2020 yılına Koronavirüs salgını damgasını vurdu. Virüs salgınının yıkıcı etkileri kısa sürede bütün dünyada hissedildi. Salgının şaşırtıcı derecedeki yayılma hızı, kriz yönetimi becerisinin insanlık ve işletmeler için ifade ettiği önemi bütün ciddiyetiyle göstermiş oldu. Dün olduğu gibi bugün de kurum ve işletmeler, kriz yönetimi meselesine yoğun biçimde kafa yormaktadır. İşletmenizin krizleri aşması ve üretim yeteneğini kriz sonrasında da sürdürmesi için şu üç kurumsal ödevi tamamlayın:
Durumu net biçimde kavramak için sükuneti koruyun. Kriz anında soğukkanlı davranmak tabiatıyla oldukça zor bir meseledir. Ancak kriz yönetimi demek, bir kriz durumunda sükûneti elden bırakmamak demektir. Kriz anında ortaya çıkması kaçınılmaz olan panik halinin, krizi daha da derinleştirdiği bilinmektedir. Bunun için özellikle deprem hadiselerindeki insan davranışlarına bakmak yeterli olacaktır. Kriz şartlarında sükûneti korumak, çözüme ulaşmak için ihtiyaç duyduğunuz odaklanmayı size sağlar. Bir kriz durumunda sükûneti koruduğunuzda, krizin yol açtığı bulanık şartlarda adeta belli bir noktaya çıpa atmış olursunuz. Böylelikle rastgele bir yerlere savrulmaktan kurtulur ve bir istikamet tayin ederek bu istikamette doğru ilerlemeye başlarsınız. Asır Eğitim ve Danışmanlık A.Ş., başta risk yönetimi, proje yönetimi, liderlik, ilk yardım, iş sağlığı ve güvenliği konuları olmak üzere toplam 20 çeşit başlıkta eğitim ve danışmanlık hizmeti sunan bir şirket idi. Şirket, çoğunluğu uzman eğitmenlerden oluşan 25 kişilik bir personel kadrosuna sahipti. Ancak, bir anda ortaya çıkan 2001 ekonomik krizinde, ticari işletmeler, öncelikle eğitim yatırımlarını durdurma yoluna gitmişti. Müşterilerin eğitim ve danışmanlık konusundaki taleplerinin durması, Asır Eğitim ve Danışmanlık A.Ş.’nin ticari faaliyetinin durması manasına gelmekteydi. Asır Eğitim ve Danışmanlık A.Ş., 10 yıldır bu sektörde faaliyet göstermekteydi. Yönetici kadro ve personelde, şirketin kurumsal varlığını yarınlara taşıma noktasında tam bir kararlılık mevcuttu. Risk yönetimi ve kriz yönetimi konularında ticari işletmelere aktardıkları teknik bilgileri şimdi kendi şirketlerine uygulama zamanı gelmişti. Asır Eğitim ve Danışmanlık A.Ş.’nin bütün kadrosu, eğitim ve danışmanlık alanındaki tecrübelerinden hareketle öncelikle karşı karşıya kaldıkları krizi net biçimde kavramaya çalıştılar. Bunun için de sükûneti korumakta karar kıldılar. Zira tecrübeler, panik şartlarında işletmeler için eldeki imkânların dahi kullanılmasının imkânsızlaştığını göstermekteydi. Sükûnet ise krizden çıkış için ihtiyaç duyulan çözümlere odaklanmanın formülüydü.
