Geleceğe Dönük İklim Stratejisi

Haziran 2019

Daha fazla içerik için

Akıllı şirketler karbona kendileri fiyat biçiyor.​ Küresel anlamda ilkim şartları daha zorlu hale geldikçe iklim değişikliğinin şirketler için oluşturduğu tehdit teorik bir konu olmaktan çıkıyor ve hayatın bir gerçeği haline geliyor. Şirketler sayısı her geçen gün artan fırtınalara, sıcaklık dalgalarına, yangınlara ve kuraklığa karşı varlıklarını ve tedarik zincirlerinin akışını korumaya çalışıyor. Her geçen gün daha fazla şirket “ilkim riski” bileşenini hesaplarına dahil ediyor ve yönetim kurullarının bu konuya ilgisi artıyor. Tüm bunlara karşın bir tehdit var ki birçok şirket henüz bunu tam anlamıyla kavrayabilmiş değil. Bu tehdit karbon riski, yani iklim değişikliğine yönelik politikaların şirketin stratejisi ve gelirleri üzerindeki etkisi... Küresel ısınma daha kötüye gittikçe şirketler, oluşturdukları karbon emisyonunun maliyetini artıracak yeni düzenlemelerle ve politikalarla karşı karşıya kalacak. Bu gelişmelere hazırlıksız yakalanan şirketler sıkıntı yaşayabilir. Bu makalede, her geçen gün daha fazla şirketçe benimsenen ve geleceğe dair bir yaklaşım olan dahili karbon fiyatlandırmasını ele alacağız. (“Dahili Karbon Fiyatlandırmasının Yükselişi” kutusuna bakınız.) Bu yaklaşımın temelinde şirketin oluşturduğu emisyonlara bir fiyat biçip bunu dışarıya açıklamak yatıyor. 2017’de yaklaşık 1.400 şirket dahili karbon fiyatlandırmayı kullanıyordu veya kullanmayı düşünüyordu. Bu yazıda, karbona kendileri fiyat biçen şirketlerin yatırımları ve riskleri daha iyi analiz edebildiklerini ve stratejilerini daha iyi hayata geçirebildiklerini anlatacağız. Detaylara girmeden önce bağlama bir göz atalım. Trump’ın mevcut iklim değişikliği ve enerji politikalarında yaptığı değişikliklere bakan ABD’li şirketler bu sıkıntının hafiflediğini düşünebilirler. Ancak dünyanın geri kalanında ve bazı ABD eyaletlerinde iklim değişikliğiyle savaşmaya yönelik kararlılık artıyor ve kurallar sıkılaşıyor. Küresel ekonominin yarısını temsil eden 60’tan fazla bölgesel, ulusal ve federal hükümet karbon emisyonlarını fiyatlandıran politikaları hayata geçirdi ve 184 devlet Paris Anlaşması’na imza atarak küresel ısınmayı azaltmayı taahhüt etti. Meksika, İsveç ve Britanya Kolumbiyası bu alanda vergi koydu. Çin, Avrupa Birliği ve Kaliforniya toplam emisyonlara bir üst sınır getiren ve karbon ticaretini mümkün kılan uygulamaları kabul etti. (“Hükümetler Karbonu Nasıl Fiyatlandırıyor?” kutusuna bakınız.)

Dergi Erişimi

Dergi içeriklerini okumak için HBR Türkiye'ye abone olmanız gerekmektedir. Eğer bir aboneliğiniz varsa hbrturkiye.com kullanıcı bilgileriniz ile üye girişi yaparak dergi içeriğini okumaya devam edebilirsiniz. Eğer abone değilseniz ücretsiz üyelik oluşturarak ayda 3 dergi içeriği (makale) okuma hakkına sahip olabilir veya abonelik satın alarak tüm dergi içeriklerine sınırsız erişim sağlayabilirsiniz.
Giriş yap veya ücretsiz üye ol, okumaya devam et
Giriş yap veya ücretsiz üye ol, okumaya devam et
“ÜYE OL” butonuna basarak üyeliğinize ait Şartlar ve Koşulları, Gizlilik Politikası ile KVKK Aydınlatma Metni’ni okuduğunuzu ve HBR Türkiye tarafından size özel oluşturulan hizmet, kampanya ve promosyonlara yönelik elektronik posta almayı kabul etmiş sayılırsınız.
E-bülten aboneliğinden dilediğiniz zaman çıkabilirsiniz.
Paylaş:

Bu içeriği beğendiyseniz daha fazlası için ücretsiz üye olun!

SEÇENEKLERİ GÖRÜNTÜLE

Sınırsız Erişime Sahip Olmanın Tam Zamanı

HBR Türkiye içeriğine bir yıl boyunca tüm platformlardan erişin!
ABONELİĞİMİ BAŞLAT

Tüm Arşive Gözatın

Paylaş