Javier Galiana

Intel EMEA Tüketici Satış Direktörü 

“2028’de 10 bilgisayardan 8'inin yapay zeka için hazır bir CPU'ya sahip olacağını düşünüyoruz”

19 Ocak 2024, Cuma

Intel EMEA Tüketici Satış Direktörü Javier Galiana ile yapay zeka ile büyüyen teknoloji sektöründe Intel’in değişim yönetimi stratejilerini ve yapay zekayı entegre ettikleri son teknoloji işlemcileri üzerine konuştuk.

Yeni 5. nesil işlemciler yapay zeka sahnesinin değişen ihtiyaçlarına, yüksek performanslı bilgi işlem ve diğer kritik iş yükleri için Intel'in genel stratejisine nasıl uyuyor?

Bugün aslında iki ürün sunuyoruz. Birisi, daha önce Meteor Lake olarak adlandırılan ve Client Computing Group’tan olan Core Ultra, Intel 4 teknolojimizin ilk entegrasyonu. Güç tüketimi açısından, grafik performansı açısından çok iyi yenilikler getiriyor. Belki de insanlar için daha alakalı olan ise bir NPU'ya sahip ilk istemci CPU'su olması. Yani yapay zeka için hazır. Bizim için elbette yeni bir çağı temsil ediyor çünkü verilerimize göre 2028’de 10 bilgisayardan 8'inin bu tür bir CPU'ya sahip olacağını ve yapay zeka için hazır olacağını düşünüyoruz. Bu yüzden bu bizim ilk CPU'muz ve çok heyecanlıyız. Sonrasında veri merkezi tarafında, AI gelişiminde en önemli bahsimiz olan Xeon 5'i sunuyoruz.

Xeon CPU'lar, özellikle yapay zeka kullanmayı hedefleyen şirketleri göz önünde bulundurduğumuzda “network, cloud ve edge” uygulamalarında Intel'in işletme değerini nasıl artırıyor?

En önemli faktör, Xeon 5'in watt başına performans için yaptığımız en gelişmiş CPU olması. Yani yapay zeka yüklerini yönetmede çok verimli. Genel olarak yapay zeka uygulamalarının bazılarında watt başına güç ve performans açısından avantajlar oldukça etkileyici.

Ayrıca yeni 5. nesil işlemciler önceki nesille geriye dönük uyumluluğa sahip. Peki, bu özellik müşteri kararlarını nasıl etkileyebilir?

Intel'in geriye dönük uyumluluğa sahip olma taahhüdü her zaman var, kurumsal ve işletme tüketimleri için bu hep tercih edilir. Tüketiciler için de tüm replikasyonların çalışacağına dair güvenliği sağlamak çok önemli. Yeni ürünlerin en önemli faktörü, geleceğe hazır olmaları. Bugün, yapay zeka ile çalışan birçok uygulama görmeye başlıyoruz. Ama bu buzdağının sadece görünen kısmı. Göreceğimiz gibi, yapay zeka avantajlarından yararlanan yüzlerce uygulama var. Bu sadece bir başlangıç noktası. Microsoft'la ve birçok ISV ile işbirliği yapacağız. Mimarimiz temelinde şeyler geliştiren 100'den fazla yazılım satıcısı ile çalışıyoruz. Bugün satın aldığınız her şey, gelecekteki uygulamalar için şu anda satın alabileceğinizin en iyisi olacak.

Intel, 5. nesil işlemcilerin büyük dil modelleri için çıkarım performansını ve gecikme süresini iyileştirmesinin yapay zekaya bağımlı endüstrilere nasıl etki etmesini bekliyor?

Xeon 5 toplam mülkiyet maliyetini iki şekilde azaltıyor. Birincisi yüksek performans ve ikincisi güç tüketimi. İki konuda da yeni nesil öncekine oranla çok daha verimli. Bu da veri merkezi şirketlerinin bizden istedikleri şey. Daha hızlı işlemcilere ihtiyaçları var fakat aynı zamanda daha verimli de olmalılar. Xeon 5, yalnız onlar için değil, aynı zamanda gezegenimiz için de faydalı bir ürün. Sanırım yeni nesille birlikte getirdiğimiz unsurlardan biri de bu.

Paylaş:

Bu içeriği beğendiyseniz daha fazlası için ücretsiz üye olun!

SEÇENEKLERİ GÖRÜNTÜLE

Sınırsız Erişime Sahip Olmanın Tam Zamanı

HBR Türkiye içeriğine bir yıl boyunca tüm platformlardan erişin!
ABONELİĞİMİ BAŞLAT

Tüm Arşive Gözatın

Paylaş