Geçmiş krizleri inceleyin. Karşılaşılan krizlerin üstesinden gelmek için geçmişteki krizler önemli bir bilgi bankasıdır. Yaşadığımız dönemde ortaya çıkan krizlerin benzerleri muhtemelen geçmişte de yaşanmıştır. Geçmişteki krizlerin yönetilmesinde kullanılan yöntemlerin incelenmesi suretiyle bugünün krizlerinin üstesinden gelmek için kullanılabilecek elverişli yöntemleri belirleyebilirsiniz. Geçmişin kriz yönetim tecrübelerinin incelemek suretiyle ayrıca, tekerleğin tekrar icat edilmesi gibi zaman, emek ve itibar kayıplarını engellemiş olursunuz. 2001 krizinde sükûneti korumaya başaran Asır Eğitim ve Danışmanlık A.Ş.’nin ilgili kadroları, geçmişte yaşanan benzer krizleri incelediler. Geçmiş krizlerin iyi bir okumasını yapıp bunlardan şimdiki zaman için uygun dersler çıkarmaya çalıştılar. Dünyada geçmişte de benzer krizler yaşanmıştı. Geçmişteki krizlerde işletmelerin nasıl davrandıkları konusuna eğildiler. Tarihi tecrübelere yakından bakmak, eğitim ve danışmanlık şirketi için oldukça öğretici olmuştu. Bu sayede, geçmişte esasen hiçbir krizin ebediyen devam etmediği görülmüştü. Bu tespit, eğitim ve danışmanlık şirketi için başlangıçta iyi bir enerji sağlamıştı.
Kurumsal bilgi ve becerilerinizi kriz şartlarında da işler halde tutacak bir eylemde bulunun. Asır Eğitim ve Danışmanlık A.Ş.’nin kadroları, kriz şartlarında önemli olan davranışın, kurumsal yetenek kasını aktif halde tutmak olduğunu fark etmiştiler. Bu bilinç doğrultusunda üçüncü bir eylem olarak kurumsal bilgi ve becerilerini kriz şartlarında da işler halde tutacak uyarlamalar üzerinde kafa yordular. Ana işi eğitim ve danışmanlık olan bir şirketi ekonomik kriz şartlarında da aktif halde tutmak için bir sivil toplum kuruluşu (STK) ile işbirliğine gittiler. Bu STK, şehrin altyapı şartları nispeten yetersiz kesimlerinde yaşayan dar gelirli ailelere gıda paketleri dağıtma programı başlatmıştı. İşbirliği kapsamında eğitim ve danışmanlık şirketinin personelinin görevi iki adımdan oluşuyordu. Şirketin eğitmen personeli, ilk görev olarak sivil toplum kuruluşunun muhtaç ailelere gıda paketi ulaştırma işinde bizzat rol aldılar. İkinci görev olarak ise şirket personeli, ziyaret edilen aile bireylerine hijyen ve ilk yardım konularında kısa süreli bilinçlendirme eğitimleri verdiler. Sonuçta, yeterli hijyen şartlarına sahip olmayan ve buna bağlı kimi hastalıklara maruz kalan insanlar söz konusu idi. Şirket, bu işbirliği sayesinde ana yeteneği olan eğitim ve danışmanlık fonksiyonunu işler halde tutabilmişti. Eğitim ve danışmanlık şirketi, ayrıca bu örnek çalışması ile sektörde kendisinden söz ettirmeyi başarmıştı. Bu sayede eğitim ve danışmanlık şirketi, kriz sonrasına itibarlı ve kapısı çalınan bir şirket olarak erişebilmişti. Kriz yönetimi, bir manada kurumsal yetenekleri sürdürebilmektir. Kurumsal yeteneğini bir biçimde kriz şartlarında da devam ettirebilen işletmeler, kriz sonrası döneme daha sağlam bir bünye ile erişebilirler. Bu sebeple, kurumunuzun ana iş yeteneğini kriz şartlarına uyarlayarak işler halde tutun. Bu size hem ilave bir itibar ve hem de kriz sonrasında da var kalabilen sağlam bir bünye kazandıracaktır. Bu itibar, şirketinizi kriz sonrasında faaliyet gösterdiğiniz iş kolunda çözüm ortağı arayışlarında ilk akla gelecek tercihlerden biri kılacaktır.
Sonuç olarak vurgulamak gerekir ki dünya yine krizlerle karşılaşacak; bu son değil. O halde, bugünün krizini, yarınların krizlerini yönetmeye hazırlayan bir sınav gibi görmek gerekir. Burada temel şart, sınavdan gerekli dersleri çıkarmasını bilmektir. Krizlerden çıkardığınız derslerle kriz yönetim becerinizi sürekli güçlendirin. Geçmişin tecrübesine dayalı bir kriz yönetimi becerisi ile zor zamanlardaki şaşkınlık hallerini kurumunuz için büyük oranda devre dışı bırakmış olacaksınız.