Ercan Varol

Bundle Kurucu Ortağı & CEO

‘’Stratejimiz, Haber Okumadaki Sorunlara Bulduğumuz Çözümleri Kitlelere Sunmak.’’

25 Temmuz 2022, Pazartesi

Haberler, hayatımızın hep içerisindeydi ancak Web 3.0 ve gelişen yeni teknolojiler ile beraber artık her an habere maruz kalır durumdayız. Zira haber içerikleri, farklı kaynaklardan ve karmaşık bir şekilde her an önümüze düşüyor. Haber okuma deneyimini kişiselleştiren, doğru bilgiye erişimi de desteklemeye çalışan Bundle; geliştirdiği yenilikçi çözümlerle yeni haber tüketme alışkanlıklarının türemesi için bir alternatif sunuyor. Bundle’ın bu mekanizmasını ve medya teknolojileri sektörünü Bundle kurucu ortağı ve CEO’su Ercan Varol ile konuştuk.

Bundle bugün kullanıcılarına bir nevi kişiselleştirilmiş haber seçkilerini sunuyor. Bunu yaparken farklı haber kaynaklarından pek çok içerik her gün uygulama içi akışlarda bulunuyor. Dezenformasyonla mücadelenin güçleştiği, haber kaynaklarının dahi yanlış bir bilgiyi yayabilme potansiyelinin olduğu bir zaman diliminde; Bundle, bu tür durumları engellemek için bir strateji izliyor mu?

Tüm dünya özellikle Covid-19 döneminde yoğunlaşan, aşı karşıtlarının ve komplo teorisyenlerinin ağırlıklı olarak sosyal medya üzerinden yaydığı yanlış bilgilerle çalkalandı. Bugün Avrupa Birliği ve  Amerika Birleşik Devletleri dezenformasyonla mücadele için bakanlık alt birimleri kurdular ve bu alana ciddi yatırımlar yapıyorlar. Facebook ve Google gibi dünya devleri de yanlış bilgi yayan bir çok hesabı kapattı ve içerikleri engelleme kararları aldılar. Bu alandaki mücadele önümüzdeki dönemde özel kurumlar bazında da hızlanarak sürecek görünüyor. Bundle ise bu noktada kişiselleştirilmiş bir haber okuma deneyimi sunarken aynı zamanda bazı haberleri de uygulama içerisinde öne çıkardığı için oldukça önemli bir görev üstleniyor. Belirttiğiniz gibi Bundle’a her gün binlerce içerik düşüyor, bir sayı vermem gerekirse günlük en az  50 bin diyebilirim.

Ne yazık ki tüm içerikleri inceleyebilmemiz mümkün olmuyor. En önemli misyonumuz bu içerik yığını içerisinde sadece doğru ve doyurucu içerikleri öne çıkararak kullanıcılara ulaştırmak. Dezenformasyon karşısında biz de farklı aşamalarda çeşitli teknikler uygulayarak Bundle’ı kirli bilgiden mümkün olduğunca uzak tutmak için titizlikle çalışıyoruz. Öncelikle Bundle’da her mecra yayın yapamıyor, başvuru yapıldıktan sonra bir onay sürecinden geçiyor ve buradaki inceleme kriterlerimizden birisi de mecranın haberlerinin yanlış bilgi veya yalan haberler içermemesi oluyor. Bu aşamayı geçen yayıncılar Bundle’a katıldıktan sonra ve tüm mecralardan gelen haberlerin sistemimize düşmesinin ardından, sunucularımızda çalışan farklı algoritmalar yoluyla bir takım ön filtrelerden geçiyor ve böylece öne çıkan haberler kullanıcı önüne hemen çıkmıyor.  Daha sonrasında ise  kendi editoryal ekibimiz, partner mecralarımız ve iş birliği içerisinde olduğumuz Teyit.org ile sadece doğruluğundan emin olduğumuz içerikleri hem uygulama içerisinde öne çıkarıyoruz hem de bildirim ile tüm kullanıcılarımıza ulaştırıyoruz.

