Hayatta bazı yolların nereye çıktığını bilmeyi hiç istemezsiniz; tünelin sonundaki ışıktan çok tünelin kendisidir sizi cezbeden. Bir Gün CEO Programının 9 aylık süreci boyunca kendi alanlarında uzman yurtdışından gelen birçok eğitmen ile tanışma, konuşma ve hatta birlikte çalışma yapma şansım oldu. Bu süreçte gelecekte iş dünyasının evrileceği modele ve geleceğe dair öngörüler dinlerken bir yandan da bu dönüşümün bir parçası olmak, dönüşümü gerçekleştirenlerden biri olmak için gereken yetkinliklerin neler olduğunu öğrenme fırsatına sahip oldum.
Deloitte CEO’su Humphry Hatton ile program esnasında gerçekleşen atölyelerden biri olan KoçSistem ve Boston Consulting Group’un ortaklaşa yürüttüğü “Dijital Dönüşüm Atölyesinde” birlikte çalışma fırsatını yakalamıştım. Bana ve ekip arkadaşlarıma kritik noktalarda yaptığı yönlendirmelerle doğru bir yol haritası çizmemiz konusunda çok yardımcı olmuştu. Böyle bir deneyimimin olmasının da etkisiyle kendisiyle eşleştiğimi öğrendiğimde çok sevindim ve kendisinden çok fazla şey öğrenebileceğimin bilincinde olduğum için çok da heyecanlandım.
Hayatımda en yoğun yeni bilgi akışını deneyimlediğim gün, Deloitte’da Sayın Hatton ile birlikte geçirdiğim Bir Gün CEO deneyimim olabilir. Ofis turunun ardından Sayın Hatton ile günün içeriği ve Deloitte’un Uluslararası ve Türkiye pazarında üstlendiği rollerden konuştuk. Bu güzel başlangıcın ardından Deloitte Türkiye CFO’su Ayşegül Ataç ile toplantıya girdik. Hemen arkasından da Siber Risk Danışmanlığı ekibinin lideri Cüneyt Kırlar ve aynı ekipte partnerlik yapan Burak Sadıç ile günümüzde gitgide önemi artan siber güvenlik alanındaki güncel problemleri, şirketlerin bu alana yaklaşımlarını ve dijital dönüşümdeki önemini tartıştık. Yakın gelecekte adını çok daha fazla duyacağımız bu alanı, sektör içerisinde öncü rol üstlenen kişilerden dinlemek; benim için gerçekten çok önemli bir ayrıcalıktı.
Sabahki yoğun toplantı trafiğinin ardından çok keyifli bir öğlen yemeği beni bekliyordu. Masada Sayın Hatton, Deloitte Türkiye Danışma Kurulu başkanı Ahmet Güneş Söğütlüoğlu ve Kalite ve Risk Genel Müdürü Paul Ogden bulunuyordu. Burada şunu gözlemleme şansı buldum ki: gün içerisinde kendi ekiplerinin sorunlarını ve dinamiklerini tartıştığımız ekip liderleri; öğle yemeğinde Deloitte çatısına kendi odalarından değil, dışarıdan bir bütün olarak bakabilen ve büyük resimdeki yanlışları düzeltmekle yükümlü insanlardı. Bütünsel bakış açısının nasıl işlediğini ve bu pozisyonlarda bulunan insanların büyük ölçekli problemlere nasıl yaklaştığını birinci elden gözlemleme şansı elde ettikten sonra Pazarlama İletişimi ve İnsan Kaynakları departmanı yöneticileriyle toplantılara katıldım.
Ardından Deloitte Digital biriminde “Ortak” görevini üstlenen Özlem Yanmaz ile görüştük. Bir Gün Ceo Atölyelerinin önemli konu başlıklarından birisi olan dijital dönüşüm ve Deloitte’un bu alandaki yatırımları ile ilgili kendisiyle konuşma fırsatı buldum. Birimin şirket içerisindeki büyüklüğü ve daha önce hayata geçirdikleri projeleri beni çok etkiledi. Bu günün son toplantısında İş Geliştirme ekibinde yer alan Ateş Tanju ve Osman Aytaman ile görüştük. İleride yönelmeyi düşündüğüm alanlardan birisi olan Kurumsal Yönetim özelinde Deloitte gibi uluslararası bir şirketin nasıl yapılandığını ve dijital düzenin gerektirdiği düzeni sağlamada nasıl adımlar attığını görebilmek, geleceğim konusunda atacağım adımlarımı belirlemede bana çok katkı sağladı.
Alınan uzun notlar, cevaplanan bolca soru ve tanışılan harika insanlarla günün en sonuna gelmiş bulunmaktaydım. Sadece şirkete ve yahut sektöre değil, geleceğime ve kendime olan bakış açımı önemli ölçüde etkileyen; programın önemli amaçlarından birisi olan nesiller arası tecrübe aktarımı konusunun önemini çok daha iyi anladığım eşleşme deneyimim sona erdiğinde elimdeki notlar haricinde çok önemli kazanımlarla ile binadan çıkıyordum: Teknolojik gelişmeler ile beraber iş dünyasının da değişimi hızlanarak devam ediyor; bu değişimde proaktif yaklaşım gösterip dönüşüme öncülük edebilen günümüz kurumsal şirketleri hayatta kalmaya devam edebilecekken, uygulamaları izlemeyi seçen şirketler yıkıcı teknolojiler tarafından sarsılmaya devam edecek.