SPONSORLU İÇERİK - ALİBABA

Dijital İhracat Yapmak Artık Daha Kolay mı?

11 Aralık 2023, Pazartesi

Coğrafi keşifler, dünya tarihi açısından büyük bir dönüşümün kapılarını açan olayların başında gelir. İnsanlık tarihinde köklü bir değişime yol açan keşiflerle birlikte ticaretin yol haritası da değişmiştir. Ticareti globalleştirmenin ilk adımlarının da bu keşifler sayesinde atıldığı söylenebilir. Ekonomik ve kültürel değişimleri de beraberinde getiren keşiflerden yüzyıllar sonra belki de ticaretteki en köklü dönüşüm dijitalleşmeyle birlikte yaşanmaya devam ediyor.

Dijital Araçlar Ticarette Sınırları Ortadan Kaldırıyor

Sınırları tamamen ortadan kaldıran dijital araçlar, bugün bir malın üretildiği lokasyondan kilometrelerce ötede talep görmesini sağlıyor. Sınır ötesi ticaret, bir yandan global pazarların kapılarını KOBİ’lere sonuna kadar açarken, sağladığı katma değerle de ülke ekonomilerine önemli girdiler sağlıyor.

Dijitalleşmenin ihracat üzerindeki önemi artmayı sürdürürken bu alana yatırım yaparak yeni çözümler deneyen KOBİ’ler de planlı bir şekilde büyümelerine devam ediyor. Teknolojinin gücünü işlerini büyütmek amacıyla kullanan kurumlar, doğru bir projeksiyonla geçmişte coğrafi keşiflerin uzun bir döneme yayarak başardığı sınır ötesi ticaretteki ivmeyi kısa sürede yakalayabiliyor.

Bu dönüşümü yakında takip eden KOBİ’ler hem faaliyet gösterdikleri sektörde bir adım öne çıkarken hem de sektörel bazda önemli birer global oyuncu olma projeksiyonlarına paralel istikrarlı bir şekilde büyüyor.

Ülkemizde de dijital ihracat yapmayı hedefleyen KOBİ’lerin sayısı artmayı sürdürürken bu alandaki bazı belirsizlikler de dikkat çekiyor. Bu belirsizliklerin ortadan kaldırılması için KOBİ’lerin yeni pazarlara açılırken karşılaştıkları kültürel farklılıklar, dil bariyerlerinin aşılması ve sınır ötesi ihracat sürecinin yönetilmesi gibi konu başlıklarında firmaların bu konuda uzmanlaşmış kurumlardan destek almaları gerekiyor.

Yerelden Küresele Uzanan Başarı Hikayeleri

Türkiye’den çıkıp global arenada başarıya ulaşmış birçok KOBİ mevcut. Bu KOBİ’ler arasında ulaştığı dijital ihracat hacmiyle dikkat çekenlerin başında ise kısa sürede Alibaba.com'da küresel alıcıların güvenini kazanan Ekaynak Bilişim Limited Şirketi çatısı altında faaliyet gösteren HODİCA geliyor. Deri üretimi ve ihracatındaki 22 yıllık tecrübenin ardından bir dünya markası kurma amacıyla yola çıkan Burak Çakır, Alibaba.com ile çalışmaya başlamadan önce alıcıların yeni bir marka oldukları için kendilerine güvenmediklerini belirtirken, uluslararası ticarette ödemenin de büyük bir sorun olduğunu, bu sorunları çözmek için birçok farklı yöntem ve satış kanalı denediklerini, Alibaba.com ile çalışmaya başladıktan sonra, global ticarette başarıya ulaştıklarının altını çiziyor.

Bu konudaki bir diğer başarı hikayesi ise dijital satışa hiç de yabancı olan Ayseliza'nın kurucusu Hacı Ali Küçüksakarya'ya ait. B2B ve B2C pazaryerleri konusunda deneyimi bulunan Küçüksakarya, kendi şirketini kurma aşamasında Alibaba.com'a güvenen KOBİ'ler arasında yer alıyor. Tüm global operasyonu Alibaba.com üzerinden yürüttüğünü, hatta site sayesinde dil eğitimi bile aldığını belirten Hacı Ali, sitenin küresel alanda satış yapmak isteyenlere sunduğu araçlarla satış sürecini kusursuz bir şekilde yönettiğini söylüyor. Aynı zamanda "akıllı anahtar kelimelerini" Türkiye'de ilk kullanan KOBİ'lerden de biri olan Ayseliza, müşterilerin ilgisini çekecek pazarlama odaklı ürün görselleri ve videolarıyla, en başarılı ürün listeleyen şirketlerden biri olmayı kısa sürede başarmış.

