Neyran Bahadırlı

Uber Türkiye, İsrail, Malta CEO’su 

‘’Uber'in Misyonu, Uygun Fiyatlı Mobilite Çözümlerini Erişilebilir Kılmaktır.’’

20 Mart 2023, Pazartesi

Büyük şehirlerin en büyük meselelerinden olan ulaşım, hem kent yaşamının düzenlenmesi hem de sürdürülebilir bir ortamın oluşturulabilmesi adına kilit noktada. Erişilebilir ulaşım ve sürdürülebilir enerji kaynakları ile geliştirilmiş ulaşım imkanları ise lojistikle ilgili çözümler üreten şirketler için ön planda. Uluslararası bağlamda hızlı bir büyüme göstererek yenilikçi çözümler üreten Uber’in Türkiye ve globaldeki durumunu; Uber Türkiye, İsrail, Malta CEO’su Neyran Bahadırlı ile konuştuk.

Uluslararası anlamda pek çok ülke ve şehirde hizmet gösteren bir marka olarak Uber, farklı ülkelerde uygulamaya sokacağı hizmetlerine nasıl karar veriyor? Ne tür regülasyonlar hizmet standartlarınızı belirliyor?

Uber, 2010 yılında Silikon Vadisi’nde kuruldu. Tek bir tuşa basarak istediğiniz yere gitme fikriyle yola çıktı ve bugün dünyada 70 ülkede, 10 binden fazla şehirde, günde 23 milyondan fazla yolculuk yapılmasına imkân sağlayan lider global mobilite uygulaması oldu. Bugüne kadar 36 milyardan fazla yolculuk Uber uygulaması ile gerçekleşti.

Uber, faaliyet gösterdiği ülkenin kanunlarını, yerel yönetmeliklerini ve pazar koşullarını dikkate alarak o ülkede hangi çözümleri sunacağını belirlemektedir. Türkiye’de yerel yönetmelikler ile tamamen uyumlu Uber Taksi hizmetimizle, İstanbul, Ankara, İzmir ve Antalya’daki operasyonlarımıza ek olarak; Şubat 2023 itibariyle Adana’da da hizmet vermeye başladık. Sarı, turkuaz ve siyah taksiler olmak üzere üç ana taksi ürünümüz bulunuyor. 

Bu sene bizi çok heyecanlandıran yeni bir hizmetimiz daha başladı. Uber Taksi hizmetimize ek olarak, 19 Ocak 2023 itibariyle İstanbul’da Uber Kurye hizmetine başladık. Uber Kurye ile lisanslı iş ortaklarımız aracılığıyla yine yerel regülasyonlar ile uyumlu bir şekilde kullanıcılarımıza kurye hizmeti sağlıyoruz.

Uber'in misyonu, tek bir tuş ile uygun fiyatlı mobilite çözümlerini herkes için her yerde erişilebilir kılmaktır. Kuruluşumuzdan bu yana, mobiliteyi dünyanın her yerinde geliştirmek için çalışıyoruz ve mobilite ekosistemini geliştirmeye yönelik yaptığımız teknoloji yatırımları ile bireysel araç sahipliğini azaltmaya devam ediyoruz. Bu sayede şehirlerimizdeki trafiği ve hava kirliliğini azaltarak, ulaşımı herkes için daha uygun ve güvenilir hale getiriyoruz. Daha akıllı ve temiz şehirler inşa etmek için yaptığımız çalışmalarla, faaliyet gösterdiğimiz ülkeler ve yerel yönetimler ile sürdürülebilir iş birlikleri geliştiriyoruz. 

Birçok ülkede konforlu bir yolculuk deneyimi sunan Uber’in, en öncelikli konularından biri de güvenlik. Bu kapsamda Uber, taksi sürücüleri, kuryeler ve kullanıcılar için gerekli güvenlik önlemlerini dikkate alacak şekilde tasarlanmıştır. Uber, kullanıcılarının taksi yolculuklarını ve kurye deneyimlerini şansa bırakmadan mümkün olan en güvenli ve rahat biçimde gerçekleştirmesini sağlıyor.

Uber’in Türkiye’deki hizmetlerine ve genel yapılanmasına baktığınızda, globaldeki duruma göre konumunu nasıl değerlendirirsiniz?

