Hızla büyüyen ve gelişen bir sektör olan oyun endüstrisi, dinamikleri global ölçekte takip edilen bir boyutta. Ancak bir yandan da, coğrafi olarak kültürel yapıların ve kullanıcı deneyimlerinin göz önünde bulundurulduğu metriklere de sahip. Oyun endüstrisi ise artık sadece bir oyundan ibdaret değil, yeni gerçeklik tanımlamaları oluşturan pek çok teknolojiye de hizmet ediyor. Türkiye’de oyun endüstrisinin büyüyen teknoloji girişimlerinden Gamer Arena’yı, Kurucu Ortağı ve CEO’su Kerim Yılmaz ile konuştuk.
Türkiye’de yeni ve nereye doğru evrileceği belirsiz bir gerçeklik sisteminin oluştuğu kripto para ekosisteminde, belirsizliğin ama bir yandan hızlıca ilerleyen bir yapının içinde Gamer Arena nasıl bir rol üstleniyor?
Türkiye kripto para ekosisteminde dünyadaki en hızlı adaptasyon sağlayan ve aktif ülkelerden biri konumunda. Yeni ve gelişmekte olan bir sektör olması sebebiyle sektörde belirsizlikler olması normal ama yakın gelecekte bu belirsizlikler hayatımıza olan adaptasyonunun artmasıyla birlikte azalacağını düşünüyorum. Gamer Arena olarak kripto para ekosistemindeki birçok projenin aksine, canlı şekilde kullanılabilen bir ürün sunuyoruz ve aslında bu sayede kripto varlıkların hayatımıza gireceği kullanım alanlarından birini canlı olarak insanlara deneyimleyebiliyoruz.
Gamer Arena olarak global olarak büyük bir rekabetin olduğu bir alandasınız ve her geçen gün gelişimler, değişimlerle ilerleyen bir yapı söz konusu. Bu yapının içerisinde global ekosistemi nasıl takip ediyor, Türkiye’ye uyarlıyor ve globaldeki rakiplerinizle yarışıyorsunuz?
Kurulduğumuz ilk günden itibaren dünyadaki en büyük oyuncu platformlarından biri olma vizyonuyla hareket ediyoruz ve bu vizyonu gerçekleştirmek için ilk olarak bildiğimiz ve tanıdığımız Türkiye pazarıyla yola çıktık. 2023 senesiyle birlikte MENA, Avrupa ve Güney Amerika pazarlarına da global açılımımızı başlatıyoruz. Dediğiniz gibi sürekli gelişmelerin ve yeniliklerin olduğu bir sektör; bu yüzden aktif olarak dünyada neler olduğunu takip etmemiz ve stratejilerimizi buna göre belirlememiz, hatta global ölçekte yarışabilmek ve büyüyebilmek adına bu gelişmelere çok hızlıca adapte olup kullanıcılara yeni modeller ve içerikler sunmamız gerekiyor. Büyüyen bir startup olmanın verdiği esneklikle birlikte farklı modelleri hızlıca test edebiliyoruz ve platformumuza kayıtlı 410.000 kullanıcımızla birlikte bu modelleri deneyimleme ve geliştirme şansı buluyoruz. Global rekabetimizde de şu ana kadar elde ettiğimiz deneyimimizin ve geliştirdiğimiz teknolojinin rakiplerimizle yarışacak durumda olduğuna olan inancımız tam ve bu güvenle yolumuza devam ediyoruz.
Oyun endüstrisi, hızla büyürken endüstri içerisinde kreatif kalabilmek ve bu kreatifliği de tutabilir bir iş fikri haline getirebilmek oldukça önemli. Oyun endüstrisinde yeni bir fikir geliştirebilmek ve bunun insanlar üzerindeki etkisini ölçümleyebilmek için nasıl bir sistematik gidişata sahipsiniz?
Oyun endüstrisi belki de en hızlı tüketimin ve rekabetin çok yoğun olduğu bir alan. Oyuncular bir günde birkaç farklı oyunu oynayabiliyor ve bir oyuna olan bağlılıkları çok kısa sürebiliyor. Dolayısıyla bu kadar hızlı tüketen bir kullanıcı profiline hizmet veren bir oyun platformu olarak sürekli farklı içerikler ve yenilikler sunmamız gerekiyor. Yeni bir fikir geliştirirken kullanıcılarımızın fikirlerini toplamak en büyük önceliğimiz oluyor. Örnek olarak platformumuzda geri bildirim formumuz var ve kullanıcılarımızdan platformla ilgili önerilerini ve isteklerini topladığımız bir alan bulunuyor. Ayrıca kullanıcılarımızla yaptığımız komünite sohbetlerinde planladığımız yeni etkinlikleri ve içerikleri anlatıp fikirlerini soruyoruz ve taleplerine göre içeriklerimizi şekillendiriyoruz. Yeni bir içerik oluşturduktan sonra da hem kullanıcılarımıza yaptığımız anketlerle ve platform üzerinde etkinliğe ve içeriğe katılan kullanıcıların datalarıyla birlikte etkisini analiz ediyoruz.
Oyun endüstrisinin ve finansal gelirinin gidişatı için nasıl bir gelecek öngörüyorsunuz? Bu gelecek içerisinde; Gamer Arena hangi eksikliği kapatan, fark yaratan ve güncel kalan bir konumda kendini konumlandırıyor?
Oyun sektörü, dünyadaki en hızlı büyüyen sektörlerden biri ve geçtiğimiz dönemde özellikle pandemiyle birlikte tahmin edilenin ötesinde bir büyüme gösterdi. Bu hızlı büyüyüş artık yıllık büyümeyi biraz yavaşlatacak olsa da, özellikle mobil oyun sektörünün ve kripto para sektörünün etkileriyle birlikte büyümeye devam edeceğini düşünüyorum. Gamer Arena olarak oyuncularımıza 3,5 senedir rekabetçi oyun deneyimini evlerinin rahatından yaşayabilmelerine ve hangi seviyede olurlarsa olsun gelir elde edebilmelerine olanak sağlıyoruz. Kendi kripto paramız GAU Token ile birlikte sunduğumuz değer önerilerini güçlendirdik ve yakın zamanda çıkaracağımız kendi oyunlarımızla birlikte oyunculara sektörde görülmemiş diyebileceğimiz yeni özellikler ve içerikler de sunmaya başlayacağız. Web3 dünyasının hayatımızdaki yerinin artacağına ve oyun sektörünü bir ileri seviyeye taşıyacağına inanıyoruz ve kullanıcılarımıza da bu dünyanın faydalarını şimdiden deneyimlemek, adapte etmek ve birlikte inşa etmek istiyoruz.
Oyun endüstrisi, genel olarak hep belli bir yaş grubunun ilgisini çeken bir sektör olarak görülüyor. Türkiye ve globalde oyun endüstrisinin ana hedef kitlesi ve farklı paydaşları kimlerden oluşuyor?
Maalesef oyunların çocuklar için olduğunu ve sadece çocuk ve genç kitlenin oyunlarla ilgilendiği algısı çok uzun zamandır hayatımızda ve bu algının çok yanlış olduğunu düşünüyorum. Diğer yandan bu algının yavaş yavaş kırılmaya başladığını da görüyorum. Özellikle son birkaç senedir pandemiyle birlikte yetişkin ve yaşlı insanlar da oyunlar oynamaya başladı. Mobil oyuncu kitlesini incelediğimizde 25 yaş üzeri profilin neredeyse çocuk ve gençler kadar oyun oynadığını ve kadın oyuncuların daha çok zaman harcadığını görebiliyoruz. Dolayısıyla oyun endüstrisinin ana hedef kitlesi her yaştan insan olarak genişlemiş durumda, tabii ki genç kitle hala herkesin ulaşmak istediği ve en büyük pay sahibi. Bu kitlelere erişmek isteyen markalar da sektörün paydaşlarından biri haline gelmiş durumda, birçok markanın oyun sektörüyle ilgili ciddi yatırımları bulunuyor. Sektörün var olmasını sağlayan oyun yayımcı şirketlerinin yanında birçok paydaş daha bulunuyor, sosyal medya ve canlı yayın platformları, içerik üreticileri, sektör yatırımcıları ve bizim gibi katma değerli servisler. E-spor sektörünün de büyümesiyle birlikte federasyonlar, profesyonel e-spor takımları, ligler de sektörün paydaşları haline geldi. Dolayısıyla oyun sektörü büyüdükçe bir çok farklı paydaş da sektörle birlikte ortaya çıktı ve yeni alanlar da oluşmaya devam ediyor.
Son olarak, Gamer Arena oyun sektöründe ‘etki odaklı’ bir yapı oluşturmak adına neler yapıyor? Bu sektöre ve genel olarak hedef kitlenize neleri vaat eden bir durumdasınız? Var olan etkinizi de sürdürülebilir kılabilmek adına neler yapıyorsunuz?
Bir teknoloji girişimi olmanın getirdiği sorumlulukla kullanıcılarımıza her zaman yenilikçi modeller ve farklı deneyimler sunmaya çalıştık ve çalışıyoruz. Önümüzdeki ay çıkacak yeni mobil uygulamamız ve oyunlarımızla birlikte hedef kitlemize hem blockchain teknolojisinin sağladığı yenilikçi modelleri hem de farklı bir mobil oyun deneyimi sunacağız. Platformlarımızda her seviyeden oyuncuya rekabet etme ve gelir sağlama değer önerimizin yanında GAU Token’ın getirdiği yeniliklerden biri de bütün token sahiplerine şirketin gideceği yol haritasını belirlerken söz hakkı sahibi olma imkanı da tanıyoruz ve bu platformu komünitemizle birlikte inşa etmek ve büyütmek istiyoruz. Komünitemiz kurulduğumuz ilk günden beri en önemli parçalarımızdan biri oldu, vizyonumuza inanan kitlemizin de gücüyle birlikte sürdürülebilir bir yapı kurmak ve bu vizyona insanları ortak etmek istiyoruz.