Teknolojinin, tüketici davranışlarının ve rekabetin ışık hızında değiştiği bir dünyada yenilikleri nasıl hayata geçireceğiz? Farklılaşacak büyük ve küçük adımları nasıl atacağız? Ürün ve hizmetimizdeki geliştirmeleri nasıl belirleyip hayata geçireceğiz? Bunlar ve daha birçok soru bugün gerek fiziksel gerekse dijital anlamda ürün ve hizmet üreten birçok şirketin aklını karıştırıyor. Bugüne dek uygulanan birçok yöntemle müşterileri anlamak ve ürüne eklenen özelliklere verilen tepkileri ölçmek üzere ciddi adımlar atıldı. Ancak dijitalleşmenin getirdiği esneklikle birlikte önümüzde etkili kullanıldığında çok ciddi sonuçlar veren bir yaklaşım var: Deneyleme.
Bugün LinkedIn ve Booking.com gibi birçok oyuncu deneyler yapmayı, canlı haldeki ürününün özelliklerini değiştirip testler yaparak buradaki tepkileri ölçümlemeyi birer standart haline getirmiş. Elbette deneyleme kolay bir iş değil çünkü makalemizde de belirtildiği gibi bu, aslında bir kültür. Bunun için de organizasyondan lidere birçok noktada yeni bir yaklaşım gerekiyor. Makalemiz deneyleme temelli bir kültür oluşturmanın çerçevesini çizerek bu konuda aksiyon almak isteyen liderlere ciddi bir perspektif sunuyor.
Perspektif demişken, bu sayımızda gerçekten ciddi bir bakış açısı tazeleme ruhu olduğunu göreceksiniz. Kadınların iş dünyasındaki yerini güçlendirmeyi konu alan makalemizde kadınların karşı karşıya olduğu asıl sorunun bugüne kadar düşünülenin aksine iş ve aile hayatını dengelemekte değil iş yükünde yattığı belirtiliyor. Bu çok da dikkat edilmeyen, farklı bir bakış açısı. Şirketlerde CEO atamalarında kurum içi mi kurum dışı mı sorusu sıkça sorulurken makalemiz, kurum içinden gelen CEO’ların nasıl başarılı olabileceğini irdeliyor ve başarılı olanlardan tavsiyeler sunuyor. Yeni teknolojilerin hayatımıza girmesiyle mercek altına alınması gereken bir kavram da etik, nitekim yapay zeka teknolojisinde etik anlamında nasıl bir yol izleneceğini sorgulayan makalemiz dikkate değer. Arçelik, sürdürülebilirlik ve amaç odaklılığı stratejisine entegre eden ve bunu sadece söylemde bırakmayıp üretimden ürünlerine kadar her noktada yansıtan bir şirket olma yolunda emin adımlarla ilerliyor. Arçelik CEO’su Hakan Bulgurlu’nun, bu yaklaşımın detaylarını anlattığı röportajımız da oldukça ilgi çekici. Ayrıca Kendinizi Yönetin bölümünde mutluluk konusunu ele alan ve yaşama dair değerlerimizi mutluluk arayışıyla ilişkilendiren çalışmamızı da farklı bulacağınıza inanıyorum.
Kesinliğin artık lüks olduğu, belirsizliğin genel norm haline dönüştüğü günümüzde merak etmek, deneyler yapmak ve cesur adımlar atmak kaçınılmaz. Bu sayımızda bu cesareti pekiştirecek çalışmalar ortaya koyduk. Keyifle okumanız dileklerimizle...