Alpagut Çilingir

Google Türkiye Uygulama, Oyun ve Perakende Lideri 

“Oyun sektörünün potansiyeline ulaşması ve uluslararası başarı öyküleri oluşturabilmesi için desteklerimizi sürdürüyoruz.”

2 Nisan 2024, Salı

Oyun sektörü her yıl dünya çağında ve Türkiye’de hızlı bir dönüşüm yaşıyor. Google ile oyun  sektöründe yaşanan dönüşüm, oyun sektöründe nasıl bir rol oynamayı planladıklarını ve yapay zeka araçlarının oyun dünyasına katkılarını konuştuk.

Mobil oyun sektörünün dönüşümü hakkında düşünceleriniz nelerdir? Son zamanlarda mobil oyun sektöründe ne tür değişimler gözlemliyorsunuz? Bu değişimler Google’ın stratejilerini nasıl etkiliyor?

Pandeminin etkisiyle olumlu manada bir patlama yaşayan mobil oyun sektörü pandemi sürecini geride bırakmamız, global ekonomideki gelişmeler ve dijital ekosistemdeki değişikliklerle bağlantılı olarak son yıllarda bazı zorluklarla karşı karşıya kaldı.

Eğlence, e-ticaret, finans, sağlık gibi oyun dışı sektörlerden firmaların kullanıcıların ekran süresinden pay alma yarışı, oyun dışı uygulama ekonomisini büyütürken mobil oyun gelirlerinde bir küçülmeye neden oldu. Bunun bir neticesi olarak 2021 başında yüzde 68,5 olan oyun gelirlerinin toplam mobil uygulama gelirlerine oranı 2023 sonunda yüzde 59’lara kadar geriledi.

Ek  olarak oyun start-up’larının kurulması ve büyümesi için önemli bir rol üstlenen yatırım fonlarının pandemi dönemine kıyasla daha tedbirli hareket etmeye başlaması mobil oyun sektörünün gelişimini zorlayan bir diğer konu oldu. 2021 ve 2022’de 13 milyar doların üzerinde olan fon yatırımları 2023 itibariyle 2,7 milyar dolara kadar gerilemesi ihtiyaç duyulan fonlara erişimin ne ölçüde zorlaştığını gösteriyor.

Biz Google Türkiye olarak iş ortaklarımızı değişen dinamiklere hazırlamak, onların iş ve gelir modellerini çeşitlendirmek ve gelişen teknolojileri verimli kullanmalarına yardımcı olmak için etkin bir rol oynamaya çalışıyor ve sahip olduğumuz araçlarımız ve yeteneklerimizle Türkiye’de oyun sektörünün gelişimine destek olmaya devam ediyoruz.

Mobil oyun sektörünün yanı sıra PC ve konsol oyunlarının da yükselişine tanık oluyoruz. Bu değişimleri göz önünde bulundurarak, Google olarak PC ve konsol oyunlarında nasıl bir rol oynamayı planlıyorsunuz ve bu pazarda ne tür fırsatlar görüyorsunuz?

2022’de pandeminin etkisini yitirmesiyle küçülme yaşayan oyun sektörü 2023 yılı itibariyle yüzde 0,6 oranda artışla 184 trilyon dolara ulaşarak tekrar büyüme eğilimine geçti. Bu artış yüzde 5,2 PC ve yüzde 1,9 oranında konsol oyunlarından kaynaklanırken tüm endüstrinin yüzde 49’luk kısmını kapsayan mobil oyunlar yüzde 1,6 oranında küçüldü. Türkiye’de de mobile kıyasla geriden gelen PC ve konsol platformlarında da yeni stüdyolar kurulduğuna ve yeni oyunlar üretilmeye başladığına tanıklık ediyoruz.

 

Türkiye oyun sektöründeki gelişmeleri nasıl değerlendiriyorsunuz?

