Bülent Peker

REM People Kurucusu ve CEO’su  

“Tüketicilerin Hayatını Kolaylaştırırken Markaların Sahadaki Verimliliklerini Artırıyoruz”

23 Eylül 2022, Cuma

REM People, tüketici davranışlarının giderek değişmesi ve alışverişçilerin minimum eforla ürünlere ulaşma isteği üzerine markaların ürünlerini müşterilerin dikkatini çekecek şekilde sergilemelerine yardımcı olacak çözümler sunuyor. REM Poeple’ın Kurucusu ve CEO’su Bülent Peker ile şirketin kuruluş hedeflerini, ürünlerin mağazalarda ve raflarda nasıl sergileneceğini belirlemek için geliştirdikleri planogram programını ve değişen tüketici davranışları üzerine konuştuk.

REM People’ın kuruluş hikayesi nedir? Yapay zeka tabanlı çoklu kanal perakende uygulama yönetimi çözümleri sunan yeni nesil bir perakende analitiği şirketi kurarken hedeflediğiniz şey neydi?

REM People, 2015 yılında perakende ve teknoloji tecrübesine sahip tekno-girişimciler tarafından, perakende şirketlerine bağımsız denetim ve danışmanlık hizmetleriyle birlikte teknolojik ürünler sunmak amacıyla kuruldu.

REM People, yıllar içinde gelişerek yapay zeka tabanlı çoklu kanal (omni-channel) perakende uygulama yönetimi çözümleri sunan yeni nesil perakende analitiği şirketi haline geldi. REM People'ı rakiplerinden ayıran en önemli özellik, ambalajlı tüketici ürünleri şirketlerinin ve perakendecilerin performanslarını faaliyet gösterdikleri tüm kanallarda takip etmelerini sağlayan entegre çözümler sunması.

REM People, müşterilerinin perakende uygulamalarını ve mağazacılık operasyonlarını, tanzim/teşhir uygulama performanslarını offline, online ve basılı kanallarda izleyerek “ürün yolculuklarını” takip etmelerine yardımcı oluyor. Perakende Uygulama Yönetimi alanında geliştirdiği yüzde 100 yerli üç SaaS yazılımın yanı sıra ‘Yapay Zeka Tabanlı Gelişmiş Analitik’ ve talebe dayalı olarak ‘Uçtan Uca Araştırma Hizmetleri’ sunuyor.

REM People’ı hayata geçirirken hedefimiz Türkiye’de kendi yazılımımızla büyüyerek global bir şirket olarak ürünlerimizi dünyaya sunmaktı. Hedefimizi gerçekleştirme yolunda önemli adımlar attık. Bugün REM People İstanbul, Dubai ve Londra ofisleriyle 50’den fazla ülkede alanında lider olan şirketlere hizmet veren bir kurum.

REM People’ın müşteri kitlesini kimler oluşturuyor? Hangi markalarla çalışıyorsunuz?

Perakende alanında iş yapan sahada ürünü olan her şirket REM People’ın potansiyel müşteri kitlesi diyebiliriz. Halen REM People olarak, Arçelik, Adel Kalemcilik, Anadolu Efes, Arla Foods, Bahlsen, Bayer, Beko, Coca-Cola İçecek, Danone Nutricia, Disney, Mey-Diageo, Evyap, Haribo, Hayat Kimya, Henkel, Huawei, Intel, JBS Seara, Kraft Heinz, Kellogg’s, Kimberly Clark, Microsoft, Mondelez, Nestle, P&G, PepsiCo, Pernod Ricard, Reckitt Benckiser, Red Bull, Superonline, Turkcell ve Unilever gibi dünya devlerine 50’den fazla ülkede hizmet veriyoruz.

Türkiye’deki ekonomik değişimle birlikte alışverişçi davranışlarında ne gibi değişikler gözlemlediniz?