 

200'ü Aşkın Ülkede, 47 Milyondan Fazla KOBİ'ye Hizmet Veriyor

Dünyanın lider B2B platformlarından Alibaba.com tarafından yayınlanan “Avrupa için KOBİ İhracat Barometresi” raporuna ait veriler yerelden çıkıp globalde başarıyı yakalamak isteyen KOBİ’lere önemli iç görüler sağlıyor.

KOBİ'leri 1999'dan beri sunduğu teknolojik çözümlerle destekleyen Alibaba.com, Türkiye ve Avrupa’daki KOBİ'lerin küreselleşmesini hedeflerken, onları global müşterilerle en efektif şekilde buluşturmayı da sürdürüyor.

Birçok KOBİ’nin B2B e-ticaret dünyasına adım atmasını sağlayan, 200'den fazla ülkede, 47 milyondan fazla KOBİ'ye hizmet veren Alibaba.com’un raporu, yeni iş fırsatları yaratmak ve global müşterilere doğru bir stratejiyle ulaşmak isteyen KOBİ’lere önemli çıktılar sunuyor.  

İşletmelerin Yüzde 58’i Yıllık Gelirlerini İhracattan Elde Ediyor

Araştırmanın gösterdiği en önemli verilerin başında Avrupa'daki B2B ihracat ortamının umut verici potansiyeli dikkat çekiyor. Araştırmaya katılan işletmelerin yüzde 78'i ihracat yapıyor ve bu işletmelerin yüzde 58’i yıllık gelirlerini ihracattan elde ediyor. Bu şirketlerin yüzde 56’sı ihracatlarını artırmak için bir pazaryerinde faaliyet gösterirken bu oran içinde yer alan şirketlerin yüzde 24’ü pandemi sırasında pazaryerlerinde yer almaya başladıklarını belirtiyor. Araştırma sonuçları, B2B ihracatta işletmelerin Avrupa, Kuzey Amerika, Orta Doğu ve Güney, Orta Amerika'nın en büyük fırsatı sunan pazarlar olduğuna inandıklarını da gösteriyor.

İhracat yapmanın pozitif etkileri olduğunu belirten işletmelerden yüzde 78’i ihracatın işletmelerinde yeniliği teşvik ettiğini, yüzde 77’si ihracatın işletmelerindeki personel sayısını artırdığını, yüzde 76’sı ise ihracatın işletmelerinde dijital bir dönüşüme yol açtığını ve kendi iç pazarlarındaki baskıları hafiflettiğini belirtiyor.

Geleneksel Müşteri Edinme Stratejilerinin Maliyeti?

Bir kuruluşun yeni müşteriler kazanmak için ne kadar kaynak harcadığı da KOBİ’lerin sağlıklı bir büyüme gerçekleştirmek için dikkat etmesi gereken konu başlıkları arasında yer alıyor. Müşteri kazanımı alanındaki geleneksel yöntemlerin başında sektörel fuarlara katılım geliyor. Dallas merkezli Fuar Sektörü Araştırma Merkezi (CEIR) tarafından gerçekleştirilen "Fuar Katılımının Maliyet Verimliliği araştırması ise Alibaba.com’un işletmelerin yeni müşteri kazanım maliyetinden en az yüzde 97 oranında tasarruf etmesine yardımcı olduğunu gösteriyor.

Türkiye’de İkinci El Pazarında En Çok Ne Satılıyor?

“Avrupa için KOBİ İhracat Barometresi” raporu, Türkiye’deki ikinci el pazarı hakkında da ilginç verileri ortaya koyuyor. Türkiye'de en çok ikinci el araçların satıldığını gösteren araştırma, ev mobilyaları, yastık-minderler, erkek tişörtleri ve mobilyaların da bu listenin ilk sıralarında yer aldığını gösteriyor. Veriler, mücevher, giyim, ev-bahçe, yiyecek-içecek ve mobilya kategorilerindeki potansiyel alıcı sayısının fazla olmasına rağmen bu alandaki arzın hala düşük olduğuna da işaret ediyor.