Türkiye Uber için çok önemli bir pazar. 85 milyon nüfusa sahip Türkiye'nin, pazar potansiyelini ortaya çıkarabilecek farklı mobilite seçeneklerine ihtiyacı var. Dünyanın en çok turist çeken altıncı ülkesi olduğunu ve İstanbul Havalimanı'nın Avrupa'nın en büyük ve yoğun havalimanı olduğunu düşünürsek, Uber’in Türkiye'den beklentilerinin çok yüksek olduğunu söyleyebilirim. Türkiye, Uber Taksi’yle büyüme potansiyelini kanıtlayarak Uber için güçlü bir büyüme ivmesine sahip öncelikli ülkelerden biri haline geldi. Uber Türkiye olarak çok iyi sonuçlarla tamamladığımız 2022 yılına baktığımızda, Uber’in aktif olduğu ülkeler arasında en hızlı büyüyen ülkelerden birisi olduk. Gurur duyduğumuz bu başarımızı, Uber Kurye’nin de hizmetlerimize dahil olması ile bu yıl daha da arttırarak devam ettirmeyi hedefliyoruz. 

Türkiye’de bulunan mevcut ürün ve hizmet portföyünüzü değerlendirdiğinizde, hangi regülasyonlar sizleri etkiliyor? Geçmişten günümüze, hangi riskler ile karşılaştınız?

Türkiye Uber için çok önemli ve değerli bir pazar. Uber, Türkiye’de uzun vadeli ve sürdürülebilir bir gelişim planı izlemek istiyor. Türkiye pazarında 2014 yılından bu yana sunduğumuz hizmetler, Uber kullanıcıları ve Türk halkı tarafından büyük beğeni ve ilgiyle karşılandı. Türkiye'de Uber'e olan yüksek talep ve yerel halkın verdiği olumlu görüşler, bizleri burada faaliyet göstermek için daha çok çabalamaya teşvik etti. Bu nedenle Türkiye’de tekrar faaliyet göstermek ve buradaki herkese hizmet vermek için yapılan detaylı çalışmalarla birlikte yeni dönemde, binlerce taksi sürücüsünün teknolojiye, yeni müşterilere, turist talebine erişimine olanak tanıyan, regülasyonlar ile uyumlu Uber Taksi hizmetimizle Ocak 2021 tarihinden itibaren yeniden faaliyet göstermeye başladık. Uber Taksi ve Uber Kurye yasal düzenlemeleri net olan ve tamamen bu düzenlemeler ile uyum içerisinde faaliyet gösteren, taksi sürücüleri ve kuryeler tarafından kullanılarak onların kazançlarına destek sağlayan hizmetlerdir.   

Türkiye nezdinde değerlendirdiğinizde, kimler Uber’in ana kullanıcıları oluyor? Bu kullanıcıların özellikle belli bir dönemde yoğunlaştığı oluyor mu? Böyle yoğun dönemlerde, özellikle de İstanbul gibi ulaşımda kritik durumda olan ve trafik gibi pek çok ulaştırma sorununa sahip şehirlerdeki stratejiniz neler oluyor?

“Uber kullanıcısı” tanımı kısaca, uygulamamızı indiren ve Uber’in sunduğu hizmetlerden yararlanan kişilerdir. Bu soruya sayılar ile yanıt vermek gerekirse: Başta İstanbul olmak üzere, Türkiye genelinde 2022 yılında 33 binin üzerinde taksi sürücüsü kazanç elde etmek için Uber’i kullandı. Yıl boyunca uygulama, 25 milyon kez araç çağırmak için açıldı. Bu sonuç bir önceki yıla göre yüzde 270 büyüme gösterdi. 2022 yılında Uber uygulamasının ülkedeki toplam indirilme sayısı, çoğunluğu İstanbul’da olmak üzere 5,8 milyona ulaştı. An itibariyle Uber Taksi İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya’nın ardından Adana’da da hizmet veriyor. İstatistiki olarak baktığımızda hem İstanbullular hem de İstanbul’u ziyaret eden 159 farklı ülkenin vatandaşı Uber uygulamasını kullanarak İstanbul içinde gezdi: ABD, Suudi Arabistan ve İngiltere listenin başında yer aldı. Bir yolcu, yıl boyunca en fazla 938 kez Uber Taksi çağırırken, Uber Taksi ile en fazla sayıda yolculuk 23 Temmuz Cumartesi günü gerçekleşti.

