Elif Tuzlakoğlu

Laba Türkiye Ülke Müdürü

“Türkiye’de En Çok İlgi Gören Konular Finans ve Bilgi Teknolojileri”

18 Şubat 2022, Cuma

Online eğitime dair araçlara ve platformlara duyulan ilgi, dijital kaynaklara erişimin kolaylaşmasıyla giderek artış gösteriyor. Bu fırsat ile istediği alanlarda eğitimine devam etmek isteyen her yaştan birey artık bir tıklama ile istedikleri desteği çok daha kolay elde edebiliyor. Uluslararası online eğitim platformu Laba, kariyerini yukarı taşımayı ve yeni beceriler elde etmeyi hedefleyen kişilere online eğitim hizmeti sunuyor. Laba Türkiye Ülke Müdürü Elif Tuzlakoğlu ile online eğitimde etkin bir öğrenim için stratejileri, profesyoneller tarafından en çok ilgi gören konuları ve Türkiye’deki faaliyet alanlarını konuştuk.

Laba’nın kuruluş hikayesinden bahsedebilir misiniz?

Laba Group, 2016 yılında iki girişimci Eugene Feldman ve Andrey Gajdut tarafından kuruldu. En başta proje, kısa atölyeler olarak tasarlandı ve daha sonra online kurslarla yeniden biçimlendirildi.

Laba, ilk zamanlarda Ukrayna, Rusya, Beyaz Rusya ve Kazakistan pazarlarında faaliyet gösteriyordu. Şirket her ay Red Bull, Nova Poshta, Luxoft, Visa, DataArt ve diğer önde gelen şirketlerden en iyi uzmanlar tarafından verilen yaklaşık 20 kurs açtı.

Laba 2018'de dersleri izleyebileceğiniz, ödev yapabileceğiniz, eğitmen ile iletişim kurabileceğiniz ve öğrenmenin ilerlemesini takip edebileceğiniz bir öğrenci hesabı olan kendi LMS'sini geliştirdi.

Eylül 2019'da yaratıcı sektörler için SKVOT başlatıldı. Look At Media, BBDO, Banda'dan uzmanlar burada eğitim vermeye başladı. 2020'de SKVOT, Marka Tasarımı ve Kimliği kategorisinde Red Dot Ödülü'nü kazandı.

Laba Group 2020'de iki yeni proje başlattı: Online veri bilimi okulu Robot Dreams ve ABD'de işletme okulu ELVTR. Laba ayrıca Polonya, Macaristan, Türkiye ve Romanya (Skillab markası altında) pazarlarına da girdi ve bu ülkelerde merkez ofisler açtı.

48 ülkede faaliyet gösteriyorsunuz. Dünya çapındaki faaliyetleriniz nelerdir? 

Laba, altı yılı aşkın süredir dünya piyasasında olan bir kurum. Online eğitimler ile 48 ülkede 52 binden fazla kişiye hizmet ettik. Şirketimizin ana merkezi Ukrayna’da. ABD’de elvtr.com ile varız ve ELVTR esas itibariyle ABD, Kanada ve Meksika’ya hitap ediyor. ABD’de elde ettiğimiz başarı sonrasında Rusça konuşan ülkelerin yer aldığı pazarda lider konuma geldik. Macaristan, Romanya ve Polonya’da oldukça ilgi gördük. Avrupa ülkeleriyle beraber haziran ayı itibariyle de Türkiye pazarında aktif olarak yer almaya başladık.

Öte yandan grubumuza ait Skvot ve Robot Dreams markalarımız da başarıyı yakaladığımız firmalar oldu. Skvot markası yaratıcı meslekler ile ilgili eğitim sağlayan tanınmış bir online platform. Burger King’in CMO’su Fernando Machado gibi önemli isimler eğitmen kadrosunda bulunuyor. Robot Dreams ise IT-okulumuz. Veri analizi, veri mühendisliği, programlama, yazılım, proje yönetiminde ürün analizi gibi dallarda eğitim seçenekleri sunuyor.

Laba hangi hedef kitleye hitap ediyor? Kimler Laba’dan en çok faydayı elde edebilir? 

Laba’nın hitap ettiği kitle şu anda çeşitli şirketlerde kariyerine başlamış ve kariyerini geliştirmekte olan ve kariyerini geliştirme hedefi olan profesyoneller. Yani sunduğumuz beş ila yedi hafta arasında 10 - 14 online ders uzunluğundaki kurslarımızda çalışanların kariyerlerini geliştirmelerine hizmet etmeye çalışıyoruz. Bu anlamda da baktığınızda beyaz yaka çalışanlara hitap ettiğimizi söyleyebilirim.