Bir konuda daha hassas olduğumuzu düşünüyorum:  harcadığımız tüm bu eforlara ve kullandığımız teknolojilere rağmen doğruluğu konusunda yanıldığımız bir içeriği öne çıkardığımızda Bundle olarak hızlıca aksiyon alıp düzeltmeyi hemen geçiyoruz, okuyucularımızı hayal kırıklığına uğrattığımız için de yeri geldiğinde özür dilemekten çekinmiyoruz. Bundle’ı kullanıcılarımızın yüzde 100 güvenli habere ulaştığı bir platform olarak korumak için özveri ile çalışmaya devam edeceğiz.

Bundle, haber akışını birbirinden farklı içerik sağlayıcıdan elde ediyor. Bu haber akışında da hem metodolojik olarak hem de fikirlerin çoğulluğu bağlamında pek çok farklı haber aynı anda bulunabiliyor. Bundle ekibi olarak bu çoğulcu ortamı genişletmek için gelecek odaklı olarak neler düşünüyorsunuz?

Toplumu rencide etmeyen, şiddet eğilimi göstermeyen her mecra farklı görüşleri ve fikirleriyle Bundle’da kendine yer buluyor. Mecralar bazında sağlıklı bir çoğulcu ortamı sağladığımıza biz de yürekten inanıyoruz. Bundle zaten isminden de anlaşıldığı gibi tüm bu mecraları çoğulcu ve eşit bir şekilde bir araya getirme misyonuyla yola çıkmış bir uygulama. Bu görevimizi yerine getirirken kullanıcılarımızın hayatını kolaylaştıran ve bu doğrultuda teknolojiyi de  öncelikli kullanan bir uygulamayız. Bundle’da halihazırda kullanıcılarımızın, yayıncıların ve hatta reklamveren markaların oldukça mutlu olduğu bir ekosistem meydana getirdiğimizi düşünüyorum.

Önümüzdeki dönemde bu çoğulculuğu sadece mecra bazında değil kullanıcı bazında da sağlamayı hedefliyoruz. Evet düşündüğünüz gibi Bundle’a “kullanıcı kaynaklı içerikler” (user generated content) geliyor. Bu da aslında yayıncılığın kişisel boyuta geçip demokratikleşmesi anlamına geliyor. Bir çoğumuzun çeşitli sosyal mecralar üzerinden ya da mevcut kişisel blogları üzerinden takip ettiği kaliteli içerik üreticileri bulunuyor. Bizim de hedefimiz bu kaliteli içerik üreticilerini daha düzenli bir yapıda Bundle’da bir araya getirerek, yayıncı-okuyucu arasında karşılıklı fayda sağlayacak bir platform oluşturmak. Doğru, bilgilendirici, farklı görüşleri bir arada bulunduran, ‘’insanlar ne konuşuyor?’’ sorusuna farklı bir çözüm getiren yeni bir yapıyı okuyucularımıza sunuyor olacağız.

Medyanın değişim gösterdiği ve dijitalin gücünün gün geçtikçe arttığı bir zaman dilimindeyiz. Önümüzdeki süreç düşünüldüğünde de ‘’medya teknolojileri’’ diye tanımlayabileceğimiz sektörün Türkiye’de de hızla gelişebileceği öngörülebilir. Sektörel olarak Türkiye’de medya teknolojileri odaklı iş yapan şirketlerin önümüzdeki süreçte hem finansal hem sosyal kırılım noktalarını nasıl bir düzlemde değerlendiriyorsunuz?

Ne yazık ki dijital medyacılık Türkiye'deki konjonktür yüzünden batıdaki gibi hızlı gelişmiyor. Çeşitlilik bazında olmasa da kalite bazında maalesef belli bir düzeyin üzerine çıkabilen yeni dijital medya girişimi sayısı bir elin parmakları kadar diyebiliriz. Teknoloji tarafına yapılan yatırımlara baktığımızda ise yeni medya teknolojilerine aktarılan finansmanın da yine çok düşük kaldığını istatistiklerden görebiliyoruz.

Oldukça büyük  ve genç nüfusun da güçlü olduğu bir ülkede yaşıyoruz. Türkiye’de dijital medyacılık aslında çok fazla fırsatı içinde barındırıyor. Ülkemizde medya tarafında insanlar kaliteli bir yayıncılığı sahipleniyor, özellikle bu teknoloji ürünü ise hızlı bir şekilde benimsiyor (early adopters). Kaliteli yayıncılık sadece içerik üretimi bazında değil aynı zamanda görsel iletişim, tarafsızlık ve kullanıcı deneyimi açısından da bir bütün oluşturuyor. Buna komple bir paket olarak yatırım yapan mecralar veya girişimler, öne çıkmaya devam edecekler. Çünkü insanlar dijital evrende daha seçici ve neyin daha iyi olduğunu eskisine göre çok daha kolay ayırt edebiliyor.

İyi yayıncılık yapan mecralar ana gelir modelleri olan reklam gösteriminde hem talep açısından hem de birim değer açısından öne geçeceklerdir. Kaliteli ve tarafsız yayıncılık anlayışını yakalayan mecralar ise Türkiye’de henüz yaygınlaşmamış ve henüz başlangıç noktasında olsa da ‘’premium content’’, yani ücretli içeriğin öncüleri olarak yeni bir gelir kanalını iş modellerine ekleyeceklerdir. Dünyada artık Amerika, İngiltere ve Almanya gibi ülkeler premium içerikler ve paralı abonelikler tarafında belli bir aşamayı kaydetmiş olsalar da, halen yayıncıların gelirlerinin en az yüzde 90’lık bir kısmını reklam gelirleri oluşturuyor ve birkaç yıl içerisinde de bu oran radikal bir şekilde değişmeyecek gibi görünüyor. Yine de bu gerçekliğe rağmen premium içeriğe odaklanacak yayıncıların gelir modelleri anlamında da inovasyon yapacağını ve birkaç adım öne geçeceğini düşünüyorum.

Değişime çok açık olan bir alanda işlerinizi sürdürmektesiniz. Medyanın akışı değiştiği gibi, buna bağlı olarak insanların haber tüketim alışkanlıkları da değişim gösteriyor. Siz kullanıcılarınızın haber tüketim alışkanlıklarını nasıl takip ediyor, ölçümlüyor ve buna yönelik olarak yapısal değişimlerde bulunuyorsunuz?

Kullandığımız çeşitli analitik ölçüm araçları ve kendi teknolojilerimizle geliştirdiğimiz ölçümleme sistemlerimizle okuyucularımızın hangi tarz haberlere ne kadar vakit ayırdığından, içeriklerin etkileşim oranına kadar pek çok detaylı dataya hakimiz ve sürekli bu verileri değerlendiriyoruz. Buradan çıkardığımız içgörüler de Bundle’da kullanıcılarımıza sunacağımız yeni özellikleri şekillendirmemizde yardımcı oluyor. Sadece kendi uygulamamızı değil, global ölçekte de Japonya’dan Amerika’ya, hangi trendler ön planda bunları sürekli analiz edip değerlendirmelerde bulunuyoruz.

Günümüzde okuyucuların bir çoğu istediği bilgiye ulaşmak için çok daha az zaman harcamak istiyor. Bu okuyucu tipine, bir çok farklı içeriği toplu halde sunan ürünler yerine, gerçekten kullanıcının ne istediğini anlayan ve buna göre içerikleri az ve öz sayıda sunan ürünlerin öne geçtiği bir dönemdeyiz.

Bundle olarak farklı okuma davranışlarına sahip çeşitli kitlelere sunduğumuz farklı özelliklerimizle yaklaşıyoruz. Örneğin, uygulama içerisinde çok fazla zaman geçirmekten hoşlanan okuyucularımız onlara sunduğumuz sade ve ferah bir haber akışından (timeline) oldukça memnunlar.

Bu timeline’ı benzer haber algoritmamızı kullanarak, birbirinin neredeyse aynısı olan içerikleri eleyerek de temiz tutuyor, aynı zamanda clickbait içeriklere de zamanında müdahale ederek de ayrıca kullanıcıların ilgisine göre günün popüler ve okunmaya değer içeriklerini öne çıkararak sağlıyoruz.

Gündemin hiç bir ayrıntısından hem geri kalmak istemeyen fakat bunun için fazla efor da sarf etmek istemeyen okuyucularımız için Bundle bildirimleri benzersiz bir deneyim sunuyor.

Hızlı bir şekilde önemli haberleri kullanıcılara ulaştırıyoruz, kullanıcılar okumadan önce bir ön filtre görevi görüp doğruluğundan emin olduğumuz gelişmeleri paylaşıyoruz ancak daha da önemli farkımız, Bundle bildirimleri insanları sıkmıyor. Bundle sadece son dakika gelişmelerini değil, insanların gözlerinden kaçabilecek hazineleri de parmaklarının ucuna zahmetsizce getiriyor. Okumaya değer içerik kategorimize düşen ve editörlerimizin de seçkisinden geçen içerikleri kullanıcılarımızla paylaşarak kullanıcılarımızın okuma deneyimine önemli ölçüde katkı yaptığımıza inanıyoruz.

Ayrıca her akşam 21.30’da paylaştığımız Günün Özeti (Daily Bundle) bülteni her iki kullanıcı tipinde de muazzam ilgi görüyor. Bu modelimiz aslında halen TV’de devam eden ve yeni nesil için bu mevcut ana haber bültenlerinin yerini alan, insanlara çok daha kısa sürede o gün ne olup bitmiş haberdar olmasını sağlayan önemli bir özelliğimiz. Daily Bundle o kadar seviliyor ki, aylık okunma rakamları 2 milyonun üzerine çıkıyor.

İnsanların günümüzde video veya ses odaklı haber tüketiminin arttığı sıklıkla ifade ediliyor. Bu bağlamda şu an Bundle’da ağırlıklı olarak okuma odaklı haberlerin çoğunlukta olduğunu görüyoruz. Bu yapı kullanıcılarınız tarafından nasıl değerlendiriliyor?

Evet, video ve ses odaklı haber tüketimi artıyor ve hızla artmaya devam edecek. İnsanlar haberi artık sadece oturdukları yerden değil mobil halde araç kullanırken, spor yaparken ya da tatilde güneşlenirken tüketiyor. Bizim de teknoloji odaklı ürünler olarak görevimiz kullanıcıların bu yaşam tarzlarına adapte olacak özellikler geliştirmek. Bundle’da hem video tarafında hem de podcast/ses odaklı haber sunumunda önümüzdeki dönemlerde bazı girişimlerde bulunacağız. Yine iyi bir kürasyon ve kişiselleştirmeyi içinde barındıran türde yeni özelliklerimizde video ve ses haberciliğini ve bu doğrultuda kaliteli içerikler oluşturan yayıncıları destekleyeceğiz.

Okuma deneyimini en üst düzeyde tutmak Bundle için her zaman öncelikli prensibimiz olacak. Bize göre iyi bir okuma deneyimi, kısacası okumak eğlencenin bir parçası.

Okuma tutkusunu içinde barındıran kişi için içerik tüketmek bir film izlemek veya müzik dinlemek kadar eğlenceli. Biz de ‘’Bu insanları nasıl daha fazla mutlu ederiz?’’ sorusunu soruyor ve aldığımız cevaplarla deneyimimizi sürekli iyileştirme vizyonunda ilerliyoruz.

Önümüzdeki aylarda yayına çıkacak Bundle 5.0 versiyonumuz ise çok daha gelişmiş, daha kolay ve kaliteli bir okuma deneyimini sunmak için akıllı özellikleriyle hayatımıza geliyor.

Son olarak, kimler Bundle kullancısıdır? Bundle şu an ne tür haber tüketimine sahip insanların hayatlarını kolaylaştırıyor ve siz bu kullanıcı ağını büyütmek için ne gibi stratejiler izliyorsunuz?

Aslında ülkede veya dünyada ne olup bittiğini biraz olsun merak eden herkes ya Bundle kullanıcısı ya da potansiyel Bundle kullanıcısı diyebilirim.

Birçok farklı kategoriden içerik tüketmek isteyen, kullanıcıların hayatlarını kolaylaştırdığımıza inanıyoruz. Bu kategorilerin içerisinde hem çeşitlilik barındırıyoruz hem de insanları kaliteli içerik yapan yayıncılarla tanıştırıyoruz. Kullanıcılarımız birçok mecrayı Bundle sayesinde keşfetme fırsatı buldu. Trafiği yüksek olmayan  ancak kalemi güçlü birçok mecrayı editoyal çabalarımızla öne çıkardık, kullanıcılarımızla tanıştırdık. Hem kullanıcılar bu keşiflerden hem de yayıncılarımız aldıkları geri dönüşlerden mutlu oldular. Bu güzel döngüyü aslında sürekli devam ettiriyor, hem kullanıcılarımızı hem de yayıncılarımızı mutlu edecek bir platform olma prensibiyle hareket ediyoruz.

Bundle’da spor denince akla sadece futbol gelmiyor, Bundle’da bilim denince sadece dünyaya çarpmakta olan bir göktaşı iddiası ile karşılaşmıyor kullanıcılarımız. Tüm kategorilerde clickbait ya da sansasyonel haberlerin etkisinden uzak bir kürasyon sunuyoruz. O yüzden herkese doğru bir şekilde dokunduğumuzu düşünüyoruz. Kullanıcılarımız hem Türkiye’den hem dünyadan Bundle’da bulunan 10 bin civarı kaynağa ait en iyi içeriklere kolay bir şekilde erişebiliyor.

Bundle’da 18-24 ve 25-35 yaş grubunun aynı ağırlıkta olduğu benzersiz bir yaş kırılımına sahibiz. Hemen hemen bütün jenerasyonlara dokunmayı başarmışız.

Kurulduğumuzdan beri ağırlıklı olarak dijital kanalları kullanarak, başarılı marketing çalışmaları yaptığımızı düşünüyoruz. Bugüne dek kullandığımız kanallar arasında, bilinen büyük reklam ağları dışında, bizi gerçekten günlük hayatında kullanan ve kendi deneyimleriyle tavsiye eden fenomenler oldukça şekilde etkili oldu diyebilirim.  Ancak bizi büyüten ve farklılaştıran en önemli etki ağızdan ağıza tavsiye (WOM) etkisi oldu. Bugün herhangi bir Bundle kullanıcısına sorarsanız, bizim edindiğimiz tecrübelere göre, çevresinde bir çok kişiye tavsiye etmiştir veya kendi elleriyle uygulamayı indirmiştir.

Ana stratejimiz bir haber uygulaması olarak haber okuma alanındaki farklı sorunlara bulduğumuz yenilikçi çözümlerle kitlelerin birbirlerini harekete geçirmesini sağlamaya devam etmek.

Bundle, bugüne dek Türkiye’de ağırlıklı olarak başarısını kanıtladı ve büyümeye  devam edecek elbette. Ek olarak, büyüme stratejilerimiz arasında Avrupa ülkeleri var ve halihazırda kullanıcılarımız da bulunan Almanya ve İngiltere başta olmak üzere Bundle keyfini daha fazla kişinin yaşaması için çalışmalarımıza hızla devam edeceğiz.

’Neden Bundle kullanmıyorsun?’’ sorusunu, ne kadar sordurabilirsek o kadar başarılı olacağımıza inanıyoruz.

Paylaş:

Bu içeriği beğendiyseniz daha fazlası için ücretsiz üye olun!

SEÇENEKLERİ GÖRÜNTÜLE

Sınırsız Erişime Sahip Olmanın Tam Zamanı

HBR Türkiye içeriğine bir yıl boyunca tüm platformlardan erişin!
ABONELİĞİMİ BAŞLAT

Tüm Arşive Gözatın

Paylaş