Yalın Özcan

Hopi CEO’su

“Tüketiciye Tek Bir Noktadan Güvenli ve Keyifli Alışveriş Deneyimi Sağlıyoruz”

21 Eylül 2021, Salı

Pandemi sonrası tüketici alışkanlıkları hızla değişmeye devam ediyor. Alışveriş ihtiyaçlarını dijital mecralardan sağlayan kullanıcı sayılarındaki artış katlanarak büyüyor. Pandemi öncesi 8,5 milyon olan Hopi kullanıcı sayısı da pandemi sonrası 11 milyonu aşmış durumda. Hopi CEO’su Yalın Özcan ile bu değişimin Hopi tarafında nasıl gerçekleştiğini detaylarıyla ele aldık.

1. Hopishop’un çıkış hikayesi ile başlayalım. Hopishop nasıl bir ihtiyaçtan doğdu?

Hopishop pandemide doğan bir iş fikri. Pandemi döneminde satın alma tercihleri ihtiyaçlar tarafından belirlendi. Ama bu durum özel zevkleri olan ve alışveriş tercihlerini de normalde bu yönde gerçekleştiren kişiler için eksiklik yarattı. Kısacası ihtiyaç odaklı satın almalar, keyif için yapılan alışverişin yerini dolduramadı. Pandemi dönemindeki kullanıcı kaynaklı veriler kişisel zevkleri, tercihleri yansıtan, keşfetme ve öğrenme odaklı alışveriş keyfinin özlendiğini ortaya koydu. Bu dönemde dijital alışveriş alışkanlığı gelişirken mevcut uygulamalar farklı müşterilerin beklentilerini karşılamada yetersiz kalmaya başladı. Biz de özel zevkleri olan ve bu yönde alışveriş yapan kişiler için “Kimsede Olmayan Her Şey”e sahip olabilecekleri Hopishop’u kurduk.

2. Hopishop’u e-pazaryerinden ayıran özellikleri nelerdir?

Hopishop, Karaköy’de, Galata’da, Alaçatı’da, Urla’da, Konyaaltı’nda ya da Bodrum’da tasarım dükkanlarıyla dolu sokaklarda yaşanan alışveriş deneyimini kullanıcılarının cep telefonlarına taşımayı hedefliyor. Tasarım kıyafetler satan bir butikten aksesuar dükkanına geçmek, oradan bir sanat galerisini gezmek, organik ürünlerle dolu bir marketi keşfetmek gibi deneyimler vadediyor. Kullanıcılarımız dükkanlarda dolaşarak ilham almak, kendilerini geliştirmek, hayattan keyif almak ve yeni deneyimler yaşamak için aradıkları her şeyi Hopishop’ta buluyor. Ayrıca, bu dükkanlarda Paracık kazanıyor ve kazandıkları Paracık’ları harcayabiliyorlar.

Bunlara ek olarak, Instagram gibi etkileşimin yüksek olduğu sosyal kanallardan satış yapan ve pandemi döneminde güçlü markalar oluşturan girişimcilere de destek veriyoruz. Girişimciler, tüketicilerin internet alışverişi yaparken yaşadıkları güven sorununu aşmak için pazaryerlerine giriyor. Bu da onların büyük marka ve kampanyalar arasında kaybolmalarına neden olabiliyor. Hopishop ile bu markalara doğru hedef kitleye ulaşacakları bir platform sunmayı, onları görünür kılmayı ve müşteriyle buluşturmayı hedeflerken; tüketicinin de tek bir noktadan güvenli ve keyifli alışveriş deneyimi yaşamasını sağlıyoruz.

3. Hopishop’ta kaç marka var ve en çok hangi kategoriler ön plana çıkıyor?

Hopishop’ta şu an 200 marka var, yıl sonuna kadar 400’e çıkarmayı hedefliyoruz. Kitlesel değil butik, belirli bir konsept çerçevesinde üretim yapan, yenilikçi ve farklı işler üreten markaları bir araya getiriyoruz. Bu açıdan AVM’de değil de tasarım butiklerin olduğu bir sokakta yer alacak moda, plaj giyimi, çanta, takı, kozmetik, organik gıda, ev dekorasyonu, spor malzemeleri gibi çok geniş bir yelpazeden çeşitli markaların Hopishop’ta buluştuğunu söyleyebiliriz. Biz de bu markalara bulundukları sokağın dışında Hopishop’ta da bir vitrin açma ve müşteriyle buluşma imkanı sağlıyoruz.

4. Hopishop nasıl bir altyapı kullanılıyor?

Hopishop için pazaryeri altyapısı kullanıyoruz. Hopishop’a dahil olan satıcıları platformumuza kolaylıkla dahil edip ürünlerini üyelerimiz ile buluşturuyoruz. Satıcılarımız için satıcı özelinde açtığımız bir platform bulunuyor. Ürün bilgilerini, fiyat ve stok yönetimlerini bu platformdan 7/24 yapabiliyorlar. Yine siparişlerini de onlara sunduğumuz platformlar üzerinden takip edebiliyorlar. Özetle satıcılarımızın tüm işlemlerini onlara sağladığımız ara yüzlerden ya da entegrasyon sistemi üzerinden gerçekleştirebildiğini söyleyebiliriz.

