Eaton Türkiye, Bağımsız Devletler Topluluğu, İsrail, Romanya ve Bulgaristan Bölge Müdürü Yılmaz Özcan ile enerji geçişine yönelik stratejileri, uyguladıkları yenilikçi teknolojileri ve çözümleri, gelecek hedefleri hakkında konuştuk.
Dünya karbondioksit emisyonlarının büyük bir kısmının enerji üretiminden kaynaklandığı düşünüldüğünde, Eaton olarak enerji geçişine yönelik stratejileriniz nelerdir? Şirketinizin yenilenebilir enerji kaynaklarını yaygınlaştırma ve enerji yönetimi konusundaki katkılarını nasıl değerlendiriyorsunuz?
Eaton’ın ilham veren hedefleri arasında çevrenin aktif koruyucuları olmak vardır. Çevrenin aktif koruyucuları olarak müşterilerimizin gücü güvenilir, verimli, emniyetli ve sürdürülebilir bir şekilde yönetmelerine yardımcı olan ve karbon emisyonlarını azaltmaya, küresel ısınmadaki artışı sınırlamaya ve karbon nötrlüğü sağlamaya yönelik küresel girişimi destekleyen ürünler ve çözümler sunarken kendi operasyonlarımızın etkisini de azaltıyoruz. Ayrıca küresel enerji geçişini hızlandırmak için sektör liderliğimizden de yararlanıyoruz. Örneğin enerji depolama sistemlerimiz ile yenilenebilir enerji kaynaklarının daha etkin şekilde kullanılmasını sağlayarak emisyonları ve fosil yakıtlara bağımlılığı azaltıyoruz. EnergyAware teknolojimiz, veri merkezleri gibi kullanıcıların, sürdürülebilir enerji üretimi ve tüketimini dengeleyerek enerji tedarikçilerinin desteklemesine yardımcı oluyor. E-Mobilite çözümlerimiz, üreticilerin ulaşım seçeneklerine hibrit ve elektrikli araçları da eklemelerine yardımcı olarak performanstan ödün vermeden kirliliği en aza indirgiyor. Mikro şebeke teknolojimiz, daha temiz, daha güvenilir ve daha dayanıklı güç sağlayarak elektrik şebekesinin dönüştürülmesine yardımcı oluyor. Tüm bu bahsettiklerimi tek bir çatı altında oplayan Enerjisini Üreten Binalar – Buildings As A Grid yaklaşımımız ile binaların gücü çok daha etkili bir şekilde yönetmelerine ve yenilenebilir enerji kaynakları, enerji depolama ve elektrikli araç şarj altyapısını entegre etme fırsatını yakalamalarına yardımcı oluyoruz.
Bu alanda 2023 yılında, enerji geçişini destekleyen elektrik çözümlerine yönelik küresel talebi karşılamak amacıyla üretim kapasitemizi genişletmek üzere 1 milyar dolardan fazla yatırım yapmayı taahhüt ettik. 2023 yılında tüm tesislerimizde karbon emisyonunu azaltmaya yönelik yeni Enerji Verimliliği Sertifikasyon programımızı başlattık ve Fransa'nın Riom kentindeki ilk tesisimizi belgelendirdik.
Veri merkezi endüstrisinin dönüşümü konusunda Eaton'ın rolünü nasıl tanımlarsınız? Özellikle enerji verimliliğini artırmak ve sürdürülebilirliği sağlamak için hangi yenilikçi teknolojileri ve çözümleri sunuyorsunuz?
Üretken yapay zekâ alanındaki büyüme, veri merkezi yapımında hızla artışa yol açtı. Üretken yapay zekâ veri merkezinin güç gereksinimi mevcut veri merkezlerine kıyasla yaklaşık üç kat fazla olduğundan, bu veri merkezlerini desteklemek için daha fazla güce ihtiyaç duyulmaktadır. Yapay zekânın artan güç gereksinimi nedeniyle, veri merkezi sahipleri/operatörleri artan enerji kullanımını dengelemek ve sürdürülebilirlik hedeflerini karşılamak için yeni yollar arıyorlar.
Bu anlamda Eaton, Data Center As A Grid yaklaşımını kullanıyor. Eaton'ın bu yaklaşımı, şebekeye çift yönlü enerji akışını desteklemek için yeni enerji yönetimi modellerini, veri analitiğini ve gelişmiş kontrolleri mevcut altyapıyla birleştirir. Veri merkezleri, bu çift yönlü güç akışını mümkün kılarak yenilenebilir kaynaklarını daha iyi destekleyebilir. Bu yaklaşımı mümkün kılan teknolojilere örnek olarak, Eaton'ın veri merkezlerinin yenilenebilir kaynakları daha iyi desteklemesine ve enerji maliyetlerini dengelemesine yardımcı olmak için çift yönlü bir güç akışı sağlayan EnergyAware UPS'i sayılabilir. Eaton, bu teknolojiyi Microsoft ile başarılı bir ortaklık ile Boydton, Virginia'daki Microsoft İnovasyon Merkezi'nde sergiledi.