Ekonomik değişimlerle birlikte Türkiye’de ayda bir ya da iki kez büyük marketleri ziyaret eden ve toplu alışveriş yapan alışverişçiler artık haftalık hatta günlük/anlık alışveriş yapıyor. Yani en iyi fiyatı buldukları anda ürünleri satın alma eğilimine giriyor. Piyasadaki promosyonları yakından takip eden ve fiyat hassasiyeti yüksek alışverişçi profilleri hızla yaygınlaşıyor. Bu durum indirim marketlerinin tüm Türkiye’de hızlı aksiyon alabilmesine sebep oluyor. Planlı alışveriş özellikle içecek ve atıştırmalık kategorisinde çok daha azalmış durumda. Alışverişçiler market ziyaretlerinde ürünleri anlık tüketim için anlık kararlarla satın alıyor. Tüketici raf karşısında ürün alırken 3,5 saniyede karar veriyor.

Salgın ve ekonomik sorunların yaşandığı tüm bu süreçten olumlu yönde en fazla etkilenen kanal ise hiç şüphesiz online ticaret kanalı oldu. E-ticaret sitelerinde yaşanan talep artışı ve özellikle D2C olarak tabir edilen (Getir, Banabi gibi) iş modelleri kısa zaman içerisinde gerek müşteri sayısı gerekse ciro açısından önemli büyümeler kat ettiler.

Planogram programıyla mağaza içindeki ürünlerin alışverişçiler tarafından kolay fark edilmesini ve hızlı satın alınmasını hedefliyorsunuz. Peki planogram programı nasıl çalışıyor?

Ürünlerin mağaza içinde ve rafta nasıl sergileneceğini ‘planogram’ belirliyor. En çok bilinen, en çok beğenilen, en çok aranan ve istenilen ürünlerin market içinde de en kolay şekilde bulunmasını sağlıyor.  Planogram, binlerce ürünün bulunduğu marketlerde markaların en çok odaklandığı alanların başında geliyor. Son yıllarda alışverişçi odaklı pazarlama aktiviteleri ile alışverişçi ihtiyaç analizleri, alışverişçi iç görüleri ve satın alma karar ağaçları çalışmaları da çok önem kazanıyor. Her kategori için karar ağaçları değişmekle birlikte en çok dikkat çekici olanı ‘Ana kategori-alt kategori-marka-fiyat-varyant-boyut’ olarak sıralanıyor.

Bu karar ağaçlarının en önemli etki alanları ise markaların raflardaki dizilimlerine yani planograma olan etkileri. Alışverişçi zihnindeki bu yolculuk ile raflardaki ürünlerin dizilim kuralları paralellik gösterdiğinde yani doğru kurgulanmış planograma maksimum uyum sağlandığında alışverişçilerin minimum eforla aradıkları ürünlerle buluştuğu görünüyor.

Planogram programıyla hedeflediğiniz etki nedir? Planogram e-ticarete nasıl bir yenilik katacak?

REM People olarak kategorilerin ve ürünlerin raf dizilim kurallarını sadece takip ederek uyumluluklarını raporlamıyor aynı zamanda planogram kurallarını belirleyecek olan markalara alışverişçi dinamikleri ile ilgili çalışmalar yaparak, karar ağaçları ve alışverişçi davranışlarına dair de içgörüler sağlıyoruz.

Planogram kurallarının belirlendiği kategorilerde düzenli olarak uyum takibi yaparak alışverişçinin satış noktalarını her ziyaret ettiğinde minimum efor ile ihtiyacı olan ürünü o anda bulmasını sağlıyoruz. İnsan doğasında olan tembellik dürtüsü, onu minimum efor sarf ederek hayatını sürdürmeye sevk ediyor. Beğendiği, takip ettiği, tükettiği ya da kullandığı markalara ait ürünleri tercih eden alışverişçilerin de bu tembellik dürtüsüne sahip olduğu ve istediği ürünü alabilmek için karar sürecinde minimum enerji harcamak istediği biliniyor. REM People, yaptığı çalışmalarla tüketicilerin hayatını kolaylaştırırken markaların sahadaki verimliliklerini artırıyor.