Küresel Trenddeki Talep Ne Yönde?

Son dönemde farklı kategorilerde yer alan ürünlere olan ilgiyle birlikte öne çıkan bazı kategoriler artan iş fırsatı endeksleriyle dikkat çekiyor. Avrupa ve ABD'de evde yemek pişirme ürünlerine olan talep artmaya devam ediyor. Bu paralelde, paslanmaz çelik tencereler iş fırsatı olan trend ürünlerin ilk sıralarında yer alıyor. Evcil hayvanlar için seyahat araçları da en çok talep gören ürünler arasında. Bu kategoride, "akıllı, çevre dostu, estetik ve çok işlevli" ürünler öne çıkıyor. Akıllı banyo aynaları, sensörlü musluklar ve çok işlevli banyo tasarımlarına olan ilgi de artıyor. Ev dekorasyonu ürünlerine olan talebin artmasıyla birlikte, küvet, elektrikli şömine ve yapay çiçek kategorisindeki ürünlerin sorgu hacminde de artış yaşanıyor. Küresel boyutta yükselen sıcaklar, taşınabilir ve enerji tasarruflu fanlara olan talebinde artmasına neden olurken, yeni enerji sektöründe de dünya çapında bir büyüme yaşanıyor.

KOBİ'lerin Küreselleşmesinin Önünde Hangi Engeller Var?

Avrupa Parlamentosu tarafından yürütülen "Üçüncü dünya ülkelerinde iş yapan KOBİ'lerin karşılaştığı zorluklar ve endişeler" raporuna göre KOBİ'ler işlerini küresel olarak büyütmeye çalışırken genellikle üç önemli engelle karşı karşıya kalıyor. Bu engeller ise, insan kaynakları, pazarlama ve güven ile bilgi kapsamındaki sorunlar olarak ortaya çıkıyor.

Alibaba.com'un "Temel Başarı Programı", özelleştirilmiş destek ve stratejik danışmanlığa ihtiyaç duyan satıcılar için tasarlanmış bir hizmet olarak dikkat çekiyor. Program ile sitenin resmi hesap yöneticileri, özel destek ve özelleştirilmiş hizmetler aracılığıyla KOBİ'lere hem kapsamlı hem de profesyonel bir eğitim sağlıyor. Böylece profesyonel personel yetersizliği de ortadan kalkmış oluyor.

Bir diğer problem ise pazarlama ve güven sağlama alanında ortaya çıkıyor. Sınır ötesi pazarlarda alıcılara ulaşmak ve bu alıcıların güvenini kazanmak önemli bir sorun teşkil ediyor. Sitenin "Verified Seller" hizmeti güven sorunlarına çözüm sunuyor. “Keyword Advertising” ve “Premium Sponsorlu Reklamlar” ise pazarlama sorununun aşılmasına destek oluyor. Anahtar sözcükler, alıcılarla satın alma aşamasında daha kolay temas edilmesini, sponsorlu reklamlar da arama sonuçları sayfasının en üstünde çıkarak rakipler arasında öne geçilmesini ve küresel alıcılarla daha fazla etkileşimde bulunulmasını sağlıyor.

Küreselleşmenin önündeki üçüncü engel ise bilgi eksikliği olarak dikkat çekiyor. Alibaba.com, satıcıların pazar potansiyellerini belirlemesine, trend ürün ve anahtar sözcükleri analiz etmesine gerçek zamanlı raporlama hizmeti "Analytics"le profesyonel bir çözüm sunuyor.

Avrupa için KOBİ İhracat Barometresi” raporunu indirin.

Bu yazının konusu: E-TİCARET
Önerilen Konular:
Paylaş:

Bu içeriği beğendiyseniz daha fazlası için ücretsiz üye olun!

SEÇENEKLERİ GÖRÜNTÜLE

Sınırsız Erişime Sahip Olmanın Tam Zamanı

HBR Türkiye içeriğine bir yıl boyunca tüm platformlardan erişin!
ABONELİĞİMİ BAŞLAT

Tüm Arşive Gözatın

Paylaş