Ayrıca Eaton'ın Brightlayer Veri Merkezleri dijital platformu çeşitli güç yönetimi ve izleme yeteneklerini ilk kez tek bir yazılım platformunda bir araya getiriyor. Platformun her öğesi, veri merkezleri ve dağıtılmış BT ortamlarının yöneticilerinin daha hızlı, daha verimli ve daha güvenilir olma yönündeki talepleri karşılamalarına yardımcı olmak üzere tasarlanmıştır.
Sürdürülebilirlik ve enerji verimliliği anlamında, inovasyona yatırım yaparak, ürünlerimizi tasarlarken enerji geçişini hızlandıran, elektrifikasyonu mümkün kılan ve şebeke istikrarını artıran esas alarak düşük karbonlu bir geleceği hızlandırıyoruz. 2023 yılında yeni Enerji Verimliliği Sertifikasyon programımızı başlattık. 2022'de net satışlarımızın yüzde 71'i sürdürülebilir çözümlerden elde edildi ve en iyi yeni ürün geliştirme programlarımızın yüzde 72'si olumlu bir sürdürülebilirlik etkisi sağlıyor. 2023 yılında 12 üretim tesisimizi daha çöp sahasına sıfır atık olarak belgelendirdik ve bu sayede 2030 hedefimizin yüzde 79'una ulaştık. Ayrıca üretim tesislerimizin yüzde 16'sını sıfır su tahliye tesisi olarak belgelendirerek 2030 hedefimizi aştık. Sera gazı emisyonlarımızı 2018'den bu yana yüzde 27 oranında azalttık; bu rakam 2030 hedefimizin yüzde 50'sinden fazladır. Çevre dostu ürünler geliştirmek ve enerji verimliliği sağlamak amacıyla sürekli olarak AR-GE çalışmaları yapmaktayız. 2020'den bu yana sürdürülebilir çözümler için Ar-Ge'ye 900 milyon dolar yatırım yaptık ve 2030'a kadar 3 milyar dolar yatırım yapma hedefimizi sürdürüyoruz. Ayrıca Sürdürülebilir Kalkınma için Dünya İş Konseyi'nin (WBCSD), Karbon Saydamlık Projesi'nin (CDP), Harvard'ın NetPositive Enterprise için Sürdürülebilirlik ve Sağlık Girişimi'nin (SHINE) ve Akıllı Şehirler Konseyi'nin bir parçasıyız.
Elektrikli araç şarj istasyonları alanında yaptığınız yatırımlar ve geliştirdiğiniz teknolojiler hakkında bilgi verebilir misiniz?
Eaton, Elektrikli Araç Şarj donanımı ve ilgili yazılımların lider tasarımcısı ve üreticisi İsviçre merkezli Green Motion SA'nın satın almasını 2021 yılında gerçekleştirdi. Her türlü elektrikli araçla uyumlu olan Eaton şarj istasyonlarımız, elektrikli araç kullanıcılarına yüksek kalitede, güvenilir bir şarj deneyimi sunmak üzere tasarlandı.
Elektrikli araç şarj istasyonlarımız AC de 3,7kW’tan 22kW’a, DC de 22kW’tan 160kW’a kadar güç seviyelerinde mevcuttur. Şarj istasyonlarımız tercih doğrultusunda Eaton’a ait bir yazılım vasıtasıyla çalışıyor ve yine tercih doğrultusunda farklı firmalara ait yazılımları da destekleyebiliyor. Bu yazılım üzerinden operatör hizmeti verebilmekle birlikte, enerji tüketimi, hata izleme, uzaktan kontrol ve müdahale gibi ek çözümler de sunuluyor. Aynı zamanda ürün gamımızda bu alanı destekleyecek mobil ödeme ve güç dengeleme sistemleri gibi bazı ek bileşenler de bulunuyor. Ürünler batarya sağlığını en üst düzeyde koruyabilen EV Ready sertifikasına sahip. Altyapıyı koruma ve kurulu gücü aşmama adına da kendi aralarında yük dengeleme sağlayabiliyor. Ayrıca IOS ve Android platformlarda çalışabilen Türkçe dil destekli mobil uygulama sayesinde kolayca kontrol edilebiliyor. Buna ilave olarak yazılım desteği sayesinde yetki dışı şarj kullanımı engellenebilmekte, şarj ünitesinin harcadığı güç görüntülenebiliyor.
