Sizi Yaptığınız İşin En İyisi Yapacak Tek Bir Yöntem

20 Mart 2019, Çarşamba

British Journal of Health Psychology tarafından yaşları 19 ila 77 arasında değişen katılımcılarla yapılan bir araştırmada katılımcılar iki gruba ayrıldı. İlk gruptan üç gün boyunca yirmi dakikalarını ayırarak hayatlarının en harika deneyimlerini yazmaları istendi. Diğer gruptansa aynı süre boyunca herhangi bir konu hakkında, örneğin günün kalanında neler yapacakları hakkında yazmaları istendi. Katılımcıların bu araştırmaya katılmadan önceki ve katıldıktan sonraki anksiyete seviyeleri ölçümlendi. Araştırma sonuçlarına göre pozitif deneyimlerini aktaran birinci grup, gündelik konuları aktaran ikinci gruptan daha düşük strese, anksiyeteye ve fiziksel şikâyete sahipti. Yani, aslında bilimsel olarak da düşüncelerimiz ve neye odaklandığımız gerçekliğimizi yaratıyor.

En İyi Olmaya Karar Verin

Pazartesi sabahı zihninizden geçen düşünceleri izleyin. Bu düşüncelerin ve kendimize söylediğimiz sözlerin çoğu otomatiktir ve genellikle bunların ne olduğuna bile dikkat etmeyiz. Ancak biz farkında olmasak da o günün nasıl bir gün olacağını belirleyen, bu düşünceler ve sözlerdir. Üretken, mutlu ve iyi iş çıkardığınız bir gün mü olacak? Yoksa verimsiz ve tatmin duymadığınız bir gün mü? Eğer gününüzü şansa bırakırsanız, muhtemelen dikkatiniz gün boyu dağınık olacak, diğer insanların öncelikleri yüzünden işlerinize odaklanamayacaksınız ve kendinizi gün boyu stres altında hissedeceksiniz. Bu yüzden güne başladığınızda o günün nasıl geçeceğine siz karar verirsiniz. Callaway Golf’un pazarlamadan sorumlu kıdemli başkan yardımcısı Harry Amett, her sabah eşi ve çocuklarıyla aynı şeyi tekrarladığını söylüyor: “Bugün, dünden daha güzel bir gün yaratalım ve bugün en az bir kişinin hayatını olumlu yönde etkileyelim!”

Zihninizin çalışmaya başlaması için bilgisayarınızı açana dek beklemeyin. Kendiniz için pozitif bir mesaj belirleyin ve sabahları bu mesajı tekrarlayın. Örneğin “Huzur benimle başlar.” gibi bir mesaj, hissettiklerimizden ve tepkilerimizden sorumlu olduğumuzu bize hatırlatır. “Güçlüyüm, yeterliyim ve hazırım.” demek sizi sakinleştirir ve büyük bir sunum öncesinde dikkatinizi toplamanızı sağlar. Kendinize sorun: İş dünyasında nasıl biri olmak istiyorsunuz? Eğer en iyi ve en sevilen kişi olmak istiyorsanız, zaten olmuşsunuz gibi hayal edin ve gerçekten öyleymişsiniz gibi davranın. 

Sabahları 10 Dakikanız Yoksa Bir Hayatınız Yok Demektir

Başarı ve mutluluk psikolojisi üzerine çalışmaları olan otokontrol uzmanı Tony Robbins “Her sabah kendine ayıracak 10 dakikan yoksa bir hayatın yok demektir.” diyor. Robbins’in kendisine ait üç aşamalı bir sabah programı var:

1-   Üç set halinde toplamda otuz kez nefes almak ve vermek

2-   Gözlerini kapatmak ve sahip olduğu her şey için şükretmek.

3-   Dua etmek ve o gün için yardım, rehberlik ve güç dilemek.

Sabah rutinleri hayal ettiğimiz başarı seviyesine ulaşmada önemli bir başlangıçtır. Kendinize buna benzer sadece 10 dakikalık bir sabah programı hazırlayabilirsiniz. Benjamin Franklin, Oprah Winfrey ve Bill Gates gibi pek çok başarılı lider, erkenden kalkmalarının nedenlerini aynı sebeple açıklıyor: Enerjilerini, üretkenliklerini ve yaratıcılıklarını gün boyu maksimize etmelerini sağlayacak rutinlerini uygulamak.

Dayanıklı Olun

Sabah erken kalkmak, mottonuzu belirlemek ve fiziksel egzersiz hem fizyolojik hem psikolojik dayanıklılığınızı arttırır. 

Fiziksel egzersiz sayesinde salgılanan endorfin zihninizi uyandırır ve size günü planlamanızı sağlayacak zamanı verir. Eğer sabah egzersiz için vaktiniz olmuyorsa, işe giderken yolun bir kısmını yürümek ya da öğle molasında kısa bir yürüyüş yapmak gibi alternatifler bulabilirsiniz.

Daha tutarlı düşünceler mi istiyorsunuz? Daha çok su için. Su, nöronlar arasındaki elektik akışını sağlayan kablo gibidir. Yeterli sıvı tüketimine ek olarak kahvaltının günün en önemli öğünü olduğunu da unutmamak gerek. Pek çok kişi sabah ya bu öğünü geçiştirir ya da ofiste aceleyle bir şeyler yemeyi tercih eder. Oysa besinler kasları, beyni, kemikleri, sindirim sistemini etkiler. Doğru beslenmek, aracına doğru yakıtı koymak gibidir. 

Sebzelerin, proteinin, karbonhidratların dengesinin yanı sıra vitaminler de önemli: B12 serotonin salgılanmasını sağlar, C vitamini zindelik verir. Tersine, alkol stres hormonu olan kortizon seviyesini arttırır.

Son olarak, fiziksel görünüşünüzü ciddiye alın. Bir yıldız olmak istiyorsanız bir yıldız gibi görünün!

Paylaş:

Bu içeriği beğendiyseniz daha fazlası için ücretsiz üye olun!

SEÇENEKLERİ GÖRÜNTÜLE

Sınırsız Erişime Sahip Olmanın Tam Zamanı

HBR Türkiye içeriğine bir yıl boyunca tüm platformlardan erişin!
ABONELİĞİMİ BAŞLAT

Tüm Arşive Gözatın

Paylaş