Ceyhun Özata

Turkcell Kurumsal Satıştan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı

“Değişim Öngörülenin Aksine On Yıllar İçerisinde Değil, Sadece Birkaç Yıl İçinde Yaşanacak”

14 Nisan 2021, Çarşamba

Turkcell, Dijital İş Servisleri şirketiyle 2020 yılında 2 bin 300’den fazla projeyle kamu ve özel sektörün dijital dönüşümüne katkıda bulundu. Şirket aynı dönemde gelirlerini yüzde 30 büyüterek dijital dönüşüm tarafında birçok kurumun hızla aksiyon almasına destek sağlıyor. Turkcell kurumsal satıştan sorumlu genel müdür yardımcısı Ceyhun Özata ile, Dijital İş Servisleri ile pandemi döneminde sağladıkları yeni çözüm ve hizmetlere mercek tuttuk ve sektörün geleceği üzerine konuştuk…

Pandemi döneminde dijitalleşmenin ivmesinin birçok sektörde hızla yükseldiğini biliyoruz. Turkcell Dijital İş Servisleri’nin bu süreçte deneyimi nasıl oldu?

Pandemi ile birlikte önemi çok daha fazla anlaşılan dijital dönüşüm süreçlerinde sahip olduğumuz bilgi birikimi ve tecrübe ile kurumlara özel çözüm ve hizmetler sunarak onların yanında yer almaya devam ediyoruz. Turkcell olarak kurumlara uçtan uca çözümler sunmak için iki yıl önce kurduğumuz Dijital İş Servisleri şirketimiz ile turizmden perakendeye, sağlıktan üretime, enerjiden finansa kadar birçok farklı sektörden şirkete ve kamu kurumlarına ihtiyaçlarını karşılayacak her türlü teknolojik desteği sağlıyoruz. Özellikle pandeminin başlamasıyla şirketlerimizin dijitalleşme ihtiyacı da ivme kazandı. Gelecek 5-10 yıl içerisinde beklediğimiz dijitalleşme, altı ay gibi kısa bir sürede gerçekleşti diyebilirim. Dijital İş Servisleri şirketimiz ile KOBİ’den büyük ölçekli şirketlerimize tek noktadan çözüm sağlayarak bu dönemde de onların yanında oluyoruz.

Dijital İş Servisleri şirketimizle pandemi dönemine özel olarak güvenli ve sağlıklı iş hayatı için çözümler geliştirdik. Alınabilecek tüm dijital önlemleri şirket, müşteri ve çalışan özelinde sunmaya başladık. Bu çözümlerimiz sayesinde işletme sahipleri iş yerlerine riskli giriş-çıkışları termal kamera ile takip edebiliyor, giren-çıkan ve içeride bulunan kişi sayısını yeni yönetmeliğe uygun olacak şekilde denetleyebiliyorlar. Bu çalışmaların yanı sıra hava kalitesini sürekli ölçerek çalışanlara ideal sağlıklı ortam sunmak ve sosyal mesafe kontrolü ile salgın hastalıkların bulaşma riskini azaltmak da mümkün oluyor.

En çok destek sağladığınız sektörler/şirketler hangileriydi? 2300 proje arasından en çok hangi hizmetiniz satın alındı?

Pandemiyle beraber hayatımıza giren uzaktan çalışma, uzaktan eğitim ve tele tıp gibi konularda dijital dönüşümü desteklemek amacıyla ürün portföyümüzü genişlettik ve var olan hizmetlerimizi geliştirdik. Bu dönemde birçok sektöre destek verdik ancak ağırlıklı olarak finans, perakende, sağlık, üretim ve enerji sektöründeki müşterilerimize özel çözümler ürettik. Sadece 2020 yılında 2300’den fazla projeye imza atarak ülkemizin dijitalleşmesine katkı sağladık. Uzaktan çalışma düzenine geçiş ile birlikte büyük şirketler veri merkezi, bulut ve siber güvenlik gibi çözümlerimizin yanı sıra çağrı merkezi ve şube çalışanlarının uzaktan çalışmaya geçebilmesi için kullanılan Flex VPN, Kanal Çağrı Yönetimi ve Tek Ofis ürünlerimizi tercih etti. Bu süreçte 2 bine yakın kuruma bulut, sunucu barındırma, uzaktan sunucu yedekleme gibi çözümler sunduk.

