Dünyada dönüşümlerin hız kazandığı bu dönemde en önemli dinamik teknoloji… Teknoloji ekosistemi kendi dönüşüm sürecinde ilerlerken diğer endüstrilerin, fonksiyonların ve ilişkilerin yapısının değişmesine de zemin hazırlıyor. Bu değişimler iş modellerini dönüştürüyor ve yepyeni değer üretme yapıları ortaya çıkıyor. Bireyler ve kurumlar bu yönde kariyerlerini ve organizasyonlarını yeniden yapılandırıyorlar. Toplumlar yeni dinamikleri özümsemeye çalışıyorlar. Bu değişime ayak uydurabilen şirketler rekabette avantajı yakalıyor ve öne geçiyorlar.
Her ne kadar değişimlerin etkisi yoğun olsa da bu sürecin olumlu etkilerinin öne çıkması için bazı konuların içselleştirilmesi ve bazı cevapların bulunması şart. Örneğin her alanda ezber bozan etkilere sahip olan yapay zekâ ile etik ve sorumluluk çerçevesi nasıl bütünleştirilebilir? Yeni dönemin ihtiyaç duyacağı yetenek setleri ve insan kaynağı nasıl oluşturulabilir? Sorumlu ve pozitif etkileri ortaya koyacak düzenlemeler ve yönlendirmeler yapılırken inovasyonun hızının kesilmemesi nasıl sağlanabilir? Bunlar ve daha birçok soru şirketlerin liderlerinden politika yapıcılara kadar tüm karar vericilerin gündemini işgal ediyor.
Söz konusu etkileri bireysel bazda da gözlemlemek mümkün. Günlük hayatlarımızın vazgeçilmezleri olan cihazları kullanma biçimlerimiz, amaçlarımız değişiyor. Yapay zekâ ile daha fazla işlem gücüne ihtiyaç duyuyor, daha hızlı ve etkin cihazlar arıyoruz. Örneğin kişisel bilgisayarlarda CPU ile başlayan işlem mimarisi daha fazla kapasite gerektiren yapay zekâ uygulamaları ile GPU kullanımına evrilmişti. Şimdi ise yapay zekâ uygulamalarının bir kısmını direkt cihazda çalıştırmaya yönelik Neural Processing Unit- NPU sistemlerin hayata geçmeye başladığına şahit oluyoruz.
Kısacası değişim ve dönüşüm döneminde iş modellerinden cihazlara her alanda önemli yeniliklere şahit oluyoruz. Bu yeniliklerin detayları HP Türkiye Genel Müdürü Serdar Urçar ile gerçekleştirdiğimiz keyifli sohbette…