Kesintisiz güç kaynağı çözümlerinizin avantajları nelerdir? Bu ürünler ticari ve endüstriyel uygulamalarda nasıl bir fark yaratıyor?
Eaton olarak bir çok alanda yenilikçi çözümlere öncülük ediyoruz, teknolojik üstünlüklerimizin ön plana çıktığı önemli bir ürün grubu olan Kesintisiz güç kaynağı çözümlerimiz, yüksek enerji verimliliği, esnek modüler tasarımı ve siber güvenlik sağlayan uzaktan izleme seçenekleri ile önemli farklar yaratmaktadır.
Patentli teknolojilerimiz ile kritik uygulamaların kesintisiz ve güvenli çalışmasını sağlamanın yanısıra var olan kaynakların daha etkin kullanılmasını sağlamak amacıyla Energy Aware® teknolojisi ile kesintisiz güç kaynaklarından gelir elde edileceğiniz bir çalışma modeline de öncülük ediyoruz. Energy Aware teknolojisi ile elektrik şebekesinde ani talep artışları sonrasında oluşan frekans dengesizliklerinde UPS’lerin şebeke ile çift-yönlü çalışmasını sağlayarak, frekans dengesizlikerini gidermeye yardımcı olmasını, bu sayede ek gelir elde edebilmenizi ve mevcut enerji kaynaklarının daha verimli bir şekilde kullanılabilmesini sağlamaktadır.
2023 yılında yaşanan küresel enerji krizi ve fosil yakıtlardan yenilenebilir enerji kaynaklarına geçiş konusundaki gelişmeleri göz önünde bulundurarak, Eaton'ın 2024 yılı için belirlediği stratejik hedefler nelerdir? Özellikle ticari ve endüstriyel binalar sektöründe enerji güvenliği, sürdürülebilirlik ve maliyet tasarrufuna yönelik nasıl bir yol haritası izlemeyi planlıyorsunuz?
2024 yılına baktığımızda, sürdürülebilirlik, enerji güvenliği, enerji verimliliği ve maliyet tasarrufuna yönelik trendlerin artması bekleniyor. Bu trendler, bina sektöründeki inovasyonu tetikleyen unsurlardan biridir ve biz de bu alanlardaki önemli değişimleri, gelişimleri gözlemliyoruz. Yeniliği hızlandırmak, müşterilerimizin istediği daha güvenilir, verimli ve emniyetli teknolojiler yaratmak için Ar-Ge'ye yatırım yapıyoruz. Yenilenebilir enerji ekonomisine geçişi hızlandırmak için çalışıyoruz. 2020'den bu yana, altı inovasyon merkezi ve 10 binden fazla özel mühendisten oluşan küresel bir ağı destekleyerek sürdürülebilir çözümler için Ar-Ge'ye 900 milyon dolar yatırım yaptık. Bu anlamda ürün, servis ve hizmet portföyümüzü de sürekli olarak güncelliyoruz. Bu sene lansmanları yapılan 93T Kesintisiz Güç Kaynağını, xStorage Hibrit ürünlerimizi örnek olarak verebilirim. Enerjisini Üreten Binalar – Buildings As A Grid Kampanyamız ile daha fazla kişiyi elektrikli araçların sunduğu mobiliteyi ve enerji depolamasını benimsemeye teşvik edebileceğimize ve sera gazı emisyonlarını azaltabileceğimize inanıyoruz. Avrupa Konseyi ve Avrupa Parlamentosu 2023'ün sonlarında, 2026'dan itibaren, kademeli bir programı aracılığıyla SF6 gazının orta gerilim hücrelerde kullanımını yasaklamak için geçici bir anlaşma yaptı. Şalt cihazlarının devre kesici veya orta gerilim hücreler gibi diğer kategorilerinde SF6 gazının kullanımını sonlandıracak AB düzenleyici eylemi bu anlaşmanın devamı niteliğindedir. Bu bağlamda SF6 sız teknolojiyi içeren ürün ve çözümler ile ilgili çalışmalarımıza devam edeceğiz. Ayrıca IEC 60364 Elektrik Tesisatları Standardı ile uyumlu olarak hazırlanan Tasarım Uygulama Kılavuzumuzu, elektrik sektöründeki projeci ve danışmalara bir kaynak niteliğinde ulaştırmaya devam ediyoruz. Son olarak motor sürücüleri gibi enerji verimli otomasyon teknolojilerimizi tanıtan geleneksel teknoloji karavanımız ile Türkiye’yi gezerek, sektörden yüzlerce kişiye enerji verimliliği ve enerji yönetimi alanlarında yeni teknolojilerimizi tanıttık.