 

Türkiye oyun sektörü ekosisteminde 740 aktif oyun girişimi, 12 oyun sektörü odaklı kuluçka merkezi ve 21 oyun sektörü odaklı hızlandırma merkezi bulunuyor. Bu tablo Türkiye’nin oyun dünyasındaki konumunu geçtiğimiz yıllara göre daha da geliştirdiğini gösteriyor. İstanbul ve Ankara, kurulu oyun stüdyosu sayısında Avrupa’nın ilk 5 şehri arasına girdi. Türkiye, global ölçekte stüdyolarıyla sektörün lider ülkelerinden biri olma özelliğini korudu. Gerek casual gerek hyper-casual segmentlerinde önemli gelişmelerin yaşandığı bir merkez olmaya devam eden Türkiye’de, stüdyoların mobil dışı platformlara da odaklanmaya başladıklarını, sahip oldukları oyun türlerini çeşitlendirme yolunda adımlar attıklarını ve iş modellerini sektörün değişen dinamiklerine uygun bir şekilde çeşitlendirme yoluna gittiklerini görüyor ve bunu destekliyoruz. Google Türkiye olarak da Türkiye’nin oyun ekosistemindeki gelişimine Google Oyun ve Uygulama Akademisi, Oyun ve Startup Hızlandırıcı Programları ve Yetenek Geliştirme Kamplarımızla destek oluyoruz. Akademi ile yedi aylık bir süre boyunca 400 saatten fazla yoğun eğitime yatırım yaparak dijital becerilerini geliştirme ve teknoloji endüstrisindeki kariyerlerini geliştirme fırsatları arayan gençlere olanak tanıyoruz. Bugüne kadar Akademi ile birlikte 260'dan fazla oyun ve uygulama ürünü üretildi.. Ekosistem ortaklarımız Game Factory ve Endeavour ile birlikte  yürüttüğümüz hızlandırma programlarımızsa şu ana kadar toplam 66 girişimi mezun etti. Bu programlarda demo gününden mezuniyete kadar toplam altı ay süren programa startuplar da dahil oluyor.

Google ve Deconstructor of Fun işbirliğinin üçüncü yılına giriş yaptı. Bu ortaklık nasıl gelişti ve sektöre ne tür etkiler getirdiğini düşünüyorsunuz?

Google Türkiye olarak oyun sektörünün gelişmesine katkı sağlayan programlarımız ve projelerimizle ülkemizin bu alandaki potansiyeline ulaşması ve uluslararası başarı öyküleri oluşturabilmesi için desteklerimizi sürdürüyoruz. Sektördeki önemli isimleri bir araya getirip onların bilgi birikimini buradaki ekosisteme aktarma gayesi ile bu konuda sektördeki en saygın partnerlerden biri olan Deconstructor of Fun’ı da yanımıza alarak yola çıktık. Bu yıl da birlikte başlattığımız İstanbul Oyun Zirvesi’nin üçüncüsünü gerçekleştirdik. Geçtiğimiz üç sene boyunca altmıştan fazla farklı ülkeden binden fazla sektör profesyonelini İstanbul’da ağırladık ve yirmi binden fazla kişiyle de online olarak  buluştuk.

Bu etkinliklerde katılımcılar sektöre dair içgörülerle, oyun dünyasının değişen dinamikleriyle ve geleceğe dair öngörülerle buluşma fırsatı elde ediyorlar. Oyun dünyasının bugünkü dinamikleri, sürekli değişen ortamda sektör oyuncularının ne gibi önlemler alabileceği ve dikkat etmeleri gerekenler gibi konuların konuşulmasının Türkiye’deki oyun sektörünün daha da ileriye gitmesine katkı sağladığını düşünüyorum.

Google’ın yapay zeka araçları, oyun endüstrisinde nasıl kullanılıyor? Yapay zeka araçlarının oyun geliştirme sürecindeki rolü nedir?

