Günümüzde birçok organizasyon, stratejilerin anlaşılması, hedeflerin hizalanması, şirket içi şeffaflığı sağlama ve geri bildirime dayalı çalışma kültürünü şirketlerine adapte etme konusunda zorluklarla karşı karşıya kalabiliyor. Pandemi ile hayatımıza giren hibrit ve uzaktan çalışma modellerinde ise bunları yapabiliyor olmak çok daha zorlu bir hale geldi. Ekiplerinin gelişimlerini destekleyecek, performanslarını artıracak bir ortam yaratma sorumluluğu olan liderler için geleneksel performans yönetim süreçleri yetersizleşti. Performans yönetimi, insan kaynaklarının görevi olarak görülse de aslında liderlerin ekiplerini başarıya taşıması için gerekli olan bir araç. Bu yüzden, başarılı organizasyonlar ve liderler, ekiplerini yönetmelerini sağlayacak, temel değerleri ile hedeflerini hizalayacak ve çalışma kültürlerine yeni bir soluk kazandıracak OKR metodolojisini kültürlerine adapte ediyorlar.
OKR şirkete, her bir çalışanının potansiyelini ortaya çıkardığı, herkesin şirket stratejilerine hakim olduğu, gerektiğinde aksiyon alma şansını veren ve aynı yöne bakan ekiplerin yaratıldığı bir yapıya dönüşme imkanını veriyor. Google, Microsoft, Apple gibi dünyanın en iyi teknoloji şirketlerinden holdinglere ve startup’lara kadar, OKR’ler artık olmazsa olmaz. Bunun yanı sıra OKR'ler, doğru liderlik stiliyle harmanlandığında, bir ekibin mümkün olan en kısa sürede iddialı hedeflere ulaşmasına yardımcı olabiliyor.
Herkesin bildiği gibi, etkili bir lider, hedeflere ulaşmak için ekibi yönlendirir, motive eder, cesaretlendirir ve onları kutlar. Peki, OKR ile liderlerin arasındaki ilişki bu noktada nedir?
Bir liderin bakış açısından, OKR'ler iki ana soru etrafında yapılandırılabilir.
Objective (Hedef): Bu işi nereye yönlendirmek istiyorum, amacım ne?
Key Results (Anahtar Sonuçlar): Bu hedefe ulaşmak için hangi temel metriklere ihtiyacım var, amacıma ulaşıp ulaşmadığımı nasıl anlayabilirim?
Hedef ve anahtar sonuçlar tıpkı bir lider ve onun takımı gibidir. Bunlar, daima birbirlerini tamamlayan ayrılmaz parçalardır.
OKR Modeli Liderlerin Ekiplerini Daha İyi Yönetmelerine Nasıl Yardımcı Olur?
Hedefler bölünebilir ve ekipteki diğer kişilere kademelendirilebilir.
OKR çerçevesini kullanmanın en önemli etkilerinden biri, liderin iddialı hedefleri ölçülebilir anahtar sonuçlara ayırmasına yardımcı olmasıdır. Bu önemli sonuçlar spesifik, ölçülebilir ve zamana bağlı olmalıdır. Anahtar sonuçlar, hedef olarak organizasyonun alt seviyelerine kademelendirilebilirler, böylece en öncelikli hedefi gerçekleştirme sorumluluğu delege edilir ve ekibin her üyesi şirketin hedeflerini tamamlamak için sorumluluk sahibi olur.
Ekipteki tüm çalışanlar ortak bir amaç duygusuna sahip olur.
Organizasyon ister büyük ister küçük ölçekli olsun, şirketteki her kişinin yaptıkları işin amacını bilmeye ve ortak amaca ne kadar katkı sağladıklarını görmeye ihtiyacı var. Bu şekilde, tüm ekip üyeleri yürüttükleri işin nedenini bilir ve organizasyonun vizyonunu gerçekleştirmesine yardımcı olduklarının farkına varırlar. Çalışanların organizasyona sağladıkları katkıların görünür olmasıyla motivasyonları da artar.
OKR’ler şirketinizin performansını yükseltmek ve organizasyonunuzu başarıya ulaştırmak için birçok fayda sağlar.
- Çalışan bağlılığını artırır.
- Liderlerin işleri delege etmesine yardımcı olur.
- Anlaşılır, ölçülebilir ve platform desteği ile takip edilebilir hedefler oluşturulmasını sağlar.
- Liderlere, ekiplerini şirketin önceliklerine yönlendirmesi açısından yardımcı olur.
OKR, liderlerin daha iyi liderlik yapmasına yardımcı olabilecek bir hedef belirleme çerçevesidir. Her ekip üyesi kendi OKR'sine sahip olduğundan, liderler sorumluluğu kolayca delege edebilir ve çalışanların kilit önceliklere odaklanmasını sağlayabilir. OKR'ler şeffaflık temeline dayandığından, ekipler arası iletişimin sağlıklı bir şekilde yürütülmesine yardımcı olur.
Google, Apple, Dropbox gibi dünyanın dev teknoloji firmalarına yatırım yapmış Amerika’nın en büyük yatırımcılarından biri olan Plug and Play Tech Center’dan ilk yatırımını alan Twiser, organizasyonlara sunduğu OKR platformu ile OKR metodolojisinden beklenen her şeyi karşılıyor. Bugün 12 sektör, 25 ülkede, 60 binden fazla kullanıcı tarafından kullanılan Twiser’ın platformu, her sektöre ve organizasyon kültürüne yönelik özel olarak geliştirdiği “Best Fit OKR Solution” ile şirketlerin ilham veren hedeflerine başarıyla ulaşmasını sağlıyor.
Twiser OKR platformu ile sizlere neler sunuyor?
Twiser platformu OKR modülü ile şirket hedeflerinin çalışan hedefleriyle hizalanmasını sağlayabilirsiniz. Dashboard modülü ile tek bir ekrandan tüm şirketi yönetebilir ve dinamik koşullar karşısında hızlı aksiyon alabilirsiniz. Feedback modülü ile karşılıklı feedback kültürü oluşturup iletişimi güçlendirebilirsiniz. Bire bir görüşme modülü ile yönetici ve çalışan iletişimini güçlendirip destek ortamı yaratarak hedeflerin gerçekleşmesini sağlayabilirsiniz. Performans ve kalibrasyon modülü ile veriye dayalı, adil ve şeffaf bir değerlendirme ile performansı ve motivasyonu artırabilirsiniz. Yetkinlik modülü ile çalışanların gelişimlerini destekleyebilir, kolay kullanımı ile sürece herkesi dahil edebilirsiniz!