Emre Kaya

Fizbot Kurucu Ortağı ve CEO’su  

“Emlak Teknolojisi Uygulamaları Alanında Fırsatlar Görüyoruz”

29 Ağustos 2023, Salı

Gayrimenkul teknolojileri alanında yazılım geliştiren Fizbot’un kurucu ortağı ve CEO’su Emre Kaya ile şirketin hızla dijitalleşen emlak sektöründe ihtiyaçlara yönelik olarak geliştirdiği teknolojik çözümler, yurt dışı büyüme planları ve şirketin oluşturduğu altyapının bu planlardaki olumlu etkisi üzerine konuştuk.

Öncelikle Fizbot’un ortaya çıkma hikayesinden bahsedelim. Fizbot hangi ihtiyaca cevap vermek üzere, nasıl bir yatırımla ve ne zaman kuruldu?

10 yıllık kurumsal iş hayatımdan sonra gayrimenkul sektöründeki emlak danışmanlığı hizmet kalitesinin çok düşük ve yetersiz olduğunu fark ettim. Bunun teknolojiyle güçlendirilerek çok daha kaliteli sağlanabileceğini ve burada büyük bir fırsat olduğunu düşünerek 2016 yılında Microsoft’tan istifa ettim.

Tam bu sırada bugünkü ortaklarımdan Kerem Can Kaya, Boğaziçi Üniversitesi’ni çift anadal ile bitirerek mezun oluyor, üniversiteden sınıf arkadaşım Can Atuf Kansu ise özel bir şirkette iş zekası konusunda liderlik yapıyordu. Hep beraber bu sorunu çözmek üzere kolları sıvadık ve ilk çözümümüz olan evinsahibi.com projesini hayata geçirdik. Bu projedeki amacımız, evini satmak veya kiraya vermek isteyenlere teknolojiyle güçlendirilmiş bir deneyim sunmaktı. Ancak 11 aylık çabalarımız sonucunda sektörü çok hafife aldığımızı, hiçbir ev satamamış veya kiralayamamış olarak acı bir şekilde öğrendik.

Fakat geriye baktığımızda fark ettik ki sahada karşılaştığımız problemleri çözmek amacıyla hepimizin en iyi bildiği iş olan yazılım teknolojilerini kullanarak kendimize birçok yazılım üretmişiz. Daha sonrasında ise iş modelimizi değiştirmeye karar vererek bu yazılımları birleştirip emlak ofislerine özel satış takip platformumuz Fizbot’u ortaya çıkarmaya karar verdik.

Kıvanç Açıkgöz ve Arda Karakaya’nın tohum yatırımlarıyla kendi öz sermayemizi kullanarak 2017 yılında kurulan ve ilk satışını 2018 Şubat ayında gerçekleştiren Fizbot, daha sonrasında aralarında tanınmış melek yatırımcı ve girişimcilerin bulunduğu üç farklı turda yaklaşık 1 ila 2 milyon dolar kadar daha tohum yatırım topladı.

Bugün kaç ülkede faaliyet gösteriyorsunuz ve sunduğunuz hizmetler nelerdir?

Bugün global ölçekte Türkiye, Portekiz ve Romanya olmak üzere üç farklı ülkede aktif olarak hizmet veriyoruz. Aynı zamanda İtalya ve İspanya için çalışmalarımızı tamamlamış olup çok yakın zamanda hizmet verdiğimiz ülke sayısını beşe çıkarmayı planlıyoruz.

Sadece emlak ofislerine özel olarak üretilmiş olan Fizbot, ofisin tüm satış fırsatlarını 360 derece takip edebilmesini, alıcı ve satıcıyı otomatik olarak eşleştirerek hiçbir satış fırsatının kaçmamasını sağlıyor. Bu sayede emlak ofisleri satış adetlerini ve dönüşüm oranlarını ciddi oranda yükseltiyor. Buna bağlı olarak hem ofis bazında hem de emlak danışmanı bazında performans ölçümlemeleri, ortalama geri dönüş süresi, çağrı sayıları ve müşteri memnuniyeti gibi önemli metrikleri rahatlıkla takip edebiliyorlar.

Ayrıca Fizbot, sahip olduğu global deneyim ve makina öğrenmesi destekli büyük veritabanı sayesinde, emlak danışmanlarının mülk değerlemesi için dijital pazar analizi hazırlayabilmelerini sağlıyor. Bunun yanı sıra pazardaki tüm trendleri takip edebilmeleri için bölge ve nokta bazlı metrekare birim fiyatı, ilan sayıları, stok durumları gibi verilere ulaşabilmelerini sağlıyor.

Fizbot benzerlerinden hangi özellikleriyle ayrılıyor?

Birçok emlak ofisi satışlarını takip etmek üzere çok amaçlı kullanım için tasarlanmış temel CRM uygulamalarını kullanmaya çalışıyor. Ancak bu yazılımlar emlak sektörünün dinamiklerine özel olarak tasarlanmadığı için maalesef başarılı olamıyor. Fizbot tam bu noktada benzerlerinden emlak sektörüne özel olarak tasarlanması, mobil öncelikli tasarımı, otomasyonlarla kolay ve pratik kullanımı olmak üzere üç temel başlıkta ayrılıyor.

Fizbot, emlak sektörünün ihtiyaçları ve zorlukları göz önünde bulundurularak satış süreçlerini yönetmek, müşteri ilişkilerini derinleştirmek ve emlak değerlemesini kolaylaştırmak gibi özel ihtiyaçları karşılamak üzere tasarlandı. Bu sayede emlak ofisleri ve danışmanları, sektöre özel çözüm ve araçlarla, iş süreçlerini daha verimli ve düzenli bir şekilde yürütebiliyor.

Fizbot’un mobil öncelikli tasarımı sayesinde, emlak danışmanları işlerini her zaman ve her yerde yönetebilirler. Telefon veya tablet üzerinden erişilebilir uygulama, emlakçılara müşterileriyle iletişim kurma, satış fırsatlarını takip etme, gayrimenkul değerlemesi yapma ve daha pek çok işlevi mobil cihazları üzerinden sağlar.

Fizbot, otomasyon özellikleri sayesinde kullanıcıların zamanından ve emeğinden büyük ölçüde tasarruf eder. Müşteri eşleştirmeleri, satış takibi ve değerleme gibi işlemler otomatik hâle getirilir. Bu sayede emlak danışmanları karmaşık işlemlerle uğraşmak yerine müşteri ilişkilerine ve satışlara odaklanabilirler.

Fizbot’un faaliyet alanını göz önünde bulundurduğumuzda, örnek uygulamaların hangi ülkelerden çıktığını söyleyebiliriz? Türkiye bu anlamda nasıl bir noktada bulunuyor? Siz burada nasıl bir fırsat görüyorsunuz?

Fizbot gibi proptech uygulamaları genellikle ABD, Kanada ve Avustralya gibi ülkelerde yoğunlaşmış. Bu ülkeler, teknolojiye yüksek oranda yatırım yapmalarından ve geniş bir emlak pazarına sahip olmalarından dolayı proptech uygulamaları için çok verimli pazarlar.

Türkiye, son yıllarda hızla büyüyen bir emlak pazarına sahip olduğu ve hem üretim hem satış adetleri bakımında dünyanın birçok ülkesinden önde bulunduğu için bu tür uygulamalar konusunda potansiyeli yüksek bir pazar. Ayrıca Türkiye geçtiğimiz yıllarda, genç ve teknolojiye açık bir nüfusa sahip olması ve internet penetrasyonunun artmasıyla dijital dönüşümde önemli adımlar attı. Bu durum, emlak teknolojisi uygulamaları için fırsatlar sunuyor.

Bu nedenle Türkiye pazarında büyük bir fırsat görüyoruz. Sahadaki gözlemlerimize göre, Türkiye’de iş süreçlerini daha verimli ve otomatik hale getirmek isteyen emlak danışmanları ve ofislerinin teknolojiye ilgileri her geçen gün daha da artıyor. Fizbot, bu ihtiyaçları karşılamak ve Türkiye emlak pazarını daha verimli ve müşteri dostu hale getirmek için çözümler sunmaya devam edecek. Bu sayede pazardaki inovasyon ve yenilik konusunda öncülüğümüzü sürdürmeye devam edeceğiz.

Şu ana kadar yaptığınız teknoloji yatırımlarından bahseder misiniz? Şirket teknolojik altyapı ya da süreçler konusunda nasıl bir yol izliyor?

Fizbot olarak teknoloji yatırımları en büyük önceliğimiz ve bu alanda sürekli gelişim ve ilerleme için çalışıyoruz. Şirketin vizyonu ise emlak sektörünü daha verimli, hızlı ve kullanıcı dostu hâle getirebilmek için teknolojik altyapı ve süreçleri sürekli geliştirmek.

Dört yıllık bir süre zarfında büyük yatırımlarla sağlam bir teknoloji altyapısı oluşturduk. Bu altyapı, üç farklı ülkede herhangi bir yerelleştirme ihtiyacı olmadan kullanılabilecek şekilde tasarlandı. Bu sayede Fizbot’un farklı pazarlara hızlı bir şekilde adaptasyonunu ve genişlemesini mümkün kıldı. Aslında şirketin bu altyapı sayesinde yeni bir pazarı hedefleyip orada operasyonlarını başlatmak için en fazla altı haftaya ihtiyaç duyduğunu belirtmek isterim. Bu hızlı genişleme kapasitesi, Fizbot’un yaptığı teknoloji yatırımlarının somut bir göstergesidir.

Bunun dışında sahip olduğumuz güçlü altyapı, her gün milyonlarca gayrimenkul ilanını izleyebilme kapasitesine sahip. Bu sayede emlak danışmanları ve ofisleri pazardaki fırsatları anında yakalayabiliyor. Bu özellik, Fizbot’un müşterilerine değer katma konusundaki güçlü değer önermesinin bir parçası.

Sonuç olarak, teknolojiye yapılan yatırımların, emlak sektörünün daha verimli ve müşteri odaklı hâle gelmesinde kritik bir rol oynadığına inanıyoruz. Şirket olarak bu vizyonumuzu desteklemek için teknolojik altyapımızı ve süreçlerimizi sürekli geliştirmeye ve yenilemeye devam edeceğiz.

2023 için büyüme ve yatırım planlarınız nelerdir? Bu bağlamda vizyonunuzun belli bir odak noktası (örneğin yapay zekâ yatırımları veya yurt dışı büyüme planları) bulunuyor mu?

Yurt dışı büyümemizi hızlandırıyoruz. 2023 sonuna kadar İtalya ve İspanya’da operasyonlarımızı aktifleştirmeyi planlıyoruz. Son 1,5 yılda Portekiz ve Romanya’da kazanmış olduğumuz birçok pazar açılımı deneyimi, önümüzdeki günlerdeki yeni ülke açılımlarımızı çok daha hızlı yapmamızı sağlayacak.

Eylül ayı itibariyle ise Seri A turu için ön görüşmelerimize başlıyoruz ve 2024 Mart ayına kadar da tamamlamayı planlıyoruz. Bu yatırım turunun temel amacı Avrupa büyümemizi daha da hızlandırıp sonrasında ABD, Kanada veya Güney Amerika ile ilk okyanusaşırı açılımımızı yapmak olacak.

Öte yandan yapay zekâ kullanımı önceliğimiz hâline geliyor. Fizbot’ta bugüne kadar makina öğrenmesi kullanarak ilanların yayında kalma sürelerini ve fiyat değişimlerini tahmin eden modeller geliştirdik ve sağladığımız çözümler içinde aktif olarak kullanmaya başladık. Bu çözümlerdeki başarılı sonuçlar bizim daha farklı noktalarda da bu teknolojilerden faydalanabileceğimizi göstermeye başladı.

Aynı zamanda son zamanların trendi olan üretici yapay zekânın içinde bulunduğumuz endüstrinin temelindeki müşteriler arasında iletişim ve danışmanlık hizmetleri açısından sınırsız inovasyon imkanları sağlayacağından eminiz. Bu nedenle önümüzdeki dönemde yapay zekânın çok farklı senaryolarını Fizbot içinde görmeye başlayacağız.

Paylaş:

Bu içeriği beğendiyseniz daha fazlası için ücretsiz üye olun!

SEÇENEKLERİ GÖRÜNTÜLE

Sınırsız Erişime Sahip Olmanın Tam Zamanı

HBR Türkiye içeriğine bir yıl boyunca tüm platformlardan erişin!
ABONELİĞİMİ BAŞLAT

Tüm Arşive Gözatın

Paylaş