Mustafa Özer

GYİAD Yönetim Kurulu Başkanı

"Genç iş insanlarının ihtiyaçlarına çözüm üretmek ve onları çeşitli platformlarda temsil etmek için çalışıyoruz."

23 Temmuz 2024, Salı

Genç Yönetici ve İş İnsanları Derneği (GYİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Özer ile derneğin kuruluş amacı, genç iş insanlarına yönelik çalışmaları ve Türkiye’deki girişimcilik ekosistemine katkıları hakkında konuştuk.

GYİAD’ı biraz tanıyabilir miyiz? GYİAD’ın kuruluş amacı ve misyonu nedir?

Genç Yönetici ve İş İnsanları Derneği (GYİAD), genç iş dünyasının entelektüel ve sosyal sermayesini bir araya getirerek Türkiye’nin ekonomik ve sosyal gelişimine katkı sağlayan gönüllü bir sivil toplum kuruluşu olarak 1986 yılında kuruldu.

Genç yönetici ve iş insanlarının ihtiyaç ve sorunlarına çözüm üretmek, onları çeşitli platformlarda temsil etmek ve üyeler arası ticari ilişkilerin artırılması amacıyla çalışmalar yapıyoruz. Daha iyi bir gelecek için ekonomi, sürdürülebilirlik, dijitalleşme, girişimcilik, akademi, istihdam gibi konulara odaklanarak çeşitli sosyal sorumluluk projelerini hayata geçiriyoruz.

Aile şirketlerinin sürdürülebilirliğini ve uzlaşı kültürünü destekleyen projelerinizden bahsedebilir misiniz?

Yürütmüş olduğumuz kapsamlı çalışmalar mevcut. Aile şirketlerinde uzun vadeli başarı ve devamlılığı sağlamak için ilişkilerin yönetilmesi ve sürdürülebilir iş modelleri geliştirilmesini teşvik eden "Aile Şirketlerinde İlişkiler ve Sürdürülebilirlik" projemizi gerçekleştirdik. Bu projeyle şirketlerin uzun vadede başarılı olmaları için gerekli stratejileri ve yöntemleri sunduk.

Buna ek olarak, aile varlıklarının korunması ve gelecek nesillere aktarılması konusunda stratejiler ve yöntemler sunmak amacıyla "Aile Varlıkları Yönetimi" projemizi hayata geçirdik. Bu proje, aile şirketlerinin finansal sürdürülebilirliğini sağlamayı ve gelecek nesillerin de bu varlıklardan faydalanabilmesini hedefledik.

Aile üyeleri arasında işbirliği kültürünü güçlendirerek yenilikçi girişimciliği desteklemek için "Aile Şirketlerinde Uzlaşı Kültürü ve Aile İçi Girişimcilik" projemizi yürüttük. Bu proje ile aile üyeleri arasında daha güçlü bir işbirliği ve uyum sağlamayı amaçlayarak, aynı zamanda yenilikçi girişimlerin ortaya çıkmasını teşvik ettik.

GYİAD’ın girişimcilik ekosistemine katkıları nelerdir? Bu kapsamda hangi projeler yürütülüyor?

Türkiye'nin girişim ekosistemi, uzun yıllardır güçlenerek büyüyor. İstanbul gibi büyük şehirlerde, teknoloji odaklı girişimlerin sayısı ve çeşitliliği artmaya devam ediyor. Hükümetin teşvik politikaları, artan risk sermayesi yatırımları, iş dünyasındaki kurum ve kuruluşların girişimciliğe daha çok odaklanması, üniversitelerin ve araştırma merkezlerinin inovasyonu desteklemesi gibi etkenler bu büyümeyi destekleniyor. Fakat bu büyümeyi ve kuvveti sürdürülebilir kılmak için kamu, iş dünyası ve türlü kurumların desteğiyle daha dayanıklı ve bütünsel bir girişimcilik kültürünü oluşturmak gerekiyor.

Bu kapsamda GYİAD olarak, girişimcilik ekosistemini birçok ayrı yoldan desteklemeye özen gösteriyoruz. Girişimcilik Çalışma Grubumuz, farklı sektörlerden alanında uzman, kendini kanıtlamış ve tecrübeli üyelerimiz ile girişimci gençleri bir araya getirerek geleceği farklılaştırmaya yardımcı oluyor. Girişimcilik kültürünün gelişmesi ve yaygınlaşmasına hizmet etmek amacıyla geliştirdiğimiz bazı projeler geliştirdik. Bunlardan biri GYİAD Vaka Kitapları Serisi. Ayrıca, 2021 yılında GYİAD MBA hayata geçirildi.

Genç iş insanlarının profesyonel gelişimine katkı sağlamak için sunduğunuz eğitim programları ve seminerler hakkında bilgi verebilir misiniz?

GYİAD olarak, gençlerin girişimciliğe ilgisini yaygınlaştırmak, onları iş dünyasının önde gelenleriyle buluşturmak, tecrübelerini dinlemelerini sağlamak ve girişimcilik konusunda ilham vermek amacıyla çeşitli sosyal sorumluluk projeleri yürüttük. Bu kapsamda, 2010 yılında başlattığımız GYİAD Akademi "Girişimcilikte, Teoriden Pratiğe Projesi" ile gençlerin iş bulma ve katma değer yaratma becerilerini geliştirmeyi hedefledik.

Üniversite öğrencilerinin kendi firmalarını kurmalarını desteklemek ve cesaretlendirmek amacıyla oluşturulan bu proje kapsamında, her hafta farklı bir GYİAD üyesi üniversitelerde ders vererek bilgi ve deneyimlerini paylaştı. GYİAD Akademi ile Türkiye’de girişimciliği özendirici, istihdamı artırıcı bir iş ve eğitim platformu yaratmayı amaçladık ve bu çerçevede iş dünyasının tanınmış isimlerini gençlerle bir araya getirdik.

GYİAD Akademi’nin hedefleri nelerdir? Vaka Kitapları Serisi ve GYİAD MBA programı hakkında bilgi verebilir misiniz?

GYİAD Akademi 2021 yılında Türkiye'nin 8 üniversitesinde başlatıldı. Bugüne kadar Yeditepe Üniversitesi, ODTÜ, Koç Üniversitesi, Marmara Üniversitesi, İstanbul Bilgi Üniversitesi, Yıldız Teknik Üniversitesi, Sabancı Üniversitesi ve Galatasaray Üniversitesi ile işbirliği yapılan proje kapsamında, bir dönem süren girişimcilik derslerinin çıkış noktası “teori ile pratiğin” birleşmesine dayanıyor.

GYİAD Akademi'nin temel hedefleri arasında, gençlerin girişimciliğe ilgisini artırmak, onları kendi işlerini kurma konusunda cesaretlendirmek ve iş dünyasının önde gelen isimleriyle bir araya getirerek tecrübelerinden faydalanmalarını sağlamak yer alıyor. Akademi, gençlere girişimcilik konusunda ilham vererek, iş bulma ve katma değer yaratma becerilerini geliştirmeyi amaçlıyor. Ayrıca, üniversitelerde aldıkları teorik bilgiyi iş dünyasındaki gerçek deneyimlerle harmanlayarak pratiğe dönüştürmelerine olanak tanıyor. Türkiye’de girişimciliği özendirici, istihdamı artırıcı bir iş ve eğitim platformu yaratmayı hedefleyen GYİAD Akademi, gençlerin iş yaşamına daha donanımlı ve hazırlıklı bir şekilde atılmalarını sağlamak için gereken bilgi ve deneyimi aktarıyor. Bu hedefler doğrultusunda, GYİAD Akademi, çeşitli projeler ve programlar düzenleyerek gençlerin girişimcilik ekosisteminde etkin bir şekilde yer almalarını destekliyor.

GYİAD Vaka Kitapları Serisi ise GYİAD Akademi’de okutulmak üzere hazırlandı. Türk tipi girişimcilik hikayelerine dair ihtiyacı karşılamak için geliştirilen program, teorik bilgi ve pratiği birleştirerek günümüzde birçok gence yol gösteriyor.

GYİAD MBA, hızla değişen ve dijitalleşen dünyada uyum ve adaptasyonu desteklemek için hayata geçirildi. Özellikle gençlerin değişken dünyada emin adımlarla ilerlemesini sağlama amacıyla geliştirilen bu eğitim programı, alanında uzman farklı profesyonellerin derslerde aktif rol alması ve gençlere tecrübe aktarması ve kazandırmasıyla A'dan Z'ye bütün işletme alanlarında yetkinlik geliştirmeyi hedefliyor.

Paylaş:

Bu içeriği beğendiyseniz daha fazlası için ücretsiz üye olun!

SEÇENEKLERİ GÖRÜNTÜLE

Sınırsız Erişime Sahip Olmanın Tam Zamanı

HBR Türkiye içeriğine bir yıl boyunca tüm platformlardan erişin!
ABONELİĞİMİ BAŞLAT

Tüm Arşive Gözatın

Paylaş