Laba’dan en çok faydayı elde edecek kişiler kariyerine adım atmış ve çeşitli kariyer basamaklarını tırmanma hedefinde olan insanlar. Şu anki kurslarımız için bunu söylüyorum. Ancak çok yakın zamanda farklı hedef kitleye de yönelik kurslar açacağız. 2022 yılı planlamamızda daha uzun soluklu kurslar mevcut. Örneğin, beş ila yedi haftaya yayılmış olan kurslarımızın yanında daha çok meslek edinimine yönelik ve insanların mesleki becerileri kazanacakları ve kendileri geliştirecekleri kurslar da yer alacak. Yani bu anlamda üniversite öğrencileri ve mezunları, kariyerini değiştirme hedefinde olan insanları da hedef kitlemiz içerisine çekeceğiz. Bu kursları 60-70 saatlik çeşitli meslek edinme kursları olarak özetleyebilirim. İnsanlar, kendi kariyerlerinin yanında farklı becerilerle de kendilerini zenginleştirmiş olacak.

Bu noktada Laba’nın uluslararası itibarını da göz önüne alarak, Laba’nın uluslararası anlamda kazandığı başarılardan yararlanıp o network içerisinde yer alan çeşitli kursları da Türkiye’ye sunma hedefindeyiz. Örneğin ABD’de ya da diğer ülkelerdeki operasyonlarımızdaki deneyimlerden ve know how’larından yararlandığımız çok uluslu şirketlerin çok kıdemli alanlarında faaliyet gösteren profesyonellerden önemli kursları da Türkiye’ye getirme hedefindeyiz. Burada tercüme desteğimiz de mevcut olacak ve profesyoneller çoğunlukla daha kıdemli kesime hitap edecek. Dolayısıyla üniversite mezunlarından üst düzey yöneticilere kadar kapsayan bir hedef kitlemiz olduğunu söyleyebiliriz. 

Eğitim programlarınız nasıl işliyor? Laba’nın diğer online eğitim platformlarından farkı nedir?

  • Online ortamda eğitim veriyoruz. Ders sırasında eğitmene sorular sorabilir ve diğer katılımcılarla iletişim kurabilirsiniz. Örneğin, genel olarak diğer online eğitim platformlarında herhangi bir soru ve tartışma olmadan yalnızca kayıtlı dersleri izleyebilirsiniz. Eğitmenle bir konu üzerinde tartışma ya da eğitmenden geri bildirim alma şansınız yoktur. Geri bildirim almadan tam anlamıyla öğrenme olmaz.
  • Eğitmenlerimiz, kurstaki çalışmanız sırasında size geri bildirimde bulunur.
  • Eğitmenlerimiz size ev ödevlerini verir ve kontrol eder. Samsung’un ya da Visa’nın Pazarlama Direktörünün ödevinizi kontrol ettiğini hayal edin.
  • Öğrencileri iyi çalışmaya motive etmek için oyunlaştırma sistemimiz mevcut.
  • Tüm öğrenciler, çalışma sırasında kurs rehberinden destek alır.

Özetle; Laba'da online eğitim satın aldığınızda, sadece teori ve webinarları değil, aynı zamanda sizi daha etkili çalışmaya motive eden zeka eğitim sistemine katılımı da elde edersiniz. En iyi şirketlerin en iyi eğitmenleri ile ayrıntılı eğitim süreci arasındaki bu simbiyoz, Laba'nın dünya EdTech pazarındaki başarısının anahtarıdır.

Online eğitim modelinde yürütülen uygulama temelli kurslarınızda etkileşimi sürdürmek ve verimi korumak için ne tür uygulamalar yapılıyor?