Kullanıcılarımızı da kişiselleştirilmiş ürün listeleri, story gösterimleri, kategori ve dükkan sayfalarımızdan Hopishop ürün seçkisi ile buluşturuyoruz. Alışveriş sürecinde Masterpass alt yapısı ile birlikte güvenli ödeme yöntemi sunuyoruz. Kargo entegrasyonumuz ile de müşterilerimize ürünleri ulaştırıyoruz.

Hopishop’u bulut teknolojileri ve mikroservis mimarisi kullanarak geliştirdik. Bu sayede kullanıcı trafiğindeki anlık dalgalanmalara rahat bir şekilde cevap verebiliyor ve altyapımızı gerektiğinde yatay olarak genişletebiliyoruz.

5. Hopishop’un gelecek hedefleri nelerdir?

Türkiye’de her sekiz kişiden biri Hopi üyesi, 11 milyonu aşkın Hopi kullanıcısı var. Hedefimiz, yılsonuna kadar her beş Hopi kullanıcısından birinin Hopishop’tan alışveriş yapmasını sağlamak.

Hopishop için yola çıkarken kendisi ve yaşadığı ortam için en iyinin peşinde olanlara, aradıkları her şeyi bulabilecekleri bir platform hayal ettik. Tüketicilerin aradıkları en iyi her neyse, ister doğal ürünler ister şampuan ya da ev tekstil ürünü olsun; aradıklarını Hopishop’ta bulabilecekler. Yakın zamanda Hopishop’tan ürünün yanı sıra deneyim satışı da yapmayı planlıyoruz. Müşterilerimiz yoga hocasına ya da ihtiyaç duydukları başka bir eğitmene de Hopishop üzerinden ulaşabilsinler istiyoruz. “Kimsede Olmayan Her Şey”i telefon ekranına sığdıran bir uygulama haline gelen Hopishop müşteri tercihlerini iyi izleyip onlara özel çözümler sunmaya devam edecek.

6. Günümüzde müşteriler çevreye daha az zarar veren ürünleri ve/veya dezavantajlı grupları destekleyen markaları daha fazla tercih etme eğilimi gösterebiliyor. Siz bu şekilde çalışan üreticiler için özel bir şeyler yapıyor musunuz?

İnsana ve doğaya saygılı uygulamaları iş modelinin parçası haline getiren üreticilere, örneğin üretim sürecinde hayvan deneyleri kullanmayan kozmetik ürünleri gibi, avantajlar sağlıyoruz. Ayrıca kadın üreticileri desteklemek amacıyla onlara komisyonsuz satış yapma fırsatı vermeyi istiyoruz. Bunun için çeşitli sivil toplum kuruluşlarıyla konuşuyoruz. 

7. Hopi’de durum nedir? Kuruluşundan bugüne altı yıl geçti? Hopi bugün istediği noktada mı?

Pandemi öncesi 8,5 milyon olan kullanıcı sayımız bugün 11 milyonu aştı. Bunu hem uygulama özelliklerini hem de üye marka çeşitliliğini sürekli geliştirmemize borçluyuz. Günlük 300 bin civarında ziyaret alırken Hopi üyeleri uygulamayı kullanarak günde ortalama 70 bin alışveriş yapıyor. Kullanıcılar Hopi’yi iyi bir alışveriş arkadaşı, hatta artık hayat arkadaşı olarak görüyor çünkü alışverişten daha fazlasını sunuyoruz.

Hopi, bundan tam altı yıl önce indirimden daha iyi olan Paracık’ı icat etti. Aslında perakendenin ezber bozan uygulaması olarak sahneye çıktık diyebiliriz. Bu sayede hem kullanıcılarımıza hem üye markalara çift taraflı avantaj sağlamaya başladık. Paracık kazanma ve kazanılan Paracıkları üye markalarda kat kat değerli harcama fikri herkes tarafından çok sevildi. Kullanıcılarımız, Hopi ekosistemi içindeki markalardan alışveriş yaptıklarından üye markalarımız da gerek alışveriş frekansı gerek sepet ortalamasında önemli avantajlar elde ettiler. Aynı zamanda kendi adlarına bir sadakat uygulamasına yatırım yapmak zorunda kalmadan bugün üye sayısı 11 milyona ulaşan Hopi topluluğuna doğrudan ulaşabiliyorlar.

Bununla birlikte Hopi’nin sunduğu en önemli hayat kolaylaştırıcı özelliğin mobil ödeme olduğunu söyleyebiliriz.  Mobil ödeme imkanı sunan ilk uygulamalardan biri olduk ve bununla gurur duyuyoruz. Bizim için varacağımız son bir nokta yok, her gün kendimize yeni hedefler koyuyoruz. En son Hopishop’u tasarlayıp hayata geçirdik. Sırada yenileri var.

Hopi olarak mobil teknolojilere ve büyük veri yönetimine son derece hakim, perakendenin dinamiklerinin farkında, birikimli ve deneyimli genç bir ekibe sahibiz. Enerjimizi buradan alıyor, aynı anda birden fazla proje üzerine çalışıyoruz. Önümüzdeki dönemde çok daha fazla yeniliği kullanıcılarımızla buluşturmak için çalışıyoruz.

Paylaş:

Bu içeriği beğendiyseniz daha fazlası için ücretsiz üye olun!

SEÇENEKLERİ GÖRÜNTÜLE

Sınırsız Erişime Sahip Olmanın Tam Zamanı

HBR Türkiye içeriğine bir yıl boyunca tüm platformlardan erişin!
ABONELİĞİMİ BAŞLAT

Tüm Arşive Gözatın

Paylaş