Hiçbir akıllı, dürüst yöneticinin, şirketi er ya da geç tehlikeye atacak tehditlere veya yanlışlara göz yumacağını aklımıza getirmek istemeyiz. Yine de bunlar her zaman olan şeyler. İşlerin yolunda gitmediğine dair önemli sinyalleri gizleyen ya da bulanık hale getiren engellerin pençesine düşüyoruz. Ahlaki başarısızlığa sürüklenmemek adına fark etme becerisinin geliştirilmesi gerekiyor.
- Geçmişteki hataları analiz edebilmek için önce kendinize bakın. Başarısızlıklar çoğunlukla hem içte hem de dışta birtakım sonuçlar doğurmasına rağmen ve insanlar genelde yalnızca dışsal olanları göz önünde bulundurur. Birinci sınıf gözlemciler her daim içsel sebepleri de göz önünde bulundurur çünkü böylece kendi deneyimlerinden ders çıkarabilirler.
- Dışarıdan görüş alın. Dış gözlemciler, zayıflıkları fark etmede ve doğrudan çözümler sunmakta içeridekilere göre çok daha iyidir. Çalışanlarınızı, yapınızı, sistemlerinizi ve süreçlerinizi önyargısı olmayan dışarıdan bir gözlemcinin denetlemesine izin verin.
- Farkındalığı yüksek bir organizasyon yaratmak. Bir lider olarak, yalnızca farkındalık becerileri üzerinde çalışmak yeterli değildir. Aynı zamanda organizasyonunuzdaki diğer insanların bu engellerin üstesinden gelebilmeleri ve kötü alışkanlıklardan kurtulabilmeleri için onlara yardım etmelisiniz.
Max H. Bazerman’ın “Birinci Sınıf Gözlemci Olmak” adlı yazısından uyarlandı.
Ayrıca Keith Ferrazzi’nin “Değişimi Adım Adım Yönetmek” isimli makalesi de ilginizi çekebilir.