Eğitmenlerimizi ilgili mesleği yapmaya devam eden ve dersin konusu ile ilgili pratik örnekleri bizlerle paylaşabilecek olan sektör profesyonellerinden seçiyoruz. Bu da aslında derslerimize sadece teorik bilgileri aktarmadığımızı, teorik bilgilerin yanında çeşitli vaka analizleri, pratik örnekler, gerçek hayatta insanların karşısına çıkabilecek çeşitli örnekleri de vererek derslerimizi yürüttüğümüzü gösteriyor. Dersleri bu şekilde uygulama temelli örneklerle gerçekleştirdikten sonra her dersin sonunda öğrencilerimize verdiğimiz ödevler oluyor. Ödevler de vaka analizinden oluşuyor. Bu ödevleri zamanında ve uygun puanlamayla yapan katılımcılarımız bizden sertifika almaya hak kazanıyorlar ve eğitmenlerimizin bu ödevleri teker teker değerlendirmesini sağlayıp geri bildirimlerini öğrencilerimizle paylaşıyoruz. Dolayısıyla öğrencilerimiz her vakayı incelerken aynı zamanda eğitmenimizin geri bildirimlerini alıp bunlardan sonuna kadar yararlanma şansına sahip oluyor. Bu şekilde de oldukça verimli bir süreç geçirdiğimizi söyleyebilirim.

  Laba bu sene Türkiye’de hizmet vermeye başladı. Eğitim sunduğunuz alanlar içinde Türkiye’de özellikle hangi alanlara daha fazla talep gösteriliyor?

Evet, Laba bu sene hizmet vermeye başladı. Biz altı farklı alanda kurslar sunan bir uluslararası eğitim platformuyuz. Türkiye’de de aynı şekilde altı alanda eğitimlerimiz mevcut. İşletme ve Yönetim, İnsan Kaynakları, Dijital Pazarlama, Finans ve Programlar gibi alanların altında Proje Yönetimi, BT Proje Yönetimi, Finansal Yönetim, Dijital Pazarlama Analitiği, Müşteri Deneyimi Yönetimi, Kadınlar için Liderlik eğitimi gibi online kurslarımız bulunuyor.

Ancak mevcut kurslarımıza baktığımızda hangi alanlara daha çok ilgi gösterildiğine dair bir veriyi çıkarma şansımız oldu. Burada da öne çıkan konuları, finans ve bilgi teknolojilerine dair konular olarak özetleyebilirim. Finans alanına dair şu ana kadar açmış olduğumuz kurslardan çok güzel neticeler elde edebiliyoruz, yine bilgi teknolojilerine dair Scrum, Power BI, bilgi teknolojileri proje yönetimi, iş analizi gibi kurslardan son derece verimli sonuçlar aldığımızı da söyleyebilirim. Bu alanda kurslarımızı vermeye devam edeceğiz. Yine iş analizine yönelik ya da proje yönetiminin diğer alanlarına yönelik farklı kurslarımız yolda, çok yakın zamanda sizlerle olacak. Aynı zamanda da mevcut kurslarımızın yeni dönem kayıtlarını da tekrar almaya başladık. Mevcut kurslarımızı da belirli aralıklarla yineliyoruz ve katılımcıların beğenisine sunuyoruz.

Türkiye’deki faaliyetleriniz için gelecek hedefleriniz nedir?

Türkiye’de online eğitim konusunda şimdiden önemli bir oyuncu olduğumuzu gözlemlemek çok güzel. Gerek yaptırdığımız anketlerle gerekse aldığımız olumlu geri dönüşler yoluyla aslında Türkiye pazarında şimdiden yer etmeye başladığımızı görüyoruz. Bu durum elbette bizi oldukça mutlu ediyor. Buradaki hedefimiz piyasayı yöneten ve piyasanın önde gelen bir oyuncusu haline gelmek, yani zirveye çıkmak istiyoruz. Online eğitim dendiğinde Türkiye’de ilk akla gelen isim Laba olsun istiyoruz. Satış kanallarımız hem B2C hem de B2B şeklinde ve hedefimiz daha çok insana, daha çok şirkete ulaşmak. Türkiye’nin önde gelen şirketleriyle uzun soluklu birlikteliklere imza atmak ve büyük şirketlerin tercih ettiği ve kurumsal eğitimlerini aldıkları önemli bir platform haline gelmeyi planlıyoruz.

Bu anlamda kurslarımızı da ikiye ayırmak istiyorum; genel olarak açtığımız ve heterojen bir grup olarak ortaya koyduğumuz kurslar, diğeri de özel sınıflarımız. Her iki alanda da Türkiye’nin önde gelen online eğitim kurumu haline gelme niyetindeyiz.

Paylaş:

Bu içeriği beğendiyseniz daha fazlası için ücretsiz üye olun!

SEÇENEKLERİ GÖRÜNTÜLE

Sınırsız Erişime Sahip Olmanın Tam Zamanı

HBR Türkiye içeriğine bir yıl boyunca tüm platformlardan erişin!
ABONELİĞİMİ BAŞLAT

Tüm Arşive Gözatın

Paylaş