Ülkemizin lokomotifi konumundaki KOBİ’lerimize ise bulut çözümlerimiz başta olmak üzere tüm mali süreçlerini yönetmelerine imkan sağladığımız e-Şirket platformumuzu, sabit numaralarına gelen çağrıları kaçırmamaları için Tek Ofis uygulamamızı, cihaz kiralama çözümlerimizi, Dijital İmza ve Dijital Arşiv ürünlerimizi sunduk. Ayrıca Turkcell Enerjim Servisi ile enerji tüketimlerini takip edip raporlamasını ve enerji altyapısının bakım süreçlerinin yönetimini üstlendik. Bununla birlikte veriden değer üretmek isteyen KOBİ’lerimiz Turkcell SAS Analitik çözümümüzü tercih ederek verileri yurt dışına çıkmadan analizlerini gerçekleştirebildiler. KOBİ’lerimizin teknolojik ürünlere erişimini kolaylaştırmak için finansman çözümlerimiz de onların yanlarında olduk. Cep telefonunun yanı sıra tablet ve bilgisayar gibi teknolojik ürünleri satın almak isteyen şirketler Financell ile Dijital Dönüşüm Kredisi kullanarak ihtiyaçlarını kolaylıkla karşılayabildiler.

Ayrıca Dijital İş Servisleri şirketimiz ile her sektörün kendi ihtiyaçlarına hitap edecek çözümler tasarlayarak dijital dönüşüm projeleri hayata geçiriyoruz. Şu an Türkiye’de şehir hastanelerinin lider altyapı sağlayıcısı konumunda bulunuyoruz. Halihazırda Yozgat, Adana, Eskişehir, Elazığ, Bursa, Başakşehir ve Tekirdağ olmak üzere yedi şehir hastanesinin teknolojik altyapısını yönetmeye devam ediyoruz.

Pandemiyle gelen bu ani taleple birlikte sizin zorlandığınız süreçler oldu mu?

Pandemi sadece Türkiye’de değil dünyada da teknoloji sektörünün ne denli hayati bir sektör olduğunu bir kez daha gösterdi. İnsanlar işlerini yapmak, eğitimlerine devam edebilmek ve keyifli vakit geçirebilmek için internet altyapılarını kullandı. Bu dönemde sektör olarak milletimizin yanında olduk ve iyi bir sınav verdik. Turkcell olarak altyapımızı bugünleri düşünerek hazır hale getirmiştik. Ülkemize mobilde 1.4 Gbps, sabit şebekede ise 10 Gbps hızları destekleyen dünyanın en iyi internet altyapılarından birini kazandırdık. Bu sayede pandemi döneminde müşterilerimize hızlı ve kaliteli hizmet sunarak, değişen ihtiyaçlarına uygun yenilikçi çözümler sunduk. 2020 yılında şebekemizde taşıdığımız trafiğe baktığımızda bir önceki yıla göre önemli artışlar gördük.

Hayatımıza uzun yıllar içerisinde yavaş yavaş girmesini beklediğimiz pek çok yenilik ve beklenen dijital dönüşüm kısa bir sürede gerçekleşti. İhtiyaçlar ne kadar artarsa artsın, üzerimize düşen sorumluluk bilinciyle çalışmalarımıza hız verdik. Bu dönemin getirdiği dinamik koşulları takip ederek müşteri davranışını yakından izledik. Bu sayede gelen talepleri doğru yöneterek, değişen kullanıcı alışkanlıklarına uygun olarak aktif yenilikçi çözümler sunduk. Buna en güzel örnek olarak Superbox ürünümüzü gösterebilirim. Fiber altyapısı olmayan yerlerde fiber hızında mobil internet sağlayan yenilikçi çözümümüz Superbox sayesinde artan hızlı ve kaliteli internet talebini başarıyla karşıladık. Superbox hizmetimizin şu an 600 bine yakın abonesi bulunuyor.