Yapay zeka artık pek çok sektörün olduğu gibi oyun dünyasının da vazgeçilmezi. Gerçekleştirdiğimiz Think Games Istanbul etkinliğinin oturumlarının da büyük bir bölümünü yapay zeka oluşturdu. Biz de yapay zeka öncelikli bir şirket olarak her biri yarım milyardan fazla kişiye ve işletmeye hizmet veren ürün ve hizmetlerimize yapay zekayı dahil ediyor ve bunları kullanıcılarımızın kullanımına sunuyoruz. Google'ın geliştirdiği AI araçları, oyun geliştirme sürecini her aşamada dönüştürerek daha hızlı, daha verimli ve daha yaratıcı bir oyun üretim ortamı sağlamayı amaçlıyor. Vertex AI, AutoML gibi bulut tabanlı Google yapay zeka araçları oyun tasarımcılarının hayal güçlerini gerçeğe dönüştürmelerine yardımcı oluyor ve oyun geliştirme sürecini hızlandırıyor. Bunlara ek olarak oyunların hedeflenen pazarlarda büyümesi ve ilgili kitlelere ulaşması noktasında dijital pazarlama kampanyalarımızın temelinde de yapay zeka önemli rol oynuyor. Ayrıca Google Oyun ve Uygulama Akademimizde de yapay zekanın dönüştürücü gücünden yararlanıyoruz. Akademi’nin var olan oyun ve uygulama geliştirme eğitimlerine bir eklenti yapılarak bursiyerlerin geliştirdikleri oyun ve uygulamaları basit yapay zeka API’larını kullanarak nasıl bir üst seviyeye çıkarabileceklerini ve nasıl daha verimli kodlama yapmayı öğrenecekleri eğitimler ve atölyeler almalarını hedefledik. Bursiyerler, Google ML Kit ve PaLM API'yi Flutter ile geliştirdikleri uygulamalarına nasıl entegre edeceklerini öğreniyorlar. Amacımız bursiyerlerimizin yapay zeka dünyasına daha yakından tanıklık etmeleri ve bu teknolojiyi kendi projelerine entegre etmeleri için onları  teşvik etmek. Yapay zekanın önümüzdeki dönemde disiplinler arası bir etkileşimle önü daha fazla açılacak, insanlığa, bilime, teknolojiye, sağlıktan tarıma pek çok alanda ön planda olacağını düşünüyoruz.

Veri gizliliği konusu gün geçtikçe daha fazla önem kazanıyor. Google olarak, reklamcılık ekosistemi ve oyun endüstrisindeki veri gizliliği ve güvenlik konularına yaklaşımınız nedir?

2024 yılı, dijital reklamcılık alanında şirketler için bir dönüm noktası olacak yeni trendlerin ortaya çıktığı ve doruk noktasına ulaştığı yıl olacak. Bu yılın tektonik değişiklikleri, işletmelerin müşterileriyle ve yayıncıların hedef kitleleriyle nasıl etkileşim kurduğunu yeniden tanımlayacak. Çünkü insanların gizlilik beklentileri günümüzde artık daha karmaşık hale geldi. Tüm bu değişiklikler yapay zekanın şirketlerin tüketicilerle bağlantı kurma biçimini dönüştürürken gerçekleşiyor. Google olarak biz de bu noktada yapay zekayı benimsemek, müşterilerle ilişkileri güçlendirmek ve gizliliğe önem vermek başlıklarının altını çizerek çalışmalarımızı sürdürüyoruz. İşletmelerin gizliliği koruyan çözümler geliştirmek üzere yapay zekayla birlikte denemeler yapması bir hayli önemli hale gelmeye başladı. Gizlilik konusunda hamle yapmayanlar, bu konuyu odağına almayan şirketler bu alanda rakiplerinin gerisinde kalıyor. Elbette buradaki dönüşüm uzun süredir kullanılan uygulamalarda da bir değişiklik yapma zorunluluğunu da beraberinde getiriyor. Buradaki dönüşümü doğru kurgulamak noktasında şirketler olarak hepimize büyük sorumluluklar düşüyor. Google olarak biz insanlar için güvenli, işletmeler için de faydalı sürdürülebilir bir reklam ekosistemi oluşturmak ve bunu korumak konusunda kararlıyız. Dijital reklamlar büyük ve küçük işletmelerin faaliyet gösterdikleri alanda büyümelerine ve ulaştığı kitleye faydalı deneyimler sunmalarına destek oluyor.

Paylaş:

Bu içeriği beğendiyseniz daha fazlası için ücretsiz üye olun!

SEÇENEKLERİ GÖRÜNTÜLE

Sınırsız Erişime Sahip Olmanın Tam Zamanı

HBR Türkiye içeriğine bir yıl boyunca tüm platformlardan erişin!
ABONELİĞİMİ BAŞLAT

Tüm Arşive Gözatın

Paylaş