REM People, geliştirdiği yapay zeka destekli görüntü tanıma teknolojileri ve akıllı karar destek yazılımlarıyla kategorilerin ve ürünlerin raf dizilim kurallarına olan uyumluluklarını anlık olarak takip ediyor. Anlık aksiyon alınmasını sağlayacak dijital görevler oluştururken müşterilerin satış otomasyon sistemlerine karşılıklı veri akışını sağlayacak şekilde entegre olarak uçtan uca ürünün yolculuğunu takip ettirebiliyor. Böylece satış artışına ve pazar payı sonuçlarına doğrudan etki ediyor. 

Dijitalleşmenin giderek artması ve pandeminin de etkisiyle e-ticarete olan ilgi artmış durumda. Rem People olarak online kanallar üzerinden satış yapan markalara yönelik çözümler de sunuyor musunuz?

Kurulduğu yıldan bu yana perakendenin fiziksel dünyasını dijitalleştirmek misyonuyla çalışan şirketimiz pandemi sürecinin etkisiyle birlikte 2021 yılından bu yana “online alışveriş” dünyasını da kapsama alanı içerisine almış bulunuyor. Zira, perakendenin fiziksel dünyasında geçerli olan hemen her kriterin online dünyada da bir karşılığı bulunuyor. Tıpkı fiziksel mağazalarda olduğu gibi perakendeci web siteleri ve online pazaryerlerinde de “ürün bulunurluğu, pay, görünürlük, planogram, fiyat” gibi KPI’ları takip etmek markalar açısından hayati önem taşıyor. Bu nedenle hizmet vermekte olduğumuz müşterilerin perakendenin online tarafını da aynı felsefe ile takip edip yönetebilmelerini sağlayacak olan Rem e-Store ürünümüzü 2022 yılının son çeyreğinde piyasaya sunmak için hazırlanıyoruz.

Bu ürün sayesinde kategori ya da marka yöneticileri veya ticari pazarlama uzmanları sorumlu oldukları marka ve ürünlerin alışveriş dünyasının tüm kanallarındaki perakende uygulama (Retail Execution) performanslarını tek bir platform altında takip edip yönetebilme imkanına sahip olacaklar. Bunu başardığımızda REM People tüm kanallar üzerinden Retail Execution Management imkanı sağlayan dünyadaki tek şirket olmuş olacak.

Yurt dışında hangi ülkelerle çalışıyorsunuz ve önümüzdeki yıl için hedefleriniz neler?

REM People olarak, Arçelik, Adel Kalemcilik, Anadolu Efes, Arla Foods, Bahlsen, Bayer, Beko, Coca-Cola İçecek, Danone Nutricia, Disney, Mey-Diageo, Evyap, Haribo, Hayat Kimya, Henkel, Huawei, Intel, JBS Seara, Kraft Heinz, Kellogg’s, Kimberly Clark, Microsoft, Mondelez, Nestle, P&G, PepsiCo, Pernod Ricard, Reckitt, Red Bull, Superonline, Turkcell ve Unilever gibi dünya devlerine 50’den fazla ülkede hizmet veriyoruz.

REM People’ın iş hacminin yüzde 68’ini yurtdışı pazarlar oluşturuyor. 2023 yılında yaklaşık 8,5 milyon dolarlık ciroya ulaşmayı planlıyoruz. Halen MENA Bölgesi’nde, Orta ve Doğu Avrupa’da Asya Pasifik’te ve Kanada’da faaliyet gösteriyoruz. Fiili olarak faaliyet gösterdiğimiz ülke ofisi sayısını iki yıl içinde sekize çıkarmayı ve halihazırda ürünlerimizin satışının olduğu pazarlardaki etkinliğimizi ve derinliğimizi arttırmayı hedefliyoruz.

Paylaş:

Bu içeriği beğendiyseniz daha fazlası için ücretsiz üye olun!

SEÇENEKLERİ GÖRÜNTÜLE

Sınırsız Erişime Sahip Olmanın Tam Zamanı

HBR Türkiye içeriğine bir yıl boyunca tüm platformlardan erişin!
ABONELİĞİMİ BAŞLAT

Tüm Arşive Gözatın

Paylaş