Farklı sektörlerde ihtiyaca yönelik farklı çözümler sağlıyorsunuz. Bu çözümlerde ne gibi yeni teknolojiler kullanıyorsunuz?

Turkcell Dijital İş Servisleri ile birçok sektörden şirkete iş süreçlerini dijitalleştirecekleri hizmetler sağlıyoruz. Türkiye’nin çeşitli bölgelerinde kurduğumuz veri merkezlerimizle; bulut hizmeti, siber güvenlik ve büyük veri servisleri ile şirketlere özel çözümlerimizi tek noktadan sunuyoruz. Tier 3 sertifikalı yeni nesil veri merkezlerimizde verdiğimiz bulut hizmetlerimiz de uluslararası standartlara uygun şekilde tescillendi ve ISO 27017 Bulut Bilgi Güvenliği Sertifikasını almaya hak kazandık. Şu an Türkiye’de bu sertifikaya sahip ilk ve tek servis sağlayıcısı konumundayız. Turkcell mühendisleri tarafından titizlikle yönetilen büyük bir operasyon merkezimiz bulunuyor.  Siber güvenlik tarafında hem bireysel müşterilerimize hem de kurumsal şirketlere bu hizmeti veriyoruz. Danışmanlık, analiz, altyapı, test gibi süreçleri müşterilerimiz için yönetiyoruz. Nesnelerin İnterneti alanında da Turkcell IoT Platform ile şirketlere altyapı yatırım maliyeti olmadan cihaz ve makinelerini bulut aracılığıyla uzaktan yönetme fırsatı sağlıyoruz. IoT ekosisteminde faaliyet gösteren iş ortaklarımıza, IoT Platform üzerinde çözümlerini geliştirebilme fırsatı sunuyoruz.

Pandemi sonrası dönemde dijitalleşmeye dair öngörüleriniz neler? Dijitalleşmenin ivmesinde pandemi sonrasında değişim olur mu?

2020 yılı pandemi nedeniyle sağlıktan eğitime, ulaşımdan iletişime kadar hemen hemen tüm sektörlerde köklü değişimlere yol açtı. Önümüzdeki yıllarda başta uzaktan çalışma, uzaktan eğitim, teletıp, online alışveriş, online eğlence (TV-oyun) gibi alanların daha da yükseleceğini öngörüyorum. Bunların yanı sıra başta 5G olmak üzere yapay zeka, nesnelerin interneti, robotik süreç otomasyonu gibi yeni teknolojiler, kendine her alanda daha fazla yer bulacak. Dahası tüm bu değişim daha önce öngörülenin aksine on yıllar içerisinde değil, sadece birkaç yıl içerisinde yaşanacak. Teknolojinin doğru kullanımı kadar verilerin işlenmesi gibi kavramlar da ön plana çıkacak.

Bunlara ek olarak yakın gelecekte telekom sektörünün müşterisine sadece konuşma ve internet hizmeti sunan bir yapıdan çıkarak daha geniş kapsamlı hizmet veren bir sektöre dönüşeceği kanaatindeyim. Turkcell olarak bu noktada sektörümüze örnek oluşturan bir şirket konumundayız. Bugün sunduğumuz dijital servislerden techfin çözümlerimize kadar birçok alanda müşterilerimizin hayatına dokunuyoruz. Önümüzdeki dönemde de Türkiye’nin dijital dönüşümüne öncülük etmeyi sürdürürken, müşterilerimize yenilikçi ürün ve hizmetler sunmaya devam edeceğiz.

