İşin Yeni Dünyası I Hasan Çolakoğlu
İşin Yeni Dünyası canlı yayın serimizin bu bölümünde Riot Games Uluslararası Yayıncılık Başkan Yardımcısı Hasan Çolakoğlu ile eğlence ve oyun sektörünün geleceğini şekillendiren önemli trendleri, oyun endüstrisinin yetenekler için sunduğu fırsatları, metaverse’ün ve diğer etki alanlarının sunduğu fırsatları konuştuk ve gündem başlıklarını derinlemesine inceledik.
Riot Games hem bir lojistik faaliyet hem de büyük bir topluluk yönetimi mekanizması olması açısından sektörde önemli bir organizasyon konumunda. Oyun endüstrisinin kalbinin topluluk yönetimi olduğunu ve bu sayede kullanıcılar için yeni ürünler geliştirerek onlarla olan bağın sağlamlaştırıldığını belirten Hasan Çolakoğlu, Riot Games ekibinin başlıca hedefinin dünyanın her yerinde oyun oynayan insanlar için bu deneyimi özelleştirerek oyunun kendileri için yapılmış olduğunu hissetmelerini sağlamak olduğunu söylüyor. Riot Games’in 2021 verilerine göre dünya nüfusunun yaklaşık yüzde 40’ı oyun oynuyor. Bu oranla birlikte oyun endüstrisi geçmişe kıyasla marjinallikten uzaklaşarak insan hayatının bir parçası haline geliyor. Geçtiğimiz yüzyılda eğlence sektörünün radyo, radyo tiyatroları, sinema, televizyon ve renkli filmler gibi çeşitli hikaye anlatımları ile önemli bir gelişme kat ettiğini aktaran Çolakoğlu, 21. yüzyılda eğlence sektörünün oyun çekirdeğinin etrafında gelişeceğini vurguluyor. Oyun stüdyolarının her çıkardığı oyunun öncekilerden daha iyi ve başarılı olma ihtimalinin çok yüksek olmadığını ve bir oyun çıkardıktan sonra başarılı olamayarak sektörden uzaklaşmış birçok örneği günlük hayatımızda görüyoruz. Bu noktada Çolakoğlu, tek bir güçlü oyunla sektörde kalmayıp yanına değişik yaklaşımları koyabilmenin stüdyoların gelişimi için oldukça önemli olduğunu belirtiyor. Oyun sektörünün hem global hem de yerel olması sayesinde dünyadaki her bireyin eş zamanlı olarak aynı takımda oynayabilmesi önemli bir durum olsa da bir süre sonra insanların kendi kültürüne yakın birileriyle oynamak veya karakter setinde kendi ülkesinden birileriyle karşılaşmak istediğini görüyoruz. Sektörün gelişimi için lokalizasyonun önemli bir faktör olduğunu vurgulayan Çolakoğlu, oyunun başarılı olması için yerel dile çevrilmesinin, yerelleştirme kalitesinin ve kültürleştirmenin olmazsa olmaz olduğuna değiniyor. Son zamanlarda ülkemizde oyun ekosisteminin çok konuşulduğuna ve alanında başarılı oyun şirketlerinin ortaya çıktığına şahitlik ediyoruz. Önümüzdeki on yıllık zaman zarfında ise Türkiye’nin oyun ve yazılım ihracatında önemli bir dünya gücü haline gelebileceğini öngörüyoruz. Ayrıca, teknolojinin gelişmesiyle birlikte oyun sektörünün ve insanların daha hızlı bir şekilde etkileşime geçtiklerini söyleyen Çolakoğlu, oyun geliştiriciler olarak insanların bütün eğlencelerini bir arada tüketebileceği metaverse gibi yeni sanal mecralarda yer alarak kullanıcıların istekleri doğrultusunda kendilerini değiştirmenin gelişimleri açısından son derece önemli olduğunu bizlere aktarıyor.
Eğlence ve oyun sektöründe önemli teknolojik değişimlerin ve dönüşümlerin yaşandığı bu günlerde, Riot Games’in sektörün geleceğiyle ile fikirlerini, trendlerini, stratejilerini ve metaverse’ün etki alanlarını dinledik. Yeni canlı yayın serilerimizle hem oyun hem de iş dünyasının bugününe ve geleceğine ışık tutmaya devam edeceğiz.
- 23 Mart 2022, Çarşamba
Son Eklenenler
Çizginin Üstü | Belirsizlik Dünyasında Çizginin Üstüne Yolculuk
- 26 Nisan 2023, Çarşamba
Sistem Dönüşümü ve Etki | İnovatif Sistemlerin Ölçümü & Anatomisi
- 26 Nisan 2023, Çarşamba