Uber olarak global misyonumuz şehir ulaşımına katkıda bulunmaktır. Bu misyon doğrultusunda, Uber’in taksi sektörüne yönelik en öncelikli hedefi, Uber teknolojisi ile yolculuk kalitesini daha da iyileştirebilmektir. Trafik, şehirlerin en önemli sorunlarından birisi. Uber pek çok ülkede trafikle mücadelede teknolojiyi en iyi şekilde kullanan, bu konuda uzman bir şirkettir. Uber’in global tecrübelerinin, Türkiye ve özellikle İstanbul’un trafik sorununun çözümünde pek çok alanda fayda sağlayabileceğini düşünüyoruz, Türkiye’de de buna paralel çalışmalar yapmayı hedefliyoruz. Kullanıcıların tek bir tuşa basarak güvenli ve rahat bir yolculuk yaparken trafik sıkışıklığını ve çevreye verilen zararı en aza indirecek mobilite çözümleri üzerinde çalışacak ve yetkililerle bu çalışmalarımızı paylaşıyor olacağız.

Türkiye için yeni hizmetiniz Uber Kurye ile amaçlanan ve farklılaşan nedir? Yani halihazırda var olan kargo ve kurye hizmetlerinin yanı sıra, Uber neyi vaat eder?

Türkiye’de mobilite alanında değer yaratabilmek ve içinde bulunduğumuz topluma sosyal fayda sağlayabilmek öncelikli hedeflerimiz arasında yer alıyor. Bu bakış açısı ile 19 Ocak itibariyle İstanbul’da Uber Kurye’yi başlattık. Dünyada 37 ülkede ve 371 şehirde faaliyet gösteren, anlık paket teslimatı yapılabilen Uber Kurye hizmetini İstanbul’a getirmenin heyecanını ve mutluluğunu yaşıyoruz. Kurye iş ortaklarıyla iş birliği içerisinde hayata geçirilen bu yeni hizmetin İstanbulluların hayatını kolaylaştıracağına inanıyoruz. Uber Kurye ile gönderilecek paketler Uber uygulamasında belirtilen adresten teslim alınıyor ve iletilmek istenen adrese teslim ediliyor. Uber kullanıcıları, uygulamada bulunan ‘‘Paket gönder’’ seçeneğine ek olarak, ‘‘Paket al’’ seçeneğini de kullanarak belirttikleri adresten paket aldırıp teslimat adresine ulaştırabiliyorlar.

Genel ölçekte; şehir ulaşımını desteklemeyi ve bu konuda bir etki ortaya koymayı amaçlayan bir teknoloji şirketi olarak, işinizin çevresel etkisini daha iyi bir noktaya getirmek için stratejileriniz mevcut mu? Gelecek odaklı baktığınızda da bunları daha sürdürülebilir kılabilmek adına neler düşünüyorsunuz?

Uber aktif olduğu tüm şehirleri daha temiz ve akıllı şehirler haline getirmek için uzun vadeli ortaklıklar gerçekleştiriyor. Uber’in dünya genelinde 2040 yılına kadar sıfır emisyonlu bir platform olma hedefi bulunuyor. Yani Uber uygulaması üzerinden yapılan bütün yolculukların sıfır emisyonlu araçlarla gerçekleştirilmesi planlanıyor. Uber Green ürünü bu konuda güzel bir örnek: Uber Green ile yalnızca elektrikli veya hibrit araç çağrılabiliyor. Buna ek olarak, Uber’in en büyük pazarlarından biri olan Londra’daki tüm araçların ve Paris’teki araçların en az yüzde 50’sinin 2025 yılına kadar elektrikli veya hibrit araca dönüştürülmesi hedefleniyor. Diğer yandan Uber 4 tekerlekli ulaşım hizmetleri, üçüncü taraflarca işletilen e-scooter ve e-bisikletler ve toplu taşıma seçenekleri gibi mikro mobilite yatırımları da gerçekleştiriyor. Toplu taşımada da Uber platformu ‘‘Uber Transit’’ ürün ismiyle kullanılmaya başlandı. Uber Transit ile kullanıcılar, Uber uygulaması üzerinden metro veya otobüs gibi toplu taşıma hizmetlerini planlayıp biletlerini alabilmektedirler.

Paylaş:

Bu içeriği beğendiyseniz daha fazlası için ücretsiz üye olun!

SEÇENEKLERİ GÖRÜNTÜLE

Sınırsız Erişime Sahip Olmanın Tam Zamanı

HBR Türkiye içeriğine bir yıl boyunca tüm platformlardan erişin!
ABONELİĞİMİ BAŞLAT

Tüm Arşive Gözatın

Paylaş