Uzaktan çalışmaya geçilmesiyle birlikte güvenlik tarafında oluşabilecek tehditlere karşı müşterilerinize ne gibi çözümler sağladınız?

Turkcell olarak binden fazla kurumsal müşterimize yerli ve milli siber güvenlik hizmeti sunarak onların bu olağanüstü dönemde de yanında oluyoruz. Siber Güvenlik Operasyon Merkezimizde 7/24 esasına göre atakları izleyerek müşterilerimize hizmet veriyor, kurumsal şirketlerin altyapılarını yöneterek güvenli hale getiriyoruz. Böylece saldırı ve virüs önleme konusunda Turkcell mühendislerince gerekli önlemler önceden alınabiliyor. Dileyen müşterilerimize özel danışmanlık hizmeti de vererek sistemlerinin güvenliğini test ediyoruz. Bu alanda ne tür ihtiyaçları olduğunu analiz ederek kendilerine özel çözümler sunuyoruz. Yeni dönemde şirketlere mutlaka güvenli erişim yöntemlerini tercih ederek siber olaylar müdahale planlarını hazırlamalarını ve tatbikatlar yapmalarını öneriyoruz. Şirket çalışanlarının siber güvenlik farkındalığının artırılması için online eğitimlerin düzenlenmesini de önemli buluyoruz.

Kurumlarımızın yanı sıra evden çalışan, ödemesini internet üzerinden yapan herkesin öncelikle kendi siber güvenliğini sağlaması gerekiyor ki riskler en aza indirgenebilsin. İlk olarak internet altyapısına erişmemizi sağlayan modemlerin şifresinin karmaşık olması gerekiyor. Bununla birlikte kötü niyetli kişilerce koronavirüs konulu haberlerin paylaşıldığı e-postalar üzerinden zararlı yazılımlar gönderilebiliyor. Bu gibi e-postalar aldığınızda göndereni kontrol ederek, tanımadıkları açmamaları gerekiyor. Bu noktada Dijital Güvenlik Servisimiz ile phishing (oltalama) saldırılarının önüne geçiyor; müşterilerimizi internetin kötü sürprizlerinden koruyoruz. Öte yandan internet üzerinde ücretsiz olduğu iddia edilen videokonferans uygulamaları yerine şirketlerinin önerdiği uygulamaları kullanabilirler. Yine kullanıcılar iş toplantıları için BiP Meet’i, sevdikleriyle kişisel görüşmeleri için yerli uygulamamız BiP’i tercih ederek on kişiye kadar görüntülü görüşme yapabilir.

İleriye dönük farklı planlarınız var mı?

Dijital İş Servisleri şirketimiz ile hizmet verdiğimiz birçok kurumun dijitalleşmesine destek olduk. Pandemiyle birlikte dijitalleşmenin önemi bir kez daha ortaya çıkarken uzaktan çalışma hayatımızda geniş bir yer edindi. Biz de Dijital İş Servisleri ile şirketlerimizin işlerini uzaktan yönetebilmesini sağlayacak çözümlerimizle yanlarında olduk. Bundan sonraki dönemde de eğitimden sağlığa, üretimden perakendeye kadar pek çok sektörde kurumların dijital dönüşüm ihtiyaçlarını tek noktadan karşılamaya devam edeceğiz. Telekom hizmetlerinden veri merkezi ve bulut çözümlerine, nesnelerinin internetinden siber güvenliğe kadar uçtan uca ürün ve çözümlerimizle Türkiye’nin ve bölgemizin dijital dönüşüm lideri olmak en büyük hedefimiz.

Paylaş:

Bu içeriği beğendiyseniz daha fazlası için ücretsiz üye olun!

SEÇENEKLERİ GÖRÜNTÜLE

Sınırsız Erişime Sahip Olmanın Tam Zamanı

HBR Türkiye içeriğine bir yıl boyunca tüm platformlardan erişin!
ABONELİĞİMİ BAŞLAT

Tüm Arşive Gözatın

Paylaş