Son dönemde hibrit çalışma modeline ilişkin tartışmalar iş liderleri ve uzmanlar arasında gündemin en üst sıralarında yer alıyor. Güncel çalışmalar, Orta Doğu ve Afrika (MEA) Bölgesi’nde hibrit çalışmanın kalıcı olacağını gösteriyor. Ancak şimdi de “Hibrit çalışma nasıl uygulanmalı?” sorusu liderler için yeni bir zorluk olarak ortaya çıkmış durumda. Bu soruya alternatif oluşturabilecek cevapları süreç içinde, hep birlikte bulacağız ve yol boyunca da öğrenmeye devam edeceğiz diye düşünüyorum.
Pandemi döneminde yapılan araştırmalar, çalışanların ekipleriyle daha fazla yüz yüze vakit geçirmek istediğini ancak uzaktan çalışmanın getirdiği esneklikten de vazgeçmek istemediğini ortaya koyuyor. Öte yandan hem ofise gelmek isteyenler hem de evden çalışmak isteyenler aynı gereksinimi dile getiriyor: Daha yüksek konsantrasyonla, daha verimli çalışabilmek. Microsoft bu durumu hibrit çalışma paradoksu olarak açıklıyor. 25 Kasım’da çevrimiçi olarak yayınlanacak “Hibrit Çalışmanın Geleceği Zirvesi”nde bu paradoksa ışık tutmaya gayret edeceğiz. Gözlemlediğimiz kadarıyla tüm iş liderlerinin hemfikir olduğu bir nokta var ki o da çalışanın merkeze konulması gerektiği. Yeni hibrit çalışma düzeninde her adım çalışanın sağlığını, performansını ve üretkenliğini, yani kısaca iyiliğini artırmak üzerine kurgulanıyor. İnsan faktörü merkeze alındığında, ihtiyacı duyduğu esnekliğe kavuşan donanımlı işgücünü muhafaza etmek de kolaylaşıyor. PwC’nin son araştırması, çalışanların yüzde 68’inin hibrit bir çalışma ortamı istediğini gösteriyor.
Dijital Deneyimde Yepyeni Bir Dönem
Parçası olduğumuz MEA bölgesinde çalışanlar için adil bir hibrit çalışma ortamı yaratmaya yönelik çabalar giderek yaygınlaşıyor. IDC’nin araştırmasına göre, kurumlar bunun için dijital erişim ağını güçlendirecek alanlara yatırımlarını artırıyor. Bu yatırımlar arasında sırasıyla güvenlik, otomasyon, iş akışı ve işbirliğine yönelik girişimler dikkat çekiyor. Teknoloji yatırımlarına en fazla kaynak ayıran sektörün başında perakende geliyor. Teknoloji harcamalarında perakendeyi kamu sektörü takip ediyor.
Hibrit çalışma modeline geçişte hayatlarında ilk kez ekiplerini uzaktan yönetmek durumunda kalan yöneticilerin doğru araçlardan destek alması da kritik önem taşıyor. Microsoft Viva gibi çalışanların fiziksel ve psikolojik sağlığını gözeten uygulamalardan faydalanan yöneticilerin ekipleri daha başarılı ve verimli çalıştıkları gibi, aynı zamanda kurum kültürünü korumayı da başarıyor.
Geleceğin Çalışma Alanları Teknolojiyle Yaratılıyor
IDC’nin araştırması, akıllı ve dijital çalışma alanlarını “geleceğin iş yeri” konseptinin temel elementi olarak niteliyor. Yapay zeka ve makine öğrenmesi ile desteklenen dijital çalışma, işin tamamlanması için gerekli olan veri ve kaynaklara erişimi kolaylaştırarak daha verimli bir iş akışı sağlıyor. Hibrit çalışmayla birlikte, iş yapılan alanların niteliğinin ve yeterliliğinin de eskisinden daha önemli hale geldiği görülüyor. Örneğin hibrit toplantılarda, uzaktan bağlananların da odada fiziken bulunanlar kadar eşit şekilde temsil edilebilmesi için dijital donanımlardan maksimum seviyede faydalanılması gerekiyor.
Bugün artık Microsoft Teams içinde sunulan Rooms özelliğiyle herkesin eşit ölçüde dahil edildiğini hissettiği verimli hibrit toplantılar yapabiliyoruz. Yapay zeka destekli hoparlör takip sistemi, mimik ve jestleri okuyarak odada kimin konuştuğunu anlamamıza yardımcı olan kameralar ve kayıtlı kullanıcıları tanıyarak profil isimlerinin kendi bölmelerinde görünmesini sağlayan güncel tasarımlar, çalışan deneyimini zenginleştiriyor. Çalışanlarımıza sunduğumuz bu deneyimi tüm iş ortaklarımız, kurumsal ve bireysel müşterilerimiz arasında da yaygınlaştırmayı hedefliyoruz. Bu hedef doğrultusunda, işimizin geleceğinin nasıl olacağını bugünden belirlemek için çalışanlarımız ve müşterilerimiz başta olmak üzere tüm paydaşlarımızın geribildirimlerine dikkatle kulak veriyoruz. Daha verimli, daha esnek ve herkesin kendini daha iyi hissetmesine katkı sağlayan bir iş modeli için hız kesmeden çalışmaya devam ediyoruz.
Microsoft 365 – Hibrit Çalışmanın Geleceği Zirvesi’ne kayıt olmak için websitemizi ziyaret edebilirsiniz.