Şirketler uzun vadede başarı için kurumsal sorumluluk ve sürdürülebilirliğin önemini kavrasa da bu sorunlar genelde yönetim kurulu düzeyinde önemsenmiyor. Yönetim kurulu düzeyinde oluşturulacak bir sosyal sorumluluk komitesi şu açılarda fayda sağlayacaktır:
- Bilgi ve uzmanlık kaynağı olacaktır. CEO’lar genelde şirkete faydalı olabilecek uzmanlığı ve ilişkileri olan yönetim kurulu üyeleri ararlar. Bu arayışta kurumsal sorumluluk veya sürdürülebilirliği ise pek nadir düşünürler. Halbuki bu alanlarda bilgi ve uzmanlık da en az diğerleri kadar konuyla alakalıdır.
- Yapıcı eleştiri. Şirketlerin karşılaşabileceği kurumsal sorumluluk sorunları yelpazesi karmaşıktır ve çeşitlilik gösterirler. Komite, içgörülü sorular sorarak, öneriler yaparak, bakış açıları sunarak, karşı görüşlere yer vererek ve alternatif sunarak yönetim düşüncesini zenginleştirir ve kendisini zorlamasını sağlar.
- Hesap verilebilirliği pekiştirmek. Komite farklı faaliyet ve iş birimlerinden üst ve orta düzey yöneticilerle gerçekleştirilen düzenli toplantılarla, hesap verilebilirliği en güçlü biçimde destekleyebilir.
- İnovasyona teşvik. İnovasyonun amacı, sadece operasyonları aşamalı olarak iyileştirmek değil, aynı zamanda temelden daha sürdürülebilir bir iş modeli kurmak olduğunda böyle bir komite oluşturmak önem kazanıyor. Bu, kaynak kıtlığı, iklim değişimi ve demografik değişiklikler gibi giderek büyüyen makro-çevresel sorunlar karşısında büyüme sağlamaya devam edecek bir iş modeli anlamına geliyor.
- Tüm yönetim kurulu için bir kaynak. Böyle bir komitenin muhtemelen en önemli fonksiyonu, uzun vadede muhafızlık etmek. Böylece kısa vadeli hedefler ve sonu gelmek bilmez acil ilgi isteyen konuların yarattığı baskıdan kaynaklanan kısa görüşlülüğe bir karşı denge unsuru oluşturulabilir.
Lynn S. Paine'in HBR Temmuz-Ağustos 2014 sayında yayınlanan "Yönetim Kurulunda Sürdürülebilirlik" isimli makalesinden uyarlanmıştır.