Berker Gürcihan

OCTAPULL Kurucu Ortağı ve CEO’su

“Şirket Kültüründe Sonuç Odaklı Yaklaşıma Geçilmeli”

30 Aralık 2021, Perşembe

Pandemiyle uzaktan ve hibrit çalışma modeline olan talebin hızla artmasıyla birçok şirket teknolojik altyapı yetersizlikleriyle yüzleşmek zorunda kaldı. Bu altyapı eksikliğine çözüm sunmak için yola çıkan ve şirketlere etkili ekip koordinasyonunu sağlama hedefiyle mevcut video konferans uygulamalarından ayrılan Octapull ile uzaktan ve hibrit çalışma üzerine konuştuk.

Uzaktan çalışma modeli hayatımıza girdiğinden beri birçok şirket operasyonel olarak farklı zorluklar yaşadı. Bu noktada OCTAPULL şirketlere nasıl bir fayda sağlıyor?

OCTAPULL, pandemi ile hız kazanan uzaktan ve hibrit çalışma modellerinin ortaya çıkardığı ihtiyaçları karşılamak üzere kurulan bir girişim. OCTAPULL olarak iki farklı ürünle kullanıcılarımıza video konferans tabanlı çözümler sunuyoruz. Girişim yolculuğumuza şirketlerin saha yönetimi ve ekipleri için tasarladığımız Octapull Pro ürünümüzle başladık. Ardından bir diğer ürünümüz olan online görüşme ve video konferans platformu OctaMeet’i hayata geçirerek devam ettik. Özellikle pandeminin başında birçok şirket sahada çalışmak zorunda olan ekiplerin koordinasyonunu sağlamada ve müşterileri ziyaretlerinde ciddi sorunlar yaşadı. Alışılmış bir çalışma sisteminin çok hızlı değişmesiyle birlikte hem çalışanlarının adaptasyonu hem de şirketlerin teknolojik altyapılarının yetersizliği olumsuz çalışma koşullarını beraberinde getirdi. Biz de bu global ihtiyaca odaklanarak şirketlere yeni bir çalışma modeliyle uzaktan kanal yönetimi hizmeti sunuyoruz. Dünyanın ilk ve tek Uzaktan Kanal Yönetimi (Distant Channel Management – DCM) çözümü olan Octapull Pro ürünümüzle şirketlerin fiziki saha görüşmelerini dijital ortama taşımalarını sağlıyoruz. Şirketler bu platform ile saha görüşmelerini uzaktan yapabilir, planlayabilir, takip edebilir ve raporlayabilirler. Platformumuzun sunduğu planlama modülü ile hem yöneticiler hem de saha çalışanları tüm görüşmelerini kolayca planlayabiliyor, bu planlara notlar ve sipariş, ürün tanıtımı, anket, kampanya uygulama gibi görevler ekleyebiliyorlar. Şirketlere görüşmelerin nasıl geçtiği, ne kadar sürdüğü, plana ne kadar uyulduğu ve görüşmeler sonunda ne kadar sipariş elde edildiği gibi iş sonucuna yönelik raporlama imkanı da sunuyoruz.

Sahayı ekiplerin ayağına taşıyarak işletmelere personel sayısı, filo giderleri ve zaman konusunda ciddi verimlilik artışı sağlamayı hedefliyoruz. Şirketlerin hayatını kolaylaştıracak bir başka özellikse İngilizce ve Türkçe dil desteğine sahip bir platform olması. Bilgi ve desteğe ihtiyacı olan kullanıcılar bakım destek ekibiyle anında iletişime geçerek hızlı ve kolayca çözüme kavuşabiliyorlar. Aynı zamanda sunucularımızın da yurt içinde olması müşterilerimizin verilerinin ülke içerisinde kalmasını sağlıyor. Bununla beraber kurumsal müşterilerimiz tercih ettikleri takdirde OCTAPULL çözümlerini kendi sunucularında veya bulut altyapılarında da kullanabiliyor.

Evden çalışma sürecinde üretkenliği ve verimliliği korumak ve geliştirmek adına çalışanlar ve kurumlar neler yapabilir?

Uzaktan çalışmanın çalışanlar ve işletmeler için pek çok avantajı bulunsa da özellikle çalışanlar açısından bazı olumsuz çalışma koşullarını da beraberinde getirdiği bir gerçek. Bugün pek çok araştırma evden çalışmanın üretkenliği ve verimliliği artırdığını, çalışanları trafikte kaybedilen vakitten kurtardığını ve işveren maliyetlerini azalttığını ortaya koyuyor. Fakat bununla birlikte mesai saati kavramının kaybolması, odaklanma problemleri ve iş yükünün artması da çalışanlar açısından dezavantaj oluşturuyor. İşverenlerin evden çalışma sisteminde çalışanlarına sağlıklı bir iş ortamı sunabilmek için öncelikle organizasyonlarını güçlendirmeleri ve teknolojik altyapılarını hazırlamaları gerekiyor. Bu sürece hızlı adapte olmaları,  çalışanlarına hayatlarını kolaylaştıracak ve daha verimli çalışmalarını sağlayacak teknolojik olanakları sunmaları gerekiyor.

Uzaktan çalışma sürecinde ekip yönetimi nasıl en iyi şekilde sağlanabilir?

Uzaktan çalışma, şirketlerin kurum kültürüne de ister istemez etki eden bir süreç. Burada bazı şirketlerin mevcut kurum kültürü gereği diğer şirketlere göre daha avantajlı olduklarını, bazı şirketlerin ise en hızlı şekilde yeni sürece adapte olması gerektiğini söyleyebiliriz. Şirketler, bu süreçle beraber ekip yönetimi için ekiplerin harcadıkları mesai yerine iş sonuçlarına ve hedeflerine uygun değerlendirme süreçlerini kurgulamak durumunda kalacak, ki uzaktan çalışma sürecinden bağımsız olarak bunun daha doğru bir mekanizma olduğunu düşünüyorum. Şirket kültürünün de bu sonuç odaklı yaklaşıma doğru evrilmesi gerekecek. Uzaktan çalışma sürecindeki en önemli dönüşümün bu olduğunu düşünüyorum.

Bunun yanında uzaktan çalışmayı ve bahsettiğim sonuç odaklı yönetimi en iyi şekilde uygulayabilmek adına organizasyonların sahip oldukları teknolojileri ve kullandıkları yazılımları da gözden geçirmeleri ve ihtiyaçlarına en uygun yazılımları kullanmaları da uzaktan çalışma sürecinde ekip yönetimi için kritik.

Pandemiyle beraber iş dünyasından eğitime kadar birçok alan hibrit çalışma modeline geçti. Sizce hibrit çalışma modeli gelecek çalışma modellerini nasıl şekillendirecek?

Hibrit çalışma modelinin orta ve uzun vadede şirketlerin insan kaynakları politikalarını köklü bir şekilde etkileyeceğini düşünüyorum. Bunun en önemli örneklerinden biri şirketlerin spesifik yetkinlik ya da teknik yeterlilik gerektiren roller için herhangi bir coğrafi kısıtlamaya bağlı kalmalarının ortadan kalkması olabilir. Bu aynı zamanda iş piyasasını da daha rekabetçi hale getirebilir. Bununla beraber, şu an için özellikle şirketler tarafından hayal etmesi zor bile olsa, ileride insanların birden fazla şirkette çalışmaya başlayabileceklerini düşünüyorum.

Piyasada global birçok video konferans programı mevcut. OctaMeet’i tercih eden kullanıcıları nasıl bir deneyim bekliyor? Özelliklerinden bahseder misiniz?

OctaMeet’i bireyler ve şirketler arasındaki uzaktan çalışma ve iletişimi daha kolay hale getirmek amacıyla tasarladık.  OctaMeet çıkış amacı ve barındırdığı özellikleriyle bugün global birçok video konferans platformundan ayrışıyor. Bunlardan en önemlisi isteyenler için Türkçe arayüze ve Türkçe müşteri desteğine sahip olması.  Kullanıcılarımıza 100 kişiye kadar çıkabilen toplantılarda kesintisiz 30 saatlik görüşme ve birebir toplantılarda sınırsız görüşme imkanı sağlıyoruz. Kullanıcılarımız uygulama üzerinden webinar düzenleyebiliyor, kaydettikleri webinarları daha geniş kitlelere ulaştırabiliyorlar. Türkçe ve İngilizce başta olmak üzere altı dilde hizmet veriyoruz.

OctaMeet’in farklılaştığı bir başka nokta da sınırsız toplantı odası oluşturabilme imkanı. OctaMeet kullanıcıları, belirli ekipleri ve kontakları ile yapacağı toplantıları organize etmek yerine bu ekipler için özel odalar yaratarak (yönetim toplantıları, satış ekibi odası gibi) istedikleri zaman bu odalarda görüşmelerini gerçekleştirebiliyor.

Piyasadaki diğer video konferans uygulamaları avantajlı paketlerini yıllık taahhüt ile sunarken biz piyasaya göre rekabetçi fiyatlarla ve aylık ücretlendirme modeliyle hizmet veriyoruz. Kullanıcılarımız memnun kalmadıkları takdirde diledikleri zaman herhangi bir cayma bedeli ödemeden abonelikten ayrılabiliyorlar.

Paylaş:

Bu içeriği beğendiyseniz daha fazlası için ücretsiz üye olun!

SEÇENEKLERİ GÖRÜNTÜLE

Sınırsız Erişime Sahip Olmanın Tam Zamanı

HBR Türkiye içeriğine bir yıl boyunca tüm platformlardan erişin!
ABONELİĞİMİ BAŞLAT

Tüm Arşive Gözatın

Paylaş