Murat Yüksel

GittiGidiyor CPCO’su (Chief People and Culture Officer)

“Çalışanlarımızın Fiziksel ve Ruhsal Sağlığı Her Şeyden Önemli”

21 Mayıs 2021, Cuma

GittiGidiyor pandemi döneminde de çalışanlarının ihtiyaçlarına kulak vermeye devam ediyor. GittiGidiyor CPCO’su (Chief People and Culture Officer) Murat Yüksel’le bu olağanüstü döneme adaptasyonlarını, çalışan politikalarındaki ihtiyaca dönüşen birtakım değişiklikleri ve önümüzdeki süreç için İK gündemlerini konuştuk.

2021 itibariyle birçok şirket hızla hibrit çalışma modellerini benimsemeye başladı. Bildiğimiz kadarıyla GittiGidiyor pandemi öncesi dönemde de çalışanlarına esnek çalışma imkanları sunuyordu. Bu durumun daha büyük çaplı bir uzaktan/esnek çalışmaya geçişte avantajlarını yaşadınız mı?

Pandemiyle birlikte uzaktan çalışma sistemi hayatımızın bir parçası haline geldi. GittiGidiyor olarak uzaktan çalışma sistemine, daha önce de bu hakkı tanıdığımız ve altyapımız hazır olduğu için hızla adapte olduk. Ayrıca Bir eBay şirketi olduğumuz için toplantılarımızın bir kısmını halihazırda dijital ortamda gerçekleştiriyorduk. Dolayısıyla bu sistemi deneyimlemiş dijital DNA’ya sahip bir kurum olmanın avantajlarını bu süreçte elbette yaşadık.

Tabi yine de evden çalışma süresinin uzaması nedeniyle ekstra çözümlere de başvurmamız gerekti ve hızla onları da sağladık. Pandemi dönemiyle birlikte bu sistemi çalışma biçimimize daha fazla entegre etme kararı aldık. Bu süreç sonra erdikten sonra da eski çalışma sistemine dönmeyeceğiz. Hibrit çalışma düzenine geçeceğiz. Şu anda da bu modelin ayrıntıları üzerinde çalışıyoruz.

Bu dönemde işe alım ve sonrasında gelişen onboarding süreçlerini nasıl gerçekleştirdiniz?

Pandemi sürecinin getirdiği yeniliklere hızla adapte olduk ve sürecin başından itibaren adaylarımızla dijital ortamda görüşmeye başladık. Gereken pozisyonlar için vaka analizi (case study) çalışmalarını da online olarak yürütüyoruz.

Yazılım, kategori yönetimi, pazarlama, müşteri mükemmelliği ve risk yönetimi departmanları için ihtiyaçlarımız doğrultusunda ekiplerimizi güçlendirerek 2020 yılında çalışan sayımızı önceki yıla kıyasla yüzde 50 artırarak 300’e çıkardık.

İşe başlayan arkadaşlarımızın oryantasyon süreçlerini de yine online olarak gerçekleştiriyoruz. Bu süreçte henüz yüz yüze tanışamadığımız yeni arkadaşlarımız olsa da oturmuş bir sistemimiz olduğu için yeni başlayan arkadaşlarımızın işe ve ekibe adaptasyonlarını sağlamakta zorlanmadık. Ayrıca uzaktan işe başlayan arkadaşlarımızla, iki ayda bir genel müdürümüzün de katılımıyla online ortamda bir araya gelerek kaynaşma toplantıları yapıyoruz. Her ay departmanlar arası kahve sohbetleri düzenleyerek, arkadaşlarımızın sosyalleşmelerini sağlıyoruz. İşe başlayan her arkadaşımıza hoş geldin kitimiz ile beraber “hoş geldin çiçeği” gönderiyoruz.

GittiGidiyor olarak uzaktan çalışma kapsamında arkadaşlarımızın bu yeni düzenden kaynaklanan ihtiyaçlarını karşılamaya çok önem veriyoruz. Her zaman olduğu gibi işe alım ve sonrasındaki süreçlerde insan odaklı yaklaşımımızı sürdürdük. 20’nci yılımızı kutladığımız bu sene, Çalışan Deneyimi Departmanımızın adını “İnsan ve Kültür Departmanı” olarak değiştirdik. Bir başka deyişle, çalışan deneyimini insan deneyimine dönüştürdük. İş stratejisine katkımız, verimliliği artıran çalışmalarımız ve takım ruhunu güçlendirme projelerimizde “Biz kimiz? “Neyi, neden ve nasıl yapıyoruz?” sorularını ön planda tutuyoruz. Bu yaklaşımla, departman olarak çalışanlarımızın kendilerini geliştirebilmeleri için destekleyici bir iş ortamı sunmamızın yanı sıra duygusal ve sosyal açıdan değer yaratmalarını da her zamankinden daha çok önemsiyoruz.

Çalışanların iş-yaşam dengesini sağlamak için yan haklarda bir değişikliğe gidildi mi?

GittiGidiyor’da iş-yaşam dengesi sağlamak her daim önceliklerimiz arasında. Pandemi süresince de mevcut haklarımıza ek olarak, yeni doğan ihtiyaçları karşılamaya devam ettik.

Rahat bir çalışma ortamı sunmak için dileyen çalışanlarımızın çalışma koltuğu, bilgisayar yükseltici gibi ofis ekipmanlarını evlerine gönderdik. Fiziksel aktivitelerine devam etmek isteyen çalışanlarımızın spor eşyaları almalarına katkıda bulunduk. Haftada üç gün spor eğitmenlerinin katılımıyla pilates ve yoga derslerimiz devam ediyor. Tüm çalışma arkadaşlarımızın beslenme takibi için diyetisyenimize online olarak ulaşabilmelerini sağlıyoruz.

İşten çıkarma yasakları başlamadan önce bu konuda tüm çalışanlarımıza güvence vermiştik. Ayrıca herkesin dilediği şehirden çalışabileceğini, isteyenlerin kalıcı olarak taşınabileceklerini söyleyen ilk firmalardan olduk. Evden çalışma sürecinde çalışanlarımızın ihtiyaçlarını karşılamak için iki kez ek ödeme yaptık. İşitme engelli çalışanlarımızın online toplantılarda zorluk yaşamaması için toplantılarda bir işaret dili tercümanı bulunduruyoruz.

Ayrıca GittiGidiyor Uzaktan Çalışma Tüzüğü'nü yayınladık. Bu tüzükle amacımız: “Zoom yorgunluğunu” azaltmak, sağlıklı iş-özel hayat dengesini desteklemek, toplantılardaki verimliliği artırmak, birbirimizi desteklemek ve önemli olana odaklanmaktı. Bu amaçlar doğrultusunda, İnsan ve Kültür Departmanı olarak tüm çalışma arkadaşlarımızdan önemli sözler vermelerini rica ettik ve kurumsal olarak bu somut taahhütlerden sorumlu olduğumuzu beyan ettik. Bu taahhütler arasında ilk önceliğimiz online toplantıları düzene oturtmaktı. Eğer mümkünse, toplantıları görüntülü arama yerine telefon görüşmesi olarak yapmaya, arka arkaya yapılan toplantıları azaltmaya, 30/60 dakika yerine 25/55 dakika olarak ayarlamaya ve mola vermeyi sağlamaya dair söz verdik. “Öğle yemeğini çalıştığımız yerden uzakta yemeye ve spor yapmaya zaman ayırmaya, iş dışındaki sorumluluklarımızı yerine getirmeye dikkat edeceğiz” dedik. Toplantılardan önce gündemleri paylaşıp zamanı verimli kullanmak da verdiğimiz sözler arasındaydı. Toplantıları düzenlerken iş arkadaşlarımızın çocukları ya da diğer aile bireylerinin bakımıyla ilgilenme zorunluluklarına karşılık dikkatli olacağımıza ve onlara empatiyle yaklaşacağımıza dair söz verdik. Bunların dışında hem çalışanlarımızın gelişimleri hem de keyifli vakit geçirebilmeleri için pandemi sürecinde LinkedIn Learning ve Udemy sınırsız hesaplarına ek olarak English Ninjas, Meditopia gibi ek eğitim ve gelişim uygulamaları sunuyoruz. Dinlebi sesli kitap uygulamasını Beraber Paket Aboneliği ile premium olarak kullanabiliyoruz. Saffet Emre Tonguç, Vedat Milor, Ali Canip Olgunlu gibi rehberlerin sesiyle anlatımlardan oluşan gezi turları ve çeşitli gezi bloglarından oluşan Piri uygulamasını Premium olarak kullanabiliyoruz. 

Ebeveyn çalışanlarımızın anketlerdeki geribildirimlerine baktığımızda, evde kalan çocukların fiziksel aktivitelerinin azalmasından endişe ettiklerini gördük. Bu konuda onlara destek olmak için çocuklara online jimnastik aktiviteleri organize ettik.

Pandeminin her birimizin ruh sağlığı üzerindeki derin etkileri de kaçınılmaz bir gerçek. Bugünlerde çalışanlar ciddi bir tükenmişlik sendromuyla karşı karşıya. GittiGidiyor bu konuda herhangi bir aksiyon alıyor mu?

GittiGidiyor’da çalışanlarımızın huzuru bizim için çok önemli. Her zaman insani ihtiyaçları ve hassasiyetleri gözeten bir kurum olmak için çalışıyoruz. Bu nedenle işyerinde stres yaşayan çalışanlarımızın Çalışan Destek Hattı’nı (Employee Assistant Program/EAP) arayıp online görüşme olarak ücretsiz 10 seans, telefonla ise sınırsız psikolojik destek alabilmelerini sağlıyoruz. Çalışanlarımızın stres seviyelerinin azalması ve daha aktif bir hayat yaşamaları için Grokker isimli mobil uygulamamızı sunuyoruz.

İşyeri Doktorumuz ve İş Sağlığı Güvenliği Uzmanımız da merak edilen sorular için yine online olarak çalışanlarımızla düzenli olarak bir araya geliyor.

Ayrıca “Kendimi İyi Hissetmiyorum İzni” uygulamamız var. Bu kapsamda, baş ağrısı, yorgunluk, regl, hastalık başlangıcı gibi iş günümüzü zorlaştıran durumlarda rapor kullanmadan ve yıllık iznimizden düşmeden bir gün izin alabiliyoruz. Bu izin için senelik bir limitimiz de yok. Yaz aylarında ise her yıl olduğu gibi cuma günleri öğleden sonra tüm çalışanlarımıza yarım gün izin vererek, yoğun tempolarına biraz ara vermelerini sağlıyoruz. Çalışanlarımızın kendilerine ve sosyal hayatlarına vakit ayırmaları, ruhsal sağlıklarını koruyacak şekilde iş yaşamlarını sürdürmeleri için gereken özeni gösteriyoruz.

GittiGidiyor’da herkes çeşitlilik bakış açısıyla oluşturduğumuz çalışan gruplarına dahil oluyor. Gönüllülük esaslı 10 çalışan grubumuz var. Üçü çeşitlilik ve dahil etme odaklı: Hand in Hand, engelli bireylerin ve United in Pride LGBTİ bireylerin iş hayatında yaşadığı zorluklara dikkat çekip çalışmalar yaparken, Women’s Initiative Network (WIN) ise kadınların iş ve sosyal yaşamlarında güçlenmelerini ve toplumsal cinsiyet eşitliği bilincini artırmayı hedefliyor.

Bunların dışında çalışanlarımızın özel ilgi alanlarına yönelik çeşitli çalışma gruplarımız bulunuyor. GittiGidiyor Animal Lovers (GOAL), hayvan haklarına dikkat çekmeyi ve sokak hayvanlarının ihtiyaçlarını karşılamayı amaçlarken, Back To Green çevre ve doğa dostu projelerle farkındalık yaratıp bu konuda bilinçlendirici çalışmalar yürütüyor. GittiGidiyor Tiyatro Topluluğu her yıl bir oyun sahneleyerek bir sivil toplum kuruluşuna destek oluyor. GittiGidiyor Kitap Kulübü, Perspektif Fotoğraf Kulübü, çalışanlarımızı motive eden etkinlikler düzenleyen Get Together (G2G) da çalışan gruplarımız arasında. Bunların yanı sıra bu yıl oyun meraklılarını GittiGidiyor Gamers grubunda bir araya getirdik. Sosyalleşmeye en çok ihtiyacımız olduğu bu dönemde, çalışanların online ortamda da olsa karşılıklı eğlenmeye, ofisteki kahve molalarında olduğu gibi çalışma arkadaşlarıyla günlük sohbetler etmeye ihtiyacı oluyor. Bu kapsamda çalışan gruplarımızın öncülüğünde ünlü isimleri ağırlıyor, oyun turnuvalarından ödüllü yarışmalara, yemek workshoplarından hobi atölyelerine kadar pek çok organizasyon gerçekleştiriyoruz.

Esnek çalışma düzenine geçişin çalışan üretkenliği üzerinde önemli etkileri oldu mu?

Uzaktan çalışma sistemine geçişle verimlilik açısında herhangi bir sorunla karşılaşmadık. Her yıl düzenli aralıklarla ölçtüğümüz çalışan memnuniyet oranımız en üst seviyede. Şeffaf iletişim politikamız doğrultusunda, her departmandan temsilcilerin bulunduğu Çalışan Meclisimiz, İnsan ve Kültür Departmanımız ile aksamadan toplanmaya devam ediyor. Üyelerini her departmanın kendi içinden seçtiği Çalışan Meclisinin aylık toplantılarında çalışma şeklimizi etkileyecek birçok kararı eleştiri ve önerileri tartışmaya açıyoruz.

Bunların dışında çalışanlarımızın özel ilgi alanlarına yönelik çeşitli çalışma gruplarımız bulunuyor. GittiGidiyor Animal Lovers (GOAL), hayvan haklarına dikkat çekmeyi ve sokak hayvanlarının ihtiyaçlarını karşılamayı amaçlarken Back To Green çevre ve doğa dostu projelerle farkındalık yaratıp bu konuda bilinçlendirici çalışmalar yürütüyor. GittiGidiyor Tiyatro Topluluğu her yıl bir oyun sahneleyerek bir sivil toplum kuruluşuna destek oluyor. GittiGidiyor Kitap Kulübü, Perspektif Fotoğraf Kulübü, çalışanlarımızı motive eden etkinlikler düzenleyen Get Together (G2G) da çalışan gruplarımız arasında. Bunların yanı sıra bu yıl oyun meraklılarını GittiGidiyor Gamers grubunda bir araya getirdik. Gönüllülük esaslı görev yapan bu gruplarımız da tüm çalışmalarını online olarak sürdürüyor. Ekiplerimiz kurum kültürümüzü ve DNA’mızı temsil edecek şekilde online ortamda keyifli geçen pek çok aktivite ve farkındalık çalışmaları düzenliyorlar. Bu konuda olumlu geribildirimler alıyoruz.

Bu süreçte bir kez daha yüksek motivasyonun iş yapış şekillerini nasıl etkilediğini gördük. Özellikle sağlığımızın iyi ve duygusal motivasyonumuzun yüksek olmasının iş hayatı ve özel hayat üzerindeki etkisini yeniden hatırladık. Buna çok önem veren bir kurum olarak çalışanlarımızın ve ailelerinin sağlığını ön plana alan uygulamaları devreye soktuk; bu da ekibimizin güven duygusunu perçinledi. Evden çalışma kararının verilmesiyle pek çok kişi ailesiyle daha fazla bir arada olma ve kendisine daha çok zaman ayırma imkanı buldu. Seyahat kısıtlaması kaldırıldıktan sonra bazı çalışanlarımızın şehir dışında yaşayan ailelerinin yanına veya yazlıklarına gidip işlerine oradan devam etmelerine de olanak yarattık. Tüm bu faktörler, böyle zor bir dönemde şirket içi motivasyonu olumlu yönde etkiledi.

 

Pandemiyle birlikte yeni gelişen dinamiklerde artık çalışanlarda ne gibi yetkinlikler arıyorsunuz? Ve mevcut çalışanlarınıza yeni yetkinlikler kazandırmak adına ne gibi eğitimler/destekler veriliyor?

Gelişen teknoloji ile birlikte kaynakların sınırsız hale geldiği bir dünyayla karşı karşıyayız. Günümüzde eskiye kıyasla bu sınırsız kaynaklar içerisinden bilgiyi ve veriyi en iyi şekilde analiz edebilen profilde çalışanlara ihtiyaç var. Yalnızca eğitim, deneyim ve bilgi birikimi yeterli olmuyor. Değişen dünya koşulları ve dijitalleşmenin hız kazanmasıyla müşteri beklentileri ve talepleri sürekli değişiyor, müşterilerin iş süreçlerindeki etkileri giderek artıyor. Çalışanların bu değişimleri gözlemleyebilmeleri, analitik düşünebilmeleri ve değişen beklentiler karşısında hızlı ve yaratıcı aksiyonlar alabilmeleri oldukça önemli.

GittiGidiyor olarak çalışanlarımıza yeni fırsatlar yaratmak, yetkinliklerini artıracak destekler sunmak için çalışıyoruz. Dinamik bir kurum kültürüne sahip GittiGidiyor’da çalışanlarımızın bakış açılarını önemsiyor ve onlar için alternatif yolları her zaman değerlendiriyoruz. Ayrıca çalışanlarımızı, kariyer yolculuklarını kendileri yönetmeleri için teşvik ediyoruz.  “Araba modeli” dediğimiz sistemle kariyerlerini şekillendirmelerine destek sunuyoruz. Bu modelde her çalışanımızın iş hayatı yolculuğunda dilediği yere götürebileceği bir kariyer arabası var ve bu arabayı hangi yöne süreceklerine de kendileri karar veriyor. Biz de bu süreçte gerekli her türlü desteği veriyoruz.

2018 yılında Grow Your Career programımızı duyurduk. Bu program ile çalışma arkadaşlarımızı paralel kariyer fırsatlarına da teşvik ediyoruz. Departmanlar arası transferler sayesinde arkadaşlarımız farklı alanlarda tecrübe kazanıyor.

2016 yılında WIN (Women Initiative Network) çalışan grubumuz tarafından başlatılan Shadow programımızı ile çalışanlarımız, kariyer gelişimlerine katkı sağlamak amacıyla, seçtikleri GittiGidiyor liderleriyle bir tam gün geçirerek, onların günlük iş rutinlerini deneyimleme şansı yakalıyor. Pandemi döneminde de bu programa online olarak devam ettik. Aynı perspektifte Woman at eBay çatısı altında yürütülen “Rise Up” programı kapsamında da tüm dünyadaki kadın çalışanlarımızın birbirleriyle etkileşime girerek hem deneyimlerini paylaşmaları hem de uzmanlardan eğitim almaları için fırsatlar sunuyoruz. 

Bir teknoloji şirketi olarak bu alanda istihdamı desteklemek için hayata geçirdiğimiz uygulamalarımız da var. Kurum içinde GittiGidiyor Teknoloji Akademisi ile teknoloji alanındaki tecrübe ve birikimlerimizi gençlere aktararak onlara kariyer fırsatı yaratıyoruz. Akademide, ön lisans mezunları için “Yazılım Mühendisliği Eğitimi” ve “Yapay Zeka Eğitimi” olmak üzere iki özel eğitim programı yürütüyoruz. Hatta mezun arkadaşlarımızdan biri GittiGidiyor’da işe başladı.

2021 yılı için İK gündeminizde neler var?

En öncelikli gündemimiz aslında tüm dünyanın da gündemi olan fiziksel ve ruhsal sağlığımız. Koronavirüs salgınının yeniden şekillendirdiği çalışma koşulları üzerine çok kafa yoruyoruz. Önceliklerimizin başında tabii ki çalışanlarımızın huzurunu korumak geliyor.

GittiGidiyor’un sürdürülebilir başarısının temelinde daima en iyiyi hedefleyen, mutlu çalışanlar var. Bunu sürekli kılmak ve yeni projeler geliştirmek de bizim için oldukça önemli bir konu. Çalışanlarımızı iş anlamında desteklemenin ve kariyerlerinde gelişmelerini mümkün kılmanın yanı sıra duygusal ve sosyal açıdan da değer yaratmalarını sağlamaya çalışıyoruz. Duygusal ve sosyal alanlarda beslenmenin insani ihtiyaçlar olduğunun farkındayız. Çalışan mutluluğu ve üretkenliği arasında da pozitif bir korelasyon var. Mutluluktaki anlamlı artışın üretkenlik üzerinde de etkili olduğu gözlemleniyor. Biz de tüm bu nedenlerle GittiGidiyor’da çalışanlarımıza huzurlu bir iş ortamı sağlamak için geliştirdiğimiz proje ve uygulamaları sürekli güncel tutmayı, gerektiğinde yeni projeler geliştirmeyi hedefliyoruz.

Bunların sonucunda da başarımızı ödüllerle taçlandırıyoruz. 2020’de Türkiye İnsan Yönetim Derneği-PERYÖN tarafından İnsana Değerde Liderlik Büyük Ödülü’ne layık görüldük. Son yedi yıldır GPTW- Türkiye’nin En İyi İşverenleri listesinde yer alıyoruz ve beş yıldır istikrarlı bir şekilde zirve basamaklarındayız. Son olarak da bu yıl 250-500 çalışan kategorisinde “Türkiye’nin En İyi 2’nci İşvereni” seçildik. Ayrıca çalışanlarımızın çeşitliliğini gözeterek onlara güven alanı tesis etmedeki başarımızla, iki kez üst üste Diversity (Çeşitlilik) Özel Ödülü’ne layık görüldük. Bu ödülü 2015’ten bu yana beş yılda dört defa kazandık.

Çeşitlilik, dahil etme ve eşitliği gerçekten gözeten uygulamalar hayata geçirmek konusunda her zaman olduğu gibi var gücümüzle çalışmaya devam ederek başarılarımızı sürdürmeyi hedefliyoruz.

Paylaş:

Bu içeriği beğendiyseniz daha fazlası için ücretsiz üye olun!

SEÇENEKLERİ GÖRÜNTÜLE

Sınırsız Erişime Sahip Olmanın Tam Zamanı

HBR Türkiye içeriğine bir yıl boyunca tüm platformlardan erişin!
ABONELİĞİMİ BAŞLAT

Tüm Arşive